Dok ne dođu euri, neke kune ćemo trošiti i na ono po što idemo u Slavoniju, na Vinkovački festival šunke, vina, rakije i kulena. Te će delicije tamo i ocjenjivati. Kako su se pripremili, tajne njihove kuhinje, ali i kakva će godina za proizvode biti, otišao je za Dnevnik Nove TV provjeriti reporter Tin Kovačić i pritom doznao koliko će nas ove mirisne delicije koštati.

Galerija Slavonske delicije - 6 Slavonske delicije - 2 Slavonske delicije - 3 +3 Slavonske delicije - 4

Vino. Rakija. Kulen. Šunka. Neki to nazivaju i četiri slavonska kralja. A slanina je, po mišljenju mnogih, nepravedno izostavljena, pogotovo jer se bliži Nova godina za kada proizvođači očekuju da će biti gotova. Šunka i kulen, spremni su za ocjenjivanje. Svaki majstor ima svoje tajne proizvodnje, a tajna je, ne samo briga o mesu, već i o zemlji.

"Prvo što čovjek mora, bilo što da radi, mora imati kvalitetnu sirovinu. Ja se neću zafrkavati. Imam trideset rasplodnih krmača, svinje su zdrave, na mojoj hrani. Bavim se ratarstvom, imam svoje žitarice", govori Dragan Modrić iz Bošnjaka.

Na taj način, ne samo da ima svoju domaću svinju već, svojom hranom smanjuje trošak proizvodnje. Drugačije ne bi mogao zadržati staru cijenu kulena od 220 kuna. No i uz to, visoke cijene repromaterijala, sirovina, goriva utjecat će i na njegovu.

Začini, ilustracija Sve na jednome mjestu: Pogledajte koji su sve proizvodi u zadnje vrijeme povučeni s polica trgovina

"Nismo trgovci bez srca i duše. To mi je proizvodnja od prošle godine i nisam htio dizati cijenu, međutim ovaj trošak će u proizvodniji biti strašan jer paprika je bila do 100, 120 kuna, a sad je 150 do 180. Kukuruz je prošle godine bio ispod 100 kuna a sad je, već ove jeseni, 200 kuna. I kad sve bacimo na papir sa nekakvom minimalnom zaradom kulen ne može biti ispod 250 kuna", objašnjava.

svjetski dan hrane - 5 Jaz između izobilja i neimaštine dovodi i do psiholoških problema: "Ako možemo okončati ratove, možemo okončati glad"

Ruke i rad nisu ni uračunati u cijenu, a uvelike dižu kvalitetu proizvoda jer vodi se računa o svakoj sitnici. Čak i o drvetu na kojem se meso dimi. Ako nije grab ili jasen, neće se osjetiti niti miris Slavonije. Gdje ima vatre ima i dima, a dim je potreban kako bi se u mesu oslobodila aroma. Ocjenjivat će se boja, miris, okus, ali ima i trik pitanja.

"Ne smije biti tvrda. Mora biti sočna kad je načnemo da potpuno uživamo", istaknuo je Dragan Modrić, dok mu je jednu od njih na degustaciju "ponio" i reporter.

Dragan će s ponosom odnijeti svoje proizvode na festival. No ovoga puta, za jednu šunku lakši.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju