Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi rekordi

Obaraju se rekordi: Ova hrvatska regija ima onaj X faktor koji turisti cijene, a i cijene su pristupačne

Aktualno Galerija Turisti sve više odlaze u Slavoniju - 2 Turisti sve više odlaze u Slavoniju - 2 Foto: DNEVNIK.hr Turisti sve više odlaze u Slavoniju - 3 Turisti sve više odlaze u Slavoniju - 3 Foto: DNEVNIK.hr Turisti sve više odlaze u Slavoniju - 4 Turisti sve više odlaze u Slavoniju - 4 Foto: DNEVNIK.hr Turisti sve više odlaze u Slavoniju - 5 Turisti sve više odlaze u Slavoniju - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Kristina Perković, vlasnica obiteljskog turizma Galerija 1/8 >>
U jeku turističke sezone i Slavonija i Baranja obaraju rekorde. Ova godina premašuje rezultate iz 2022., i to za 18% više dolazaka, i to uglavnom stranih gostiju. Lov, ribolov, gastronomska ponuda, vino i rakija su jedan dio priče koja privlači turiste. A drugi su – pristupačne cijene.

Prvi put je slučaj da su strani gosti brojniji od domaćih, a što ih privlači na istok Hrvatske, zna reporter Nove TV Tin Kovačić.

Kristina na svom obiteljskom gospodarstvu u baranjskom Vardarcu priprema rakiju dobrodošlice za goste koji pristižu. Stavit će im i mekani jastuk za miran san u njihovoj sobi uređenoj prema starom autohtonom baranjskom stilu, ali s modernim dodacima koji imaju i sve suvremene hotelske ponude. A zatim će pustiti konje u igru. No oni neće na oranicu kao prije. Jer danas, i oni rade u turizmu.

"Dolaze nam turisti i iz Hrvatske i izvana. Evo sada nam stiže jedna grupa Engleza. Nudimo im vožnju fijakerom, jahanje, obilazak općenito Baranje", rekla je vlasnica obiteljskog pansiona Vardarac Kristina Perković.

Nesvakidašnje turističke ponude čine Slavoniju i Baranju ciljanom destinacijom i za strane turiste na putu ili povratku s Jadrana. Ove je godine oboren rekord u noćenjima.

Pročitajte i ovo Turizam u srcu Slavonije, ilustracija - 5 Predivna priroda Nije plavo, već zeleno, a i cijene su niže nego na moru: Još jedan turistički adut Slavonije

"60 posto stranih gostiju je u srpnju boravilo na području Osječko-baranjske županije, a 40 posto domaćih. Uvijek je obratno. Jer gost sve više traži to lokalno iskustvo. Da se ne nalazi u žiži turizma kao masovne industrije već da se osjeća kao domaći", objasnila je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Lov, ribolov, gastronomska ponuda, vino i rakija su jedan dio priče koja privlači turiste. A drugi su – pristupačne cijene.

Pročitajte i ovo Vodostaj Drave raste - 1 Rekordni vodostaji Operativne snage u visokoj pripravnosti: "Što se tiče grada Osijeka, očekujemo vrlo visok vodostaj Drave"

"Sve je lijepo. Cijene su pristojne. Smještaj je u redu, domaćini ugodni. Sve", rekla je Marietka iz Slovenije.

"Uglavnom smo se odmarali i obilazili mjesta. Osijek je prekrasan. Rijeka Drava i sve oko nje", komentirao je Wojcek iz Poljske.

"Hrana je odlična. To je meni najbitnije, a sad ćemo vidjeti, tu sam drugi dan tek. Cijene su ugodne", kaže Robi iz Slovenije.

"Kako to s financijske strane izgleda? - Pa isplati se. Tko god kaže da se ne isplati, isplati se. Samo što treba još dosta da mi dođemo do velikog, velikog turizma", rekla je Perković.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac, novinarka Nove TV Gdje im je pamet? Reporterka Dnevnika Nove TV o stanju s poplavama, ali i neodgovornim potezima nekih ljudi: "Mjerodavni mole da se takve stvari ne čine"

Panonsko more nije slano, ali ni ništa manje zabavno. Jer dravske plaže vrve od posjetitelja. No Slavonija i Baranja imaju i onaj X faktor koji turisti cijene. Mirne su i sigurne. Turisti dolaze, ali se i vraćaju. I to zadovoljni i sretni.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene