Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

Dramatična borba s poplavama, voda uništila kuće: "Nadamo se da će noć biti mirnija od prethodne"

Aktualno Galerija Jezero Šoderica uslijed poplave potpuno je uništeno Jezero Šoderica uslijed poplave potpuno je uništeno Foto: Pixsell Jezero Šoderica uslijed poplave potpuno je uništeno Jezero Šoderica uslijed poplave potpuno je uništeno Foto: Pixsell Poplava u Podravini - 1 Poplava u Podravini - 1 Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX Poplava u Podravini - 2 Poplava u Podravini - 2 Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX +14 Kemijski WC-i plutaju u vodi iz Šoderice Galerija 1/19 >>
U Podravini je jezero Šoderica doseglo povijesnu razinu, a u Osječko-baranjskoj županiji očekuje se rekordni vodostaj Drave.

 

  • Borba s poplavama još uvijek nije završena

  • U Podravini je Šoderica dosegla povijesne razine

  • U Osječko-baranjskoj županiji očekuje se rekordni vodostaj Drave 

  • U Sigetecu je Drava tijekom noći prodrla u kuće

Tijek događaja pratite u nastavku:

22:33 Vodostaj Drave u Koprivničko-križevačkoj županiji smanjio se za 20-ak centimetara, situacija je i dalje kritična, no pojavile su se i prve naznake optimizma, doznaje se u utorak navečer u županijskom Stožeru civilne zaštite.

Najkritičnija je situacija uz umjetno jezero Šodericu u koje je prodrla Drava, te u mjestima Torčec i Sigetec, rekao je Hini načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić.

Naselje Torčec u općini Drnje, zahvaljujući cjelodnevnim naporima žurnih službi i volontera, i dalje odolijeva prelijevanju potoka Gliboki u koji se ulila voda iz Drave.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, Drava kod Botova u blagom je padu, prosječno oko jednog centimetra unutar jednoga sata.

Cijeli tok Drave u Koprivničko-križevačkoj županiji kontroliraju vatrogasci i civilna zaštita, a pomažu im volonteri i mještani.

Ljubić ističe da se za sada svi nasipi drže, no dravska voda i dalje nadire prema Šoderici gdje je potopljeno 20-ak vikendica i kamp. Voda se u jezeru digla preko metar i pol, i sada se brane ostali objekti jer je na tom području i stotinjak stanova.

U večernjim satima stigla je u ispomoć i smjena vatrogasne postrojbe iz Krapinsko-zagorske županije.

U naselju Sigetec, između Drnja i Hlebina, jučer je jedna ulica potpuno odsječena i tri su obitelji evakuirane. Na tom području nema struje i kućanstva su dobila agregate, a čamcem im se dovoze nužne namirnice i voda.

Ljubić kaže da bi se sutra na tom području mogla uspostaviti i komunikacija traktorom ako vodostaj padne.

Jučer je oko 150 pripadnika Hrvatske vojske upućeno na područje Hlebina zbog krizne situacije na nasipu, no županijski Stožer civilne zaštite, u suradnji s Hrvatskim vodama, jutros je zaključio da vojska u ovom trenutku nije potrebna i da se sve može riješiti operativnim snagama civilne zaštite.

"Nadamo se da će noć biti mirnija od prethodne, ali to nitko ne može sa sigurnošću reći", kaže Ljubić.

21:27 Borba s Dravom još traje. Jezero Šoderica u Koprivničko-križevačkoj županiji se nastavilo prelijevati.

20:34 Operativne snage Osječko-baranjske županije, kao i svih općina i gradova, od danas su u visokom stupnju pripravnosti zbog obrane od poplava. Na pojedinim vodomjernim postajama padaju rekordi.

19:45 Životinje su spašene iz Odranskog i Lonjskog polja. No, nažalost, neke će se razboljeti i uginuti zbog fekalnih i otpadnih voda. Stručnjaci upozoravaju kako da se ne razbole i ljudi.

17:43 Iz Grada Zagreba stiglo je priopćenje o stanju vodostaja rijeke Save. Navode da se nakon obilnih padalina i visokih vodostaja, rijeka Sava povukla u svoje korito te su ukinute sve mjere obrane od poplava.

"Zahvaljujem svim članovima Stožera civilne zaštite Grada Zagreba i svim službama na njihovom predanom angažmanu i tome što su ponovo bili na visini zadatka", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević zahvalio je i Ministarstvu unutarnjih poslova, Hrvatskim vodama te svim državnim službama na dobroj suradnji s gradskom upravom i gradskim službama vezano uz vodeni val na Savi koji je iz Slovenije prošao kroz Zagreb.

"Nadam se da će se stanje s povećanim vodostajima što prije normalizirati i u ostalim dijelovima Hrvatske, a vatrogasci i ostale gradske službe Zagreba su spremne pomoći", rekao je Tomašević.

I oteretni kanal Sava-Odra, koji je značajno rasteretio pritisak rijeke Save na zagrebački nasip, slobodan je od vode. No, milijuni kubika vode koji su prešli preko cestovnih prijelaza u kanalu oštetili su cestu te asfalt natopili vodom.

Kako bi se sanirala postojeća oštećenja, ali i spriječio nastanak novih i potencijalno još većih za čiju bi sanaciju bili potrebni tjedni, cestovni prijelazi bit će zatvoreni još nekoliko dana. Očekuje se njihovo otvaranje do kraja ovog tjedna o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Gradonačelnik Tomašević je s glavnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem dogovorio da će se nakon prolaska vodenog vala iz Slovenije i ukidanja mjera obrane od poplava provesti analiza stanja zagrebačkih nasipa i oteretnog kanala te uspostaviti zajednička radna skupina gradske uprave i Hrvatskih voda kako bi se koordinirali projekti daljnjeg ojačavanja sustava obrane od poplava u Zagrebu imajući u vidu ekstremne vremenske uvjete koje možemo očekivati u budućnosti.

17:17 Na Šoderici u Legradu je bila reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac. Izvjestila je da se naoko vidi kako razina vode i dalje raste.

17:10 Legrad, Drnje i Sigetec i dalje se bore s rekordnom Dravom. Jezero Šoderica, u koje je jučer prodrla podivljala rijeka, ne može zadržati toliku količinu vode pa se počelo prelijevati. Oko samoga jezera voda je već stigla do kuća, a u Torčecu se kuće brane zečjim nasipima.

Nešto niže, kod Gabajeve Grede, noćas je nadljudskim naporima uspješno obranjen nasip koji štiti Hlebine. Na terenu su bile stotine pripadnika interventnih službi, mještani, vojska. Vodostaji Save i Mure su u opadanju.

16:54 Državni hidrometeorološki zavod javlja da Drava nije poplavila njihovu hidrološku postaju kod Botova. 

"Naša hidro ekipa i danas je na terenu. Iako su do Botova jedva došli zbog zatvorenih i poplavljenih pristupnih cesta, uspjeli su danas u 13:20 pri vodostaju od 593 cm izmjeriti protok od 2564 m3/s. Drava srećom nije poplavila našu hidrološku postaju!", izvjestili su iz DHMZ-a na platformi X.

15:58 "Danas su djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreb dronom snimali i čamcem pretraživali poplavljeno područje Odranskog polja kako bi geolocirali konje", izvjestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite na platformi X.

Pogled iz zraka na uništenu kuću kod Šoderice - 4 Pretraživanje dronom - 1 (Foto: Facebook/Ravnateljstvo CZ-a)

"Locirano je desetak konja koji su na uzvisinama koje nisu pod vodom i ne prijeti im nikakva opasnost. S obzirom na to da vodostaj opada te nakon što se voda povuče, vlasnici će se vratiti po preostale konje koji su trenutno na sigurnom", dodaju.

Pogled iz zraka na uništenu kuću kod Šoderice - 4 Pretraživanje dronom - 2 (Foto: Facebook/Ravnateljstvo CZ-a)

15:06 Muškarac za kojim se tragalo kod Šoderice sam se pojavio. Potraga je započela nakon što je njegova obitelj hitnim službama javila da je 62-godišnjak sam na splavu otišao pregledati nešto te da ga nema sat i pol vremena.

Vatrogasci nisu mogli naći ni njega ni splav, ali se muškarac nakon nekog vremena sam vratio na kopno, potvrđeno je za klikaj.hr.

14:49 Vojska je su angažman na aktivnostima obrane od poplava na području Hlebina u Koprivničko-križevačkoj županiji. Dodatnih 150 vojnika bit će u stanju pripravnosti u Đakovu i Našicama.

14:23 Članovi DVD-a Martijanec na Šoderici čamcima traže nestalog muškarca koji se zaputio na otok u ravnini s Plavim labudom, izvijestio je Glas Podravine.

14:19 Osječko-baranjska županija spremna dočekuje petak i rekordni vodeni val i vodostaj na Dravi, poručeno je u utorak sa sjednice županijskog Stožera civilne zaštite.

"Cjelokupan sustav je spreman, no nadamo se da vodeni val, koji prijeti zaista rekordnom visinom, neće donijeti veće štete županiji", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije i zamjenik župana Mato Lukić.

Izvijestio je da su članovi Stožera već obišli sve potencijalno kritične točke, osobito vikend naselje Karašica gdje je u tijeku završetak izgradnje boks barijera u dužini od 750 metara.

Pročitajte i ovo Maja Đerek prepucavanja u Splitu "U nekoliko me navrata nazvao glupom i autističnom": Đerek prijeti prijavom, ubrzo joj odgovorio Puljak

Direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i Dravu Hrvatskih voda Željko Kovačević izvijestio je kako su vodostaji Mure i Drave na svim vodnomjernim postajama viši su od onih 2014. godine, kada je situacija u Osječko-baranjskoj županiji bila izvanredna.

"U ovom trenutku glavne su nam aktivnosti u vikend-naselju Karašica, gdje smo napravili zaobalne nasipe duže od jednog kilometra te postavili boks-barijere", rekao je te dodao da su Hrvatske vode od poplava 2014. godine izvele niz radova na sustavu obrane od poplava.

14:16 Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac iz Torčeca se javila s najnovijim informacijama.

"Opasnost još nije prošla i ovdje se ne staje s radom. Cijelo vrijeme stižu nove vreće i samo od jutros napravljen je velik nasip na dijelu kojem Šoderica prijeti nevjerojatnom brzinom. Novi rekordi pišu i nove scenarije te nitko ne zna što će se događati. Iz dana u dan, iz sata u sat, svi ovi ljudi suočavaju se s novim izazovima", rekla je.

Reporterka je u Torčecu pričala i s vatrogascem Josipom.

"Mi smo s područja Križevaca. Ujutro smo stigli na smjenu i prvo smo krenuli s obranom kuća, a prije dva sata smo krenuli s izgradnjom kilometra nasipa koji će zaštititi vodu ako se kanal prelije", objasnio je.

Šoderica dosegla rekordnu razinu

13:46 Načelnik općine Legrad Ivan Sabolić rekao je da je dobro što vodostaj sada više ne raste, već pomalo stagnira te se nadaju da će se uspjeti obraniti od poplave na asfaltiranoj cesti koja vodi kroz centar Šoderice.

"Tu sad stacioniramo sve snage. Imamo još malih problema na Lazinama", rekao je.

Naveo je i da im iz Varaždinske županije dolazi i mehanizacija i dio ljudi te stoga vjeruje i da će Šodericu uspjeti obraniti na toj "drugoj crti" obrane.

Sabolić je kazao i da stotinjak ljudi živi na Šoderici te da već dva dana nemaju električnu energiju, a neće je imati i još u narednom razdoblju. Stoga će im, dodao je, biti potrebno osigurati osnovne životne namirnice, agregate i slično.

Pročitajte i ovo Očevid na mjestu sukoba navijača u Ateni - 2 policijski očevid FOTO Pogledajte kako izgleda mjesto sukoba navijača Dinama i AEK-a: Jedan je brutalno ubijen

13:35 Župan Koprivničko- križevačke županije Darko Koren rekao je da situacija nije dobra, da su se nadali da je najgore prošlo, ali je situacija s poplavom danas eskalirala.

"Nakon jučerašnjeg dana mislili smo da je najgore prošlo, ali vidljivo je da danas eskalira taj novi val koji dolazi iz Austrije i Slovenije. Sve snage su na terenu", rekao je Koren i dodao da je visina vode na Šoderici dosegla povijesni maksimum.

"Nitko ne pamti toliku razinu vode na tom mjestu", dodao je.

Izrazio je nadu da će se dravska voda od danas početi smanjivati. Treba, kaže, spašavati mjesto Torčec, a područje Hlebina i Gabarjeve Grede sada je stabilno.

"Sve ono što je jučer bilo osigurano mislim da je danas stabilno. Nadamo se da ćemo preživjeti današnji dan i od sutra razmišljati o saniranju svih šteta", kazao je.

Pogled iz zraka na uništenu kuću kod Šoderice - 4 Pogled iz zraka na uništenu kuću kod Šoderice - 4 (Foto: Igor Soban/PIXSELL)

Zamjenik župana Koprivničko- križevačke županije Ratimir Ljubić, koji je i prvi čovjek Županijske Civilne zaštite, rekao je da vodostaj na Šoderici zadnjih nekoliko sati jako raste, ali da vodostaj Drave stagnira i da su nasipi uz rijeku više-manje sigurni.

"Vodostaj Drave zadnjih nekoliko sati stagnira i jako lagano pada. Svi nasipi uz Dravu su sada više-manje sigurni", rekao je novinarima Ljubić tijekom obilaska Šoderice te upozorio da ondje zadnjih nekoliko sati vodostaj jako raste.

13:14 Ribiči pokušavaju spasiti što više ribe dok se voda povlači u kanalu Sava-Odra.

U vodi iz Šoderice plutaju i kemijski WC-i

12:56 Nakon Torčeca, i u mjestu Drnje oglasila se sirena koja upozorava na opasnost, javlja N1.

12:37 Zbog opasnosti jezera Šoderice stanovnici Torčeca rade zečje nasipe.

12:19 Situacija na Šoderici je kritično. Vikendice su pod vodom, a na terenu su sve raspoložive ekipe hitnih službi. Prvi redovi vikendica su potopljeni, kao i tamošnji i kamp.

Voda iz Drave još uvijek nadire prema jezeru Šoderica i prijeti ostatku vikendica pa se užurbano grade veći nasipi.

Sve raspoložive ekipe hitnih službi su na terenu: vatrogasci i civilna zaštita, a tu su i volonteri i vikendaši. Radi se punom mehanizacijom, bageri nasipaju pijesak, postavljaju se zečji nasipi.

Prema riječima svjedoka, jezero raste od 10 do 15 centimetara u pola sata.

"Ne znamo kad će to stati. Na terenu smo, radimo, cijele noći ne spavamo. Svi smo zabrinuti", rekao je jedan od volontera.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osudili navijačko nasilje Reakcija Vlade nakon navijačkih nereda u Grčkoj u kojima je ubijen navijač: "Svjedočimo stravičnim scenama"

12:04 Voda iz Šoderice potopila je vidikovac, table, a ondje plutaju i kemijski WC-i.

Pogled iz zraka na uništenu kuću kod Šoderice - 4 Kemijski WC-i plutaju u vodi iz Šoderice (Foto: Ivan Balija / ePodravina)

11:20 Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, vodostaji rijeke Save u gornjem toku su u opadanju, a u nizvodnom dijelu vodostaji su u blagom porastu.

Vodostaji rijeke Mure opadaju tako da je smanjena količina dotoka koja se ulijeva u Dravu, ali s obzirom na izrazito visoke vodostaje Drave i tendenciju daljnjeg rasta vodostaja potrebno je pratiti prognoze i razvoj situacije na terenu.

U izvanrednom stanju su:

  • Drava – Botovo
  • Mura – Goričan

Izvanredne mjere na snazi su za navedena područja:

  • Drava – Novo Virje Skela
  • Mura – Mursko Središće
  • Retencija Žutica – CS Rožec

10:50 Iako je vodostaj Drave pao za petnaestak centimetara, zbog opasnosti jezera Šoderice u mjestu Torčec, u kojem se čula i sirena za opću opasnost, izvijestio je Glas Podravine. Riječ je o mjestu u općini Drnje koja je već djelomično poplavljena.

Vodostaj Šoderice nekontrolirano raste i ugrožene su vikendice.

"Vikendice koje su dolje već su sve pod vodom. Nama gore, srećom, ne može ništa. Ne može se tu ništa napraviti, došla je voda kakva nikada nije bila. Da se znalo na vrijeme, možda bi se preusmjerio jedan dio Drave, ali mislim da ne bi puno pomoglo. Sve je ovo kataklizmično, čovjek se šokira. Nema pomoći, nažalost", za ePodravinu je rekao Karlo.

U prijepodnevnim satima voda iz Drave okružila je Starogradsku ulicu i Tore u Sigecu, a 20-ak stanovnika je evakuirano i smješteno u Društveni dom u Peterancu.

U Sigetecu evakuirano dvadesetak ljudi

9:50 Iz vojarne 110. brigade Hrvatske vojske u Karlovcu 17 pripadnika Hrvatske vojske s inženjerijskim strojevima (jedan utovarivač, jedan kopač, jedan kopač-utovarivač, tri samoistovarivača, jedna labudica i dvije prikolice za prijevoz inženjerijskih strojeva) upućeno je u Sloveniju gdje će biti angažirani na pružanju humanitarne pomoći u uklanjanju posljedica olujnog nevremena na rijeci Savinja.

Ovo je drugi angažman Hrvatske vojske u Sloveniji od kad su rekordne oborine prošli petak pogodile tu zemlju. Jedan helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171Sh i osam pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovali su u nedjelju u mjestu Donja Bistrica kod Lendave u prenošenju betonskih blokova za stvaranje barijera za suzbijanje poplava.

9:38 U mjestu Sigetec u Koprivničko-križevačkoj županiji Drava je u noći prodrla u kuće te je evakuirano 20-ak ljudi.

"Trenutno je odsječen dio sela prema Dravi i čeka se povlačenje vode. Evakuirano je 20-ak ljudi", izvijestila je za Hinu načelnica Stožera Civilne zaštite općine Peteranec Ivana Dombaj Čižmak.

Voda je, kaže, ušla u 10-ak kuća, od potoka Gliboki i drugog dijela Drave koja se slila s područja općine Drnje, tako da je selo opkoljeno s dvije strane.

"Voda je došla u roku od sat vremena. Sve je bilo pod kontrolom do 23 sata, no iza ponoći voda je počela rapidno rasti i odjednom se razina vode digla, a na to nismo mogli utjecati koliko god smo bili spremni. Zečji nasipi su postavljeni i s jedne i s druge stran mosta i oko kuća, no, nažalost, nije izdržalo tu silnu količinu vode koja je prodrla i naočigled rasla", rekla je.

Poplavljeni stanovnici smješteni su u Društveni dom u Sigecu. Uključili su se županijski i općinski Crveni križ, pripremili su se topli obroci, a čekaju se higijenske potrepštine, odjeća, ležajevi i deke da bi se tokom sve moglo složiti jer će sve potrajati nekoliko dana dok se voda ne povuče i vide pravi razmjeri štete, rekla je Dombaj Čižmak.

9:19 Vodostaji rijeka Mure i Drave u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji u stalnomu opadanju, a gradonačelnik Dražen Srpak rekao je za Hinu da se do jučer poplavljena mjesta u Murskom Središću već saniraju.

"Voda se sad povlači još malo, pumpe rade. Do večeras će biti kao da ništa nije bilo, a bio je povijesni vodostaj. Obranili smo centar grada od podivljale Mure", naglasio je Srpak.

Milan Rezo iz Hrvatskih voda rekao je da su koordinaciji s kolegama iz HEP-a obavili dobar posao.

"Jučer smo protok na jezerima, odnosno na Hidroelektrani Dubrava imali 1400, što smo znatno smanjili, tako da Muru propustimo. Uspjeli smo to napraviti i vjerujemo da ćemo je uspješno uspjeti provesti prema Slavoniji, a dolje su moderniziraniji i kvalitetniji nasipi", istaknuo je Rezo.

Mještani u Podravini sami grade nasipe

8:35 Šoderica je i dalje u velikim problemima. Mještani kažu da razina vode raste po 7-8 centimetara na sat i da je došla do vikendica, izvijestila je ePodravina.

Najviše problema imaju vikendice u blizini Ronilačkog kluba, gdje mještani grade nasipe da se obrane.

8:30 Iako je branjena nasipima, Općina Peteranec nije uspjela izbjeći poplavljivanje. U noći s ponedjeljka na utorak voda iz potoka Gliboki i starog toka Drave okružila je Starogradsku ulicu - Tore u Sigecu. Obje ceste su poplavljene i zatvorene, izvijestili su iz Općine.

Tijekom jutra je došlo do ubrzanog porasta vode sa svih strana koja je samo kroz sat vremena porasla za jedan metar i nastavila rasti. Ubrzano dizanje vode dovelo je do poplave dijela kuća u najnižem dijelu ulice unatoč tome što su bile branjene zečjim nasipima. Dio stanovnika privremeno je evakuiran u Društveni dom u Sigecu, a dio pogođenih mještana smještaj je potražio kod susjeda i rodbine.

"Sve žurne službe daju od početka sve od sebe, no ova situacija nije, nažalost, bila branjiva. Što se tiče Komatnice i nadiranja vode, tamo je situacija pod kontrolom i nije došlo do izlijevanja", napomenuli su iz Općine.

8:20 Najteža situacija je uz Muru. Ondje je na snazi izvanredna obrana od poplave, ali je kod Murskog Središća vodostaj počeo padati. Opasno je nizvodno u Kotoribi, gdje mještani dežuraju i pune vreće s pijeskom.

Međimurski župan Matija Posavec rekao je da imaju desetke kilometara branjenog područja i što se tiče rijeke Drave i što se tiče rijeke Mure. U Pušćinama se dodatno utvrđuje nasip i postavljaju folije, a mještani i vatrogasci sudjeluju u postavljanju zečjih nasipa. Kuće su obranjene.

Iako je Sava u Dubrovčaku srušila rekord iz 2014. pa su na kritičnim mjestima podignuti zečji nasipi, stanje u mjestima nizvodno od Zagreba se smiruje. Čini se da je na području Rugvice i Dubrovčana najgore prošlo pa više nije na snazi izvanredno stanje.

Dok vodostaji Save u gornjem toku padaju, vodeni val Drave raste. Stigao je u virovitički kraj, a vrhunac vodenog vala kod Osijeka očekuje se do petka.

U Koprivničko-križevačkoj županiji i dalje kritično

8:07 U Hlebinama, u Gabajevoj Gredi u Koprivničko-križevačkoj županiji otvorilo se žarište, gdje nasip pomalo popušta dravsku vodu.

U pomoć stanovnicima stiglo je 150 vojnika, istaknuo je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Ratimir Ljubić i dodao da vojska pomaže i radi zajedno sa 100 vatrogasaca i 50 mještana koji su i dalje na terenu.

"Propusnost nije velika, ali preventive radi povećali smo broj ljudi i radi se s povećanim snagama da se sanira sve i da ne bi došlo do najgorega", rekao je Ljubić.

Nezapamćeni su prizori kod popularnog izletišta šoderica. Bujica je probila potpuno novo korito i stvorila rijeku koja se slijeva u jezero i plavi vikendice i kamp-kućice.

"Ni u najluđim snovima nismo očekivali ovakvu situaciju, da će se Drava preliti u ovoj točki. Inače se prelijevala 100-tinjak metara niže i ulazila u Šodericu, a ona je sada 100-tinjak metara prije ušla", rekao je načelnik općine Legrad Ivan Sabolić.

Pročitajte i ovo Poplave u Sloveniji, ilustracija - 4 Moguće oštećenje cijevi U Sloveniji se voda povlači, ali ostavlja veliku štetu: "Neka kuće nema, ali samo da smo mi ostali živi"

Pročitajte i ovo Poplave u Sloveniji, ilustracija - 4 Moguće oštećenje cijevi U Sloveniji se voda povlači, ali ostavlja veliku štetu: "Neka kuće nema, ali samo da smo mi ostali živi"

8:04 Zbog navale Drave i dalje je kritično u Koprivničko-križevačkoj županiji, no stanje je pod kontrolom iako su nasipi na granici izdržljivosti, a u Drnju je voda probila zečje nasipe i ušla u dvorišta kuća.

U Drnju se voda, koja je dosegnula 30 centimetara više od rekordnog vodostaja, probila kroz zečje nasipe u dvorišta obiteljskih kuća.

Stanovnici Dravske ulice potpuno su odsječeni od svijeta i od njih se može samo čamcima. Vatrogasci ojačavaju zečje nasipe i ispumpavaju vodu, no vode je toliko da ljudi ne vide gdje hodaju pa se događaju nezgode. Stanovnici romskog naselja, 33 osobe, evakuirane su u sportsku dvoranu.

Pročitajte i ovo Požar na jahti Pune ruke posla Dramatičan vikend na moru: Havarija na izletničkom brodu, požar motorne jahte i jedriličari suočeni s nevremenom

7:46 Situacija u općini Drnje i mjestu Gabajeva Greda u općini Hlebine u Koprivničko-križevačkoj županiji za sada je pod kontrolom, a teško je predvidjeti kada se može očekivati vrhunac dravskog vodenog vala, izvijestili su u utorak rano ujutro načelnici tih općina.

"Radimo sve da se spriječi najcrnji scenarij, a to je da voda probije nasip", izjavila je za Hinu načelnica općine Hlebine Božica Trnski.

Apostrofirala je nadljudske napore brojnih angažiranih. Tu je oko 300-tinjak mještana, članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava iz gotovo svih županijskih mjesta, u pomoć je pristiglo oko 150 pripadnika Hrvatske vojske, a tu su i članovi HGSS-a.

Za obranu od poplave od vreća ispunjenih pijeskom grade se "bunari", a kako je navela Trnski, samo je u posljednjih nekoliko sati pristiglo devet kamiona pijeska, što odrađuju Hrvatske vode.

Da je situacija pod kontrolom, ali i da je teško procijeniti kada će doći do vrhunca vodenog vala, izjavio je i načelnik općine Drnje Petar Dombaj.

Predviđeni vrhunac vodostaja iznosi oko 650 centimetara, trenutno stanje je oko 620 centimetara, a dosadašnji rekord, zabilježen 2014. godine, iznosi 578 centimetara, rekao je Dombaj za Hinu, navevši i da su u lokalnoj Dravskoj ulici poplavljena pojedina dvorišta i pomoćni objekti, no ne i kuće.

I on je apostrofirao važnu ulogu Hrvatskih voda, kao i veliku požrtvovnost pripadnika javnih i dobrovoljnih vatrogasnih službi te županijske civilne zaštite.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene