Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na redu Državni inspektorat

Podnesena prijava zbog zagađenja zraka, mora i tla u Pločama: "Snimke sve pokazuju"

Aktualno Galerija Zabrinuti građani Ploča - 1 Zabrinuti građani Ploča - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zabrinuti građani Ploča - 2 Zabrinuti građani Ploča - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zabrinuti građani Ploča - 3 Zabrinuti građani Ploča - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zabrinuti građani Ploča - 6 Zabrinuti građani Ploča - 6 Foto: DNEVNIK.hr +7 Zabrinuti građani Ploča - 5 Galerija 1/12 >>
Građanska inicijativa iz Ploča podnijela je Državnom inspektoratu prijavu zbog zagađenja.

Građanska inicijativa Pravo na zdrav život iz Ploča podnijela je Državnom inspektoratu prijavu zbog, kako kažu, dugogodišnje ugroze zdravlja građana, zagađenja zraka teškim metalima, zagađenja mora i tla, samozapaljenja velikih gomila ugljena, neprestanog prašenja i zagađenja cjelokupnog okoliša.

Inicijativa je prikupila videosnimke, koje, kažu, ozbiljno kompromitiraju rad unutar luke. Tvrde - kaljužne vode idu u more, nepokriveni tereti se odvode noću, prije 10 dana buknuo je i požar.

Iz Lučke uprave Ploče, koja bi sve trebala nadzirati, potvrđuju da ima povremenih incidenata zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, kažu, žale zbog toga, ali situacija je – tvrde - daleko od dramatične.

Uvjeravaju da sve rade po Zakonu i propisima RH, a kažu to potvrđuju i inspekcije i mjerenja kakvoće zraka.

"Snimke pokazuju opetovano onečišćenje podmorja, tla i zraka u delti Neretve", navodi Darjan Barbir iz Građanske inicijative u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Paule Klaić Saulačić.

Na pitanje tko je snimio onečišćenja, Barbir odgovara: "Snimili su ih radnici luke, radnici pri luci, sestrinskih firmi i slično, međutim moramo zadržati identitet tajnim zbog sigurnosti za njihov posao".

Građani podnijeli prijavu

Državnom inspektoratu građani su podnijeli prijavu zbog, kažu - dugogodišnje ugroze zdravlja građana, zagađenja zraka teškim metalima, zagađenja mora i tla. Iz Državnog inspektorata, kažu, nadzor je u tijeku i kada završi, znat će se više detalja. A evo što kažu iz nadležnog ministarstva.

Pročitajte i ovo Pogled iz zraka na uništenu kuću kod Šoderice - 4 Iz minute u minutu Dramatična borba s poplavama, voda uništila kuće: "Nadamo se da će noć biti mirnija od prethodne"

"Mjerenja lebdećih čestica PM 2,5 i PM 10 se na području grada Ploča ne provode tako da onečišćenje s ovim onečišćujućim tvarima ne možemo komentirati", navode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Prevedeno - 'ne znamo jer to ne kontroliramo'. Iz Zavoda za javno zdravstvo u Splitu kažu - kakvoća se mjeri po zahtjevu Lučke Uprave Ploče i upozorava.

"Pokazuje se da su vrijednosti ukupne taložne tvari povišene na jednoj postaji od nih. Mislim da bi bilo u redu da se možda provjeri jednu godinu i stanje lebdećih čestica i naravno metala u njima kako bi se mogla dobiti cjelovita slika", ističe Nenad Periš iz Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Gradonačelnik će tražiti izmjene

Gradonačelnik uvjerava - mjerenja i mjerne stanice nisu dobro raspoređene, tražit će izmjene.

"Ako su postojala tijela koja su trebala korigirati stvari, a vjerujem da su postojala očito, subjektivni dojam je da to nisu postigli, morat ćemo preuzeti stvari u svoje ruke", navodi gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.

Pročitajte i ovo Alen Dedi, načelnik stožera CZ općine Legrad Problemi na Šoderici Borba s Dravom još traje, zatražena pomoć vojske: "Vidjet ćemo kakva će biti situacija u idućim satima"

Imaju li građani Ploča razloga za zabrinutost, ekipa Dnevnika Nove TV pitala je i nadležne u Županiji, ali i Ministarstvo mora i prometa, a na upite nisu odgovorili. Građani Ploča odgovore čekaju, a spremni su, kažu, i na prosvjede.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene