Hrvatska je ove godine ugovorila 17 milijardi kuna europskog novca. S prošlogodišnjih devet posto, tako je ostvaren skok na 31 posto, no nemamo razloga biti zadovoljni.

Galerija Hrvatska na dnu po povlačenju EU novca (Foto: Dnevnik.hr) +0 Hrvatska na dnu po povlačenju EU novca (Foto: Dnevnik.hr)

I po ugovaranju i po isplati novca iz europskih fondova, naša je zemlja na začelju ljestvice članica Europske unije. Na Razvojnom forumu za Kontinentalnu Hrvatsku u Vinkovcima, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac objasnila je tko je za to kriv.

Vezani članci Andrija Mandić iz Otoka treba pomoć za liječenje raka limfoma - 8 Teško bolestan Andrija treba našu pomoć: "Nikako nisam oduševljen što sam bio natjeran to učiniti. Malo me i sramota izaći u grad..." Nataša Tramišak Ministrica Nataša Tramišak: "Prve nepravilnosti zabilježene su zbog nepoznavanja Zakona o javnoj nabavi"

Ispred nas po povlačenju novca iz EU fondova su sve zemlje članice, osim Malte. Među posljednjima smo jer smo od 10,7 milijardi eura, uzeli tek devet posto.

''Kada govorimo o isplaćenim sredstvima onda moramo reći da nismo imali što praktički niti ovjeriti, jer nije bilo natječaja u prošloj godini, to su stvari kojima svjedočimo'', rekla je ministrica Žalac okrivljujući svoje prethodnike za ovakvo stanje.

A prošle godine koju kao spornu ističe Žalac, ministar je bio njezin kolega Tomislav Tolušić. Ima Žalac kritika i na račun sadašnjih suradnika.

''Na žalost još uvijek čekam zahtjeve za nadoknadom sredstava od velikih projekata i s tim nisam zadovoljna i tu moramo jako puno napraviti iskoraka'', kazala je Žalac.

Primjer tvornice iz Županje

U tvornici namještaja u Županji radnici rade na najsuvremenijoj opremi.

''Puno je lakše, uštede na vremenu, na kvaliteti, preciznosti, manje se fizički radi'', rekao je radnik Matija Matijević.

Novi strojevi, hardveri, softveri, led rasvjeta, pa čak i vlastita toplana - sve je kupljeno europskim novcem.

''Do sada smo povukli oko 700 tisuća eura nepovratnih sredstava. Sad planiramo investiciju veliku od oko 12 milijuna kuna'', rekao je Mario Špoljar, vlasnik tvrtke.

No, nije bilo lako. ''Ljudi nakon saslušanja što sve trebaju i kakvu sve trebaju papirologiju imati, najčešće ustaju i odustaju'', ispričao je Mario.

Složena procedura

Stručnjaci kažu da je cijela procedura složena i da se trebalo bolje planirati.

''Kad vam se objavi natječaj i kad dobijete pet puta više prijava nego što imaju sredstva, to je dokaz da je loše programirano ovo razdoblje'', objašnjava Stjepan Ribić iz Regionalne razvojne agencije osječko-baranjske županije.

Sve uzima i mnogo vremena što pokazuje i primjer nedavno otvorene vukovarske tržnice. Najprije je izgrađena, a tek je na otvorenju potpisan i ugovor o njezinu EU financiranju.

Hrvatska na dnu po povlačenju EU novca (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska na dnu po povlačenju EU novca (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju