Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna odredba

Škrlec pisao ministru Tolušiću: Nedopustivo je da Zakon o zaštiti životinja omogućava njihovo ubijanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Škrlec je pokrenuo on-line anketu u kojoj se dosad više od deset tisuća građana izjasnilo protiv sporne odredbe.

Novi nacrt Zakona o zaštiti životinja koji bi uskoro trebao stupiti na snagu i dalje omogućava usmrćivanje životinja nakon 60 dana provedenih u skloništu.

Pročitajte i ovo Pokladno jahanje - 2 Šokačko sijelo Plemenite životinje u središtu stoljetne tradicije: "Tko je progutao konjsku dlaku, to ostaje do kraja života" Ilustracija Ljubav je kriva?! ''Štene je letjelo 10 metara u daljinu'': Žena koja baca životinje kroz prozor ponovno ima psa

Tim je povodom zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec pokrenuo on-line anketu u kojoj se dosad više od deset tisuća građana izjasnilo protiv sporne odredbe pa je uputio i pismo ministru Tomislavu Tolušiću iz kojeg izdvajamo:

"Kako bismo u potpunosti otklonili mogućnost nepotrebnog ubijanja zdravih životinja, želim Vam skrenuti pažnju na članak 67. stavak 3. Zakona o zaštiti životinja koji je doživio tek manje izmjene, ali i dalje omogućava usmrćivanje životinja.

Navedena odredba Zakona o zaštiti životinja izaziva zgražanje javnosti već godinama i predmet je zalaganja velike većine građana za njeno konačno ukidanje. Građani u Hrvatskoj ne žele da njihov novac odlazi na ubijanje životinja, već na zbrinjavanje, udomljavanje i edukaciju dionika uključenih u brigu za životinje.

Uvjeren sam kako bi ukidanje sporne odredbe povećalo protočnost životinja kroz skloništa i rad na prevenciji s obzirom na to da bi skloništa bila prisiljena raditi na promociji i oglašavanju, odnosno programima udomljavanja i edukacije.

Ako Zakon o zaštiti životinja sankcionira pojedinačno zlostavljanje i ubijanje pasa, tada ne smije dopustiti svojim odredbama ubijanje pasa u skloništima, već kroz primjere skloništa koja ne usmrćuju životinje pokazati kako treba postupati sa životinjama.

Najvažnije za uspješno zbrinjavanje i udomljavanje pasa je da skloništa budu neprofitna, čime će zaposlenici biti motivirani provoditi Zakon, a ne čekati određeni broj dana kako bi ih mogli usmrtiti. Time se postiže i smisao Zakona o zaštiti životinja, a to je štititi životinje, a ne propisima olakšati i opravdati njihovo ubijanje. Vjerujem stoga kako bismo što prije novom izmjenom Zakona o zaštiti životinja morali uvesti potpunu zabranu usmrćivanja životinja u skloništima i osigurati njihovo sigurno zbrinjavanje", poručuje Škrlec.

Zastupnik Škrlec kao član Intergrupe za dobrobit i zaštitu životinja u Europskom parlamentu također skreće pažnju na članak 13. Ugovora o funkcioniranju Europske unije koji navodi kako Unija i države članice, smatrajući životinje čuvstvenim bićima, punu pažnju posvećuju zahtjevima za njihovu dobrobit.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene