Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Škrlec je pokrenuo on-line anketu u kojoj se dosad više od deset tisuća građana izjasnilo protiv sporne odredbe.


Novi nacrt Zakona o zaštiti životinja koji bi uskoro trebao stupiti na snagu i dalje omogućava usmrćivanje životinja nakon 60 dana provedenih u skloništu.

Vezani članci Jeziva stvorenja Je li znanost otišla predaleko? Stvara jezive ljubimce koji izgledaju kao čudovišta iz noćnih mora Koronavirus kod kućnih ljubimaca - 2 Hrvatski stručnjaci o zarazi ljubimaca koronom: "Svaka četvrta životinja koja je boravila u takvom kućanstvu imala je neki oblik infekcije"

Tim je povodom zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec pokrenuo on-line anketu u kojoj se dosad više od deset tisuća građana izjasnilo protiv sporne odredbe pa je uputio i pismo ministru Tomislavu Tolušiću iz kojeg izdvajamo:

"Kako bismo u potpunosti otklonili mogućnost nepotrebnog ubijanja zdravih životinja, želim Vam skrenuti pažnju na članak 67. stavak 3. Zakona o zaštiti životinja koji je doživio tek manje izmjene, ali i dalje omogućava usmrćivanje životinja.

Navedena odredba Zakona o zaštiti životinja izaziva zgražanje javnosti već godinama i predmet je zalaganja velike većine građana za njeno konačno ukidanje. Građani u Hrvatskoj ne žele da njihov novac odlazi na ubijanje životinja, već na zbrinjavanje, udomljavanje i edukaciju dionika uključenih u brigu za životinje.

Uvjeren sam kako bi ukidanje sporne odredbe povećalo protočnost životinja kroz skloništa i rad na prevenciji s obzirom na to da bi skloništa bila prisiljena raditi na promociji i oglašavanju, odnosno programima udomljavanja i edukacije.

Ako Zakon o zaštiti životinja sankcionira pojedinačno zlostavljanje i ubijanje pasa, tada ne smije dopustiti svojim odredbama ubijanje pasa u skloništima, već kroz primjere skloništa koja ne usmrćuju životinje pokazati kako treba postupati sa životinjama.

Najvažnije za uspješno zbrinjavanje i udomljavanje pasa je da skloništa budu neprofitna, čime će zaposlenici biti motivirani provoditi Zakon, a ne čekati određeni broj dana kako bi ih mogli usmrtiti. Time se postiže i smisao Zakona o zaštiti životinja, a to je štititi životinje, a ne propisima olakšati i opravdati njihovo ubijanje. Vjerujem stoga kako bismo što prije novom izmjenom Zakona o zaštiti životinja morali uvesti potpunu zabranu usmrćivanja životinja u skloništima i osigurati njihovo sigurno zbrinjavanje", poručuje Škrlec.

Zastupnik Škrlec kao član Intergrupe za dobrobit i zaštitu životinja u Europskom parlamentu također skreće pažnju na članak 13. Ugovora o funkcioniranju Europske unije koji navodi kako Unija i države članice, smatrajući životinje čuvstvenim bićima, punu pažnju posvećuju zahtjevima za njihovu dobrobit.