Posljednji dan kolovoza za velik broj studenata predstavlja povratak studentskim obvezama. Početak nove akademske godine brucoši dočekuju puni optimizma, dok stari studenti rješavaju zaostale ispite.


Školarci slobodni tjedan koriste za završne pripreme. Ivica se u Zagreb vratio nešto ranije nego drugi studenti.

Vezani članci Pornić (Foto: Screenshot/LiveLeak) Pornić se pojavio na projektoru usred nastave, učenici sve snimili Slika nije dostupna Kraj zimskih praznika: Počela škola, na rasporedu i Zdravstevni odgoj

'Pa ima 5 dana. Treba prionuti poslu. Da sam ostao doma ne bi toliko učio, jer kući je more, sunce, plaža', rekao je Ivica Ban, student 2. godine Građevinskog fakulteta.

Hoće li premijer Milanović ispuniti obećanje? Radi se punom parom, ali...

Većina studenata vraća se sutra. S radom počinju studentske menze. Zbrajaju se troškovi studiranja.

'Treba mi, budući da sam i sportaš, barem 1.000-1.500 kuna', dodaje Ban.

Novopečenoj srednjoškolki Ani ostalo je još tjedan dana do početka škole.

'Htjela sam zapravo medicinu, ali nisam upala. Odnosno u neke sam upala u neke ne, ali ove što sam upala nisam baš to htjela, onda sam radije odabrala Ekonomsku školu', kazala je Ana, učenica 1. razreda Prve ekonomske škole u Zagrebu.

Ana se veseli novim izazovima. A roditelje muči stanje kućnog budžeta.

'Trebaju sada i nove knjige vjerojatno, onda trebat će dosta', rekla je Ana.

'Za 1. srednje tisuću i pol do dvije sigurno za knjige, ako moramo sve nove kupiti, za garderobu - nećemo pretjerivati, jer ne možemo', dodala je Anina majka Zdenka Škala.

Pa će se tako troškovi opremanja za školu popeti i do 2 i pol tisuće kuna. Velik je to trošak za Anine, ali i za stotine drugih roditelja, od kojeg će se oporavljati mjesecima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook