Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tragična priča za roditelje 2-godišnje djevojčice i sramotna za hrvatsko zdravstvo dolazi iz Gospića.


Smrt uzrokovana teškom bakterijskom infekcijom u subotu u Gospiću otkrila je i krajnje neprofesionalno ponašanje dvojice liječnika koji su se, pred šokiranim roditeljima, nad djetetovim krevetom fizički obračunali.

Vezani članci Ministar zdravstva Vili Beroš Beroš zaprijetio sankcijama liječnicima koji rade i privatno te ne ispunjavaju obaveze: "Pokrenuti su postupci" Ivana Šmit, predsjednica hrvatske udruge bolničkih liječnika Šefica udruge bolničkih liječnika o novom potezu Istarske županije: "Nešto sitno požara će se pogasiti. Da će napraviti neku veliku revoluciju - neće"

Malenu Antoniju ništa ne može vratiti. Bakterijska infekcija bila je pretežak suparnik, no događaji kojima su ionako šokirani roditelji svjedočili u bolnici, mogli su se i morali izbjeći. Pred njihovim očima, nad umirućim djetetom, tvrde, fizički su se sukobila dvojica liječnika.

'Da, sukob je bio nad mojim djetetom, dok je moje dijete disalo, borilo se za život. Sukob je bio tamo. Ja sam to sve gledala', kazala je Antonijina majka Marizela Jelić.

Najgore od svega jest to što je, prema njihovu svjedočanstvu, umiruću djevojčicu jedan od liječnika, zbog nedostatka kreveta, htio maknuti s intenzivnog odjela.

'I napao je anesteziologa, radi toga da on ima svog pacijenta i da smjesti moje dijete negdje drugdje', ispričala je šokirana majka.

Radi nemilog događaja istrage su pokrenute i u samoj bolnici, ali i u ministarstvu.

'Ja znam da je bio konflikt između liječnika i ja sam naredila da se očituju svi o tom događaju. Na osnovu tih saznanja pokrenut ću, ako bude potrebno, sve stegovne mjere koje su zakonskim propisom predviđene', kazala je Marija Vrkljan Ilijevski, ravnateljica Opće bolnice Gospić.

Iz Ministarstvoa zdravstva i socijalne skrbi kažu kako su obaviješteni o slučaju. Kada prikupe cjelovitu dokumentaciju proslijedit će je Povjerenstvu za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore.

'Mogu samo tvrditi da taj konflikt nije imao nikakve reperkusije na liječenje male Antonije. To je jedno vrlo teško stanje. Meningokokna sepsa koja ima 90-95 posto smrtnosti i uz pravovremeno i najbolje liječenje', kazala je ravnateljica.

Ipak, ostaje činjenica kako roditelji, da nije bilo ovog teškoga incidenta, ne bi imali razloga sumnjati da su liječnici učinili sve da bi pomogli njihovu djetetu. Ovako, bez obzira na sva uvjeravanja liječnika i nalaze, uvijek ostaje sumnja - je li moglo završiti i drugačije?

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju