Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivan Lovrinović

''Preambiciozno je ovo zvati poreznom reformom, jer ona to nije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor raspravlja o paketu poreznih zakona koji bi trebali stupiti na snagu 1. siječnja 2017. godine.

19:15 - Moguće rupe u proračunima jedinica lokalne uprave i samouprave zbog promjena u porezu na dohodak te ukidanje porezne olakšice za kupnju prve nekretnine izazvali su najžešće kritike oporbenih saborskih klubova u poslijepodnevnoj raspravi u Hrvatskom saboru o predloženoj poreznoj reformi, dok su iz Kluba HDZ-a istaknuo da će lokalnim samouprava biti uplaćena kompenzacija.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

"Lokalim jedinicama uzima se 2 milijarde kuna i uništava se socijalna i komunalna infrastruktura", ustvrdio je Siniša Hajdaš Dončić (SDP) u raspravi u Saboru. Smatra da se refoma donosi bez plana, dogovora, rasprave i procjene učinaka.

Optužio je vladajuće za vođenje neoliberalne ekonomske politike te upitao hoće li slijedeće biti potiho uvođenje privatizacije školstva i zdravstva.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić istaknuo je da će lokalnim samouprava biti uplaćena kompenzacija ali i da bi bilo dobro da se čim prije pošalje u Sabor i 16. zakon poreznog paketa koji se tiče financiranja lokalne samouprave.

"Vjerujem ministru Zdravku Mariću i s obzirom na najavu zakona vjerujem da će Ministarstvo dati upute županijama i općinama kako formirati proračune", poručio je Bačić.

Dodao je kako će Vladi biti izazov donijeti državni proračun za 2017. godinu. "S planiranim deficitom od 7 i pol milijardi kuna u ovoj godini i dodatnih 2 milijarde kuna koliko iznosi porezno rasterećenje predloženom poreznom reformom, te usprkos projiciranom rastu BDP-a u idućoj godinu, to će biti izazov za Vladu", kazao je.

Mostov zastupnik Branimir Bunjac replicirao je Bačiću da će manjka biti puno veći od 7,5 milijardi kuna, kazavši da ministar financija Marić već priprema novo zaduženje veće od milijardu eura. "Sve porezne olakšice financirat će se iz vanjskog zaduživanja uz kamatu", rekao je, ocijenivši da je pitanje vremena kada ćemo ponovno kliznuti u recesiju i kada će doći u pitanje isplate plaća i mirovina.

Zastupnici su snažno kritizirali i predloženo ukidanje porezne olakšice za kupnju prve nekretnine, ustvrdivši da je se to protivi demografskoj politici.

"Deklarativno se ova Vlada odlučila za demografiju, a već na prvom zakonu je od nje odustala", kazala je Anka Mrak Taritaš (HNS), istaknuvši da se porezna olakšica pri kupnji prve nekretninu pokazala izuzetno dobrom mjerom.

Milorad Pupovac (SDSS) upitao je koji drugi mehanizam Vlada planira kako bi olakšala mladima da dođu do prve nekretnine.

Boris Miletić u ime Kluba IDS-a, PGS-a i LRI-a kritizirao je prijedlog povećanja PDV-a za ugostitelje, naglasivši da je ono suprotno strategiji razvoja turizima, "Je li pošteno da samo jedan sektor plati teret reforme", upitao je.

Branko Hrg (HDS) predložio je da se ugostiteljima pomogne na druge načine primjerice "skidanjem s vrata ZAMP-a".

Hrvatski sabor u srijedu nastavlja rad pojedinačnom raspravom o paketu od 15 zakona koji se tiču cjelovite porezne reforme.

19:01 - Ivan Lovrinović je o poreznoj reformi tijekom izlaganja u Saboru rekao da se od nje očekuje mnogo, ali pitanje je ima li ona zapravo takve moći u okvirima makroekonomske politike.

''Preambiciozno je ovo zvati poreznom reformom, jer ona to nije. Reforma traži puno dublje snažnije promjene da bi se ostvarili ciljevi'', rekao je.

I izabrani američki predsjendik Donald Trump je, kaže Lovrinović, najavio smanjivanje poreza, ali najbogatijima. ''To je curenje, kapanje, a to znači omogućimo bogatima da zarađuju još više, pa će se sve ono što oni budu radili prelijevati ili kapati na one koji su siromašni'', rekao je te dodao da smo vidjeli da se to nigdje nije ostvarilo.

''Povećate neoporezivi dio dohotka, ali onda podignete i ovu, poslije toga stopu oporezivanja 24%, pa prema tome, učinci su mali. Danas sam gledao na primjeru jedne firme, jednog radnika koji ima oko 3.500 kuna. Njemu je povećanje plaće 38 kuna. Može kupiti pile, kilu krumpira i salate za obitelj što isto nije za podcijeniti, ali otprilike, to je to...'', rekao je Lovrinović.

''Da se povećao neoporezivi dio dohotka na 5.000 kuna, to bi značajnije podiglo srednji sloj, jer je on trhuh svake ekonomije. On troši. Najviši sloj ne može pojesti pet ručkova ili nositi tri odjela'', ističe Lovrinović.

Najavio je za sutra tiskovnu konferenciju na temu porezne reforme i povećanje poreza.

15:04 - Nakon stanke zastupnici nastavljaju s radom.

13:30 - Određena je stanka do 15 sati.

"Ako nastavimo ovako s ovim tempom i brojem replika, završit ćemo između 5 i 6 sati ujutro. Nadam se da će se želja za replikama malo smanjiti u poslijepodnevnim satima", kazao je potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

12:35 - Odgovarajući na pitanje Mostovom Miroslavu Šimiću o manjku koji će nastati u proračunima jedinica područne i regionalne samouprave, ministar Marić ispričao se hrvatskim građanima.

"Bit ćemo maksimalno na dispoziciji lokalnoj samoupravi da i tijekom godine po potrebi reagiramo. Ovo je bila prva godina u kojoj su povrati poreza išli elektronskim putem, porezna uprava prema građanima. Ispričavam se još jednom što smo kasnili s tim povratima. Bilo je to likividonosno izazovno za jedinice lokalne samouprave, ali našli smo način, njihovi proračuni ipak nisu toliko pretrpjeli. Tako će biti i 2017., ali imat ćemo jedno bolje i sustavnije rješenje", poručio je ministar.

12:20 - Nenad Stazić (SDP) kritizirao je reformu, odnosno, kako ministar tvrdi, da je ona dobra za građane.

"Vidim u tome određeni cinizam. Građanima otežavate i tvrdite da je to za njih jako dobro. Ukidate nultu stopu poreza za kupnju prve nekretnine. I tvrdite da je to za njih super. Objasnite kako je to bolje kad će plaćati četiri posto više za prvu nekretninu. Povećavate PDV za ugostitelje. Oni će povećati cijene, što će drugo. Što me briga za strane goste za koje tvrdite da im nismo skupi! Zanimaju me domaći gosti.

Treće ukidate poreznu olakšicu za reinvestiranu dobit. Dajte mi molim vas navedite razlog jer je to uvedeno da korporacije ne zadržavaju dobit nego da otvaraju nova radna mjesta. Dajte to objasnite nezaposlenima", kazao je Stazić.

Marić mu je odgovorio: "Nisam nikada rekao da je to dobro za mlade, nego da uravnotežujemo prodaju nekretnina. A za mlade obitelji će doći mjere koje će im olakšati dobivanje kredita po subvencioniranim kamatnim stopama."
 
12:05 - Branko Grčić (SDP) iznio je ministru svoju računicu da bi bankama moglo biti otpisano 8 milijardi kuna i upitao u kojoj je to mjeri vezano uz konverziju kredita u "švicarcima". Također ga je zanimalo zašto nije smanjena opća stopa PDV-a.

"Nije predviđeno sniženje opće stope PDV-a ali nije isključeno da će se to dogoditi do kraja mandata. Ja ću se zalagati za to", istaknuo je Marić

12:00 - Željko Lacković, nezavisni zastupnik, poručio je ministru: "Ovim ste zakonskim prijedlozima skrojili gaće svim jedinicama lokalne i područne samouprave. Nismo čuli koliki će biti gubitak za državni a koliko za lokalne proračune. Država ništa ne gubi."

Ministar mu je odgovorio da ni gradovi, općine i županije neće ostati bez sredstava jer će im država sve prihode koje izgube poreznim izmjenama nadoknaditi iz proračuna.

11:49 - Darko Milinović (HDZ) kazao je da treba odati priznanje ministru i timu koji je radio na reformi.

"Ovo najcjelovitija reforma od kada je hrvatske države. Ovo je i dobra poruka onima koji planiraju ulagati u Hrvatsku, a ne da imamo kao u bivše SDP-ove vlade 48 promjena poreznog sustava", rekao je Milinović.

11:26 - Giovani Sponza (IDS) predložio je da stopa PDV-a na ugostiteljstvo ostane kao i do sada, ali da se Vlada obveže donijeti zakon o turističkom zemljištu pa da na taj način napuni proračun. 

"Većim PDV-om uništava se hrvatski turizam, a mladi ljudi tjeraju iz Hrvatske", poručio je Sponza.

Ministar mu je odgovorio kako je Hrvatska najjeftinija mediteranska destinacija. PDV nije jedini i presudni faktor cjenovne konkurentnosti, naglasio je.

11:25 - Branimir Bunjac (Živi zid) poreznu je reformu nazvao - velikom obmanom.

"Ova reforma ide na korist bankama prije svega. To je politički dogovor banaka s kojima ste se dogovorili da im kompenzirate gubitke na mojem radu i radu svih poštenih građana", kazao je Bunjac.

Marić mu je objasnio da je otpis dugova dobar za sve jer će banke, kazao je, brisati trajno svoja potraživanja, ali i oni poduzetnici i građani koji su dužnici.

11:20 - Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) na primjeru auto-sjedalica za djecu kazao je da to nije demografska mjera jer nitko ne garantira da će trgovci uistinu smanjiti cijene za onoliko koliko će im biti manji PDV.

"Ovo nije demografska mjera. Način na koji je to formulirano kao demografska mjera je, gospodine ministre, pod velikim upitnikom", kazao je Sinčić i predložio da bi bilo bolje da građani imaju pravo na povrat poreza ili da dobiju kupone s popustom.

Željko Jovanović (SDP): "Ova reforma nije cjelovita. To je paket poreznih zakona koji djelomično dotiče hrvatsko društvo, a pomaže bogatima i kapital koji tu pomoć ne trebaju. Kako vjerovati da brinete za umirovljenike i mlade kad umirovljenici ovime ništa ne dobivaju, kako objasniti ukidanje poreznog Uskoka nego kao vraćanje usluga donatorima HDZ-a?"

Marić je odgovorio da nikada nije bila namjera ukinuti porezni Uskok već da on raste i da će biti kadrovski ojačan.

10:45 - Zdravko Marić, ministar financija, izložio je predložene porezne promjene.

Stabilan, jednostavan i održiv porezni sustav, porezno rasterećenje poduzetnika te veća pravna sigurnost poreznim obveznicima, bile su odrednica nove reforme, kazao je Marić.

"Neto efekt zakonskih promjena iznosi dvije milijarde kuna, a efekt za građane i poduzetnike ide i do 2,5 milijarde. Dugoročno dižemo stopu hrvatskog gospodarstva između 0,3 i 0,5 posto", poručio je ministar dodavši da bi samo u 2017. trebalo biti otvoreno 6500 11.500 radnih mjesta.

Sabor potvrdio Gorana Marića i Martinu Dalić

10:33 - U dnevni red uvršteni su prijedlozi za iskazivanjem povjerenja potpredsjednici Vlade Martini Dalić i za obavljanje dužnosti ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta, jer je došlo do promjene naziva ministarstva, te ministru državne imovine Goranu Mariću, jer je riječ o novom ministarstvu. Oboje su dobili povjerenje zastupnika potrebnom natpolovičnom većinom glasova svih zastupnika. Dalić je potvrđena s 80 glasova 'za', 12 suzdržanih i 19 'protiv', dok je za Marića glasovalo 83 zastupnika, suzdržanih je bilo 17, a protiv njih 12.

10:30 - Održana je sjednica proširenog predsjedništva Sabora gdje je dogovoreno da će rasprava biti objedinjena o paketu poreznih zakona. Prvi dan, odnosno danas, održat će se rasprava samo po klubovima, idući dan pojedinačna, treći dan nastavak pojedinačnih te završna riječ za klubove. To znači da bi Sabor trebao ovog tjedna završiti priču s poreznim zakonima. Sljedeća bi sjednica trebala biti idući tjedan aktualnim prijepodnevnom. 

9:40 - Sjednica je počela stankom koju je zatražio klub HNS-a.

Porezna reforma koju je usvojila Vlada do sada je, osim oporbenih, doživjela i oštre kritike od strane HDZ-ovog partnera Mosta, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se tijekom rasprave u Saboru postaviti mostovi zastupnici.

Iako im je ministar financija Zdravko Marić već popustio i odustao od povećanja stope PDV-a na kruh, mlijeko, lijekove i knjige, Božo Petrov, čelnik Mosta najavio je da će ići i s amandmanom za zamrzavanje plaća dužnosnika. Ministar Marić poručio je da to ne dolazi u obzir. U ponedjeljak se na saborskim odborima dogodio obrat - Most je ublažio kritičku retoriku, a Maro Krstić ustvrdio je da neće biti potrebe za njihovim amandmanom "jer misle da će predlagatelj sam napraviti tu sitnu korekciju". 

Prema prijedlogu porezne reforme, od početka 2017. snižena stopa PDV-a od 13 posto proširila bi se na isporuku električne energije, odvoz komunalnog otpada, dječje sjedalice za automobile, pogrebnu opremu te repromaterijal u poljoprivredi. Snižena stopa od 13 posto više se neće primjenjivati na usluge u ugostiteljstvu i isporuku bijelog šećera, koji bi se tako od početka iduće godine oporezivali stopom od 25 posto.

Jedna od glavnih izmjena porezne reforme je podizanje neoporezivog dijela plaće na 3800 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene