Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo gdje je bilo "zapelo"

Ministar Zdravko Marić otkrio uzrok problema s Mostom oko porezne reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Most koji je uz SDP do sada imao najviše kritika oko porezne reforme, posebno oko poreznog uskoka i plaća dužnosnika, u ponedjeljak se povukao.

U Mostu kažu, nisu odustali, ali su s partnerima u HDZ-u razgovarali o rješenjima. No, Mostovi prigovori na poreznu reformu danas se nisu mogli čuti. Na saborskom odboru za financije zajedno s HDZ-om prihvatili su reformu.

Pročitajte i ovo HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati" Andrej Plenković dijeli se šakom i kapom Plenković komentirao veliko okupljanje ljevice, najavio i novi paket potpore umirovljenicima

Što se promijenilo od jučer do danas da je njihova kritika ona jučerašnja izostala, ministar Zdravko Marić, ne zna. "To morate njih pitati", kratko je poručio.

U Mostu tvrde da su o svemu razgovarali. "Mislimo da neće biti potrebe za amandmanima, mislimo da će predlagatelj napraviti sitnu korekciju općeg poreznog zakona", pojasnio je Maro Kristić.

Ministar financija takvu izmjenu nije najavio, ali je otkrio uzrok problema. "Da komunikacija javna prema partnerima i sličnima uvijek može biti bolja, ja se slažem, tu kritiku prihvaćam", istaknuo je Marić.

Najviše kritika na poreznu reformu ima SDP, a Branko Grčić (SDP) tražio je i pojašnjenje je li oprost duga koji se daje bankama dogovor zbog "slučaja švicarac".

"Mjere su jasni pokazatelji da Hrvatska želi biti poželjna zemlja za investiranje, sigurnog kapitala, zemlja koja želi biti predvidiva i dosljedna u svojim propisima. Na njima je da onda u konačnici procjene da li je to zadovoljavajuće i dovoljno kako bi u konačnici odustali od tih tužbi o švicarskom franku", pojasnio je ministar financija oko te teme.

Most, zasad, od jednog nije odustao. "Mi ostajemo pri svom da se plaće dužnosnika zamrzavaju", kaže Kristić.

"Novo zamrzavanje osnovice za dužnosnike znači da bi načelnici sektora imali veću plaću od svoga nadređenog što nije logično", smatra pak SDP-ov Grčić.

Da to treba regulirati, SDP se slaže s Mostom, dok HDZ takav potez naziva demagogijom.

Plenković: Očekujem punu potporu parlamentarne većine poreznoj reformi

Premijer Andrej Plenković očekuje punu potporu parlamentarne većine poreznoj reformi odnosno izmjenama 15 zakona koje, kako je istaknuo u ponedjeljak nakon sastanka saborskog Kluba HDZ-a, drži bitnom velikom reformom i uvodom u daljnje aktivnosti, u kontekstu ukupne ekonomske politike Vlade za 2017. godinu.

Novinare je zanimalo postoji li suglasje partnera u vlasti, HDZ-a i Mosta, oko svih parametara porezne reforme o kojoj će se sutra raspravljati u Saboru, a Plenković naglašava da je paket zakona usvojen "zajedničkim stavom i zajedničkim izglasavanjem članova Vlade, uključujući i kolege Mosta".

"Ministar (Goran) Marić je danas još jednom predstavio cjelovitu reformu na (saborskom) Odboru za financije gdje je dobio potporu i zastupnika HDZ-a i Mosta. Koliko mi je poznato, samo je jedan zastupnik, SDP-a, bio suzdržan. Dakle, vidite da se širi konsenzus", rekao je hrvatski premijer.

Ističe da je, kada se gleda supstancu, samo zakon o PDV-u doživio modifikacije u odnosu na izvorno predstavljanje na prvoj Vladinoj sjednici, te kako "cjelina reforme ispunjava tri cilja – veći dohodak građanima, rasterećenje poduzetnika i održivost državnog proračuna i općenito javnih financija",

"Tako da je ova faza porezne reforme zaokružena. Očekujem kvalitetnu raspravu u Saboru i u konačnici punu potporu parlamentarne većine ovom paketu zakona koji je po meni, jedna bitna velika reforma, uvod u daljnje aktivnosti u kontekstu ukupne ekonomske politike Vlade za 2017.", rekao je Plenković.

Kad je riječ o tzv. poreznom USKOK-u, koji je sada samostalna služba u okviru Ministarstva financija, premijer najavljuje kako bi ubuduće bio dio Porezne uprave.

"Na taj način, mislimo da će biti još manje podložan bilo kakvim političkim utjecajima i manipulacijama u odnosu na aktualno stanje gdje je ta služba izravno podređena ministru, politički imenovanoj osobi", objasnio je Plenković. Takvo rješenje "osigurava punu neovisnost i još veću profesionalnost tog segmenta rada Porezne uprave", dodao je.

Na novinarsko pitanje je li taj prijedlog usuglašen s Mostom, ponovio je da su članovi Vlade iz Mosta glasali za prijedloge izmjena zakona. "Saborska rasprava nosi sa sobom nosi sve proceduralne mogućnosti koje Poslovnik pruža, ali čini mi se da je ovo rješenje kvalitetno i omogućava vrlo jasnu i snažnu poziciju tog segmenta Porezne uprave", rekao je Plenković.

Na primjedbu novinara da Most i dalje inzistira na smanjenu dužnosničkih plaća, koje bi temeljem izmjena 'poreznih' zakona mogle biti povećane, premijer Plenković je kazao kako je svoj precizan stav rekao prošli tjedan i da je "ta priča, što se Vlade i HDZ-a tiče, jasna i završena". Premijer je prošli tjedan na tu temu rekao kako je riječ o populizmu i demagogiji. (J.R./B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene