Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poboljšanje odnosa

NIJE DUGO TREBALO Trump i Putin obavili prvi telefonski razgovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izabrani američki predsjednik Donald Trump i ruski predsjednik Vladimir Putin prvi su put razgovarali telefonski prilikom čega su se dotaknuli teme Sirije i dogovorili da će poboljšati i razviti bilateralne veze, priopćio je Kremlj.

U telefonskom razgovoru Donald Trump i Vladimir Putin usuglasili su se da dijele pogled na ''ujedinjavanje napora u borbi sa zajedničkim neprijateljem broj jedan – međunarodnim terorizmom i ekstremizmom'' , objavio je Kremlj na svojoj internetskoj stranci.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji U New Yorku se ispred zgrade suda zapalio muškarac U tijeku je suđenje Trumpu UZNEMIRUJUĆE Muškarac se zapalio ispred zgrade gdje se sudi Trumpu: Otkriva li letak na tlu razlog strašnog čina?

Trump i Putin dogovorili su da će ostati u kontaktu putem telefona, ali su i razgovarali o zajedničkom susretu, prenosi RT.

Podsjetimo, Trump je to rekao u intervjuu za ugledni list Wall Street Journal, potvrdivši tako stav iz kampanje o tome da treba pronaći zajednički jezik s Rusijom i sirijskim režimom te se fokusirati na uništenje takozvane Islamske države. "Imao sam suprotan pogled na Siriju od većine ljudi. Moj stav je bio, borimo se protiv Sirije, Sirija se bori protiv ISIS-a, a mi se moramo rješiti ISIS-a. Rusija se sad u potpunosti priklonila Siriji i sad imate Iran, koji postaje moćan, zbog nas i koji se isto priklanja Siriji", rekao je Trump.

Rice: SAD će poštivati sporazume o sigurnosti

Saveznici koje s Amerikom vežu sporazumi o zajedničkoj obrani mogu nastaviti računati na Sjedinjene Države tijekom predsjedanja Donalda Trumpa, ustvrdila je u ponedjeljak savjetnica za nacionalnu sigurnost predsjednika Baracka Obame, Susan Rice.

U razgovoru za agenciju France presse, Rice je branila i sporazum o slobodnoj transpacifičkoj trgovini TPP i hvalila veze Amerike i Kine.

"Teret predsjedničke funkcije, teret svjetskog vodstva Amerike i odgovornosti koje iz toga proizlaze, povijest koju dijelimo i naši interesi jamče da naši saveznici i partneri mogu računati da će Amerika ispunjavati svoje obveze", rekla je Obamina savjetnica.

Izabrani predsjednik Trump rekao je da se protivi sporazumu TPP koji su potpisale Sjedinjene Države i zemlje Azije i Pacifika. Taj sporazum, za koji se godinama zalagala demokratska administracija, nije ratificirao Kongres u kojem republikanci imaju većinu.

"TPP je na ovom stupnju izazov", priznala je Susan Rice, "ali trgovina se neće zaustaviti, nastavit će se i mi ćemo sudjelovati, ali nećemo biti toliko u mogućnosti da je oblikujemo prema našim vrijednostima i interesima".

Rice je pohvalila i odnose izgrađene između Washingtona i Pekinga tijekom dvaju mandata Baracka Obame (2009.-2017.)

Trump je više puta tijekom kampanje prijetio trgovinskim ratom s Kinom koju naziva "neprijateljem" Amerike. (I.D./B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene