457088
457088
457088
457088
457088

NIJE DUGO TREBALO Trump i Putin obavili prvi telefonski razgovor

  • , 14.11.2016., 21:18
  • Autor:
  • komentara

Izabrani američki predsjednik Donald Trump i ruski predsjednik Vladimir Putin prvi su put razgovarali telefonski prilikom čega su se dotaknuli teme Sirije i dogovorili da će poboljšati i razviti bilateralne veze, priopćio je Kremlj.

 
 
 
 
Vladimir Putin i Donald Trump (Foto: AFP)
Vladimir Putin i Donald Trump (Foto: AFP)

U telefonskom razgovoru Donald Trump i Vladimir Putin usuglasili su se da dijele pogled na ''ujedinjavanje napora u borbi sa zajedničkim neprijateljem broj jedan – međunarodnim terorizmom i ekstremizmom'' , objavio je Kremlj na svojoj internetskoj stranci.

Trump i Putin dogovorili su da će ostati u kontaktu putem telefona, ali su i razgovarali o zajedničkom susretu, prenosi RT.

Podsjetimo, Trump je to rekao u intervjuu za ugledni list Wall Street Journal, potvrdivši tako stav iz kampanje o tome da treba pronaći zajednički jezik s Rusijom i sirijskim režimom te se fokusirati na uništenje takozvane Islamske države. "Imao sam suprotan pogled na Siriju od većine ljudi. Moj stav je bio, borimo se protiv Sirije, Sirija se bori protiv ISIS-a, a mi se moramo rješiti ISIS-a. Rusija se sad u potpunosti priklonila Siriji i sad imate Iran, koji postaje moćan, zbog nas i koji se isto priklanja Siriji", rekao je Trump.

Rice: SAD će poštivati sporazume o sigurnosti

Saveznici koje s Amerikom vežu sporazumi o zajedničkoj obrani mogu nastaviti računati na Sjedinjene Države tijekom predsjedanja Donalda Trumpa, ustvrdila je u ponedjeljak savjetnica za nacionalnu sigurnost predsjednika Baracka Obame, Susan Rice.

U razgovoru za agenciju France presse, Rice je branila i sporazum o slobodnoj transpacifičkoj trgovini TPP i hvalila veze Amerike i Kine.

"Teret predsjedničke funkcije, teret svjetskog vodstva Amerike i odgovornosti koje iz toga proizlaze, povijest koju dijelimo i naši interesi jamče da naši saveznici i partneri mogu računati da će Amerika ispunjavati svoje obveze", rekla je Obamina savjetnica.

Izabrani predsjednik Trump rekao je da se protivi sporazumu TPP koji su potpisale Sjedinjene Države i zemlje Azije i Pacifika. Taj sporazum, za koji se godinama zalagala demokratska administracija, nije ratificirao Kongres u kojem republikanci imaju većinu.

"TPP je na ovom stupnju izazov", priznala je Susan Rice, "ali trgovina se neće zaustaviti, nastavit će se i mi ćemo sudjelovati, ali nećemo biti toliko u mogućnosti da je oblikujemo prema našim vrijednostima i interesima".

Rice je pohvalila i odnose izgrađene između Washingtona i Pekinga tijekom dvaju mandata Baracka Obame (2009.-2017.)

Trump je više puta tijekom kampanje prijetio trgovinskim ratom s Kinom koju naziva "neprijateljem" Amerike. (I.D./B.V./Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se