Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sisak: Maksimalno smanjena koncentracija sumpordioksida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora danas je na sjednici u Brezovici kod Siska prihvatio Izvješće o praćenju poboljšanja kakvoće zraka na sisačkom području i dinamici radova na modernizaciji sisačke Rafinerije nafte u 2007.

U izvješću Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zaključeno je da je "konkretnim mjerama i akcijama te stalnim inspekcijskim nadzorom i pravodobnim reagiranjem postignuta bolja kakvoća zraka u sisačkim naseljima Capragu i Galdovu".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traži nove izbore Bernardić: "Ako je Predsjednica koristila SOA-u za smjenu Radeljića, onda ona mora otići" Slika nije dostupna Gubitak radnih mjesta i proizvodnje Predsjednica o gašenju rafinerije u Sisku: "To će značiti daljnje iseljavanje i umiranje života na tom području"

Uz ostalo je navedeno da je izgradnjom uređaja za odsumporivanje ili Claus postrojenja u rujnu prošle godine maksimalno smanjena koncentracija sumpordioksida (SO2) za 41,8 i sumporvodika (H2S) za 20,6 posto. Istaknuto je da i dalje treba budno pratiti modernizaciju sisačke Rafinerije nafte.

Po planu modernizacije, koji je izradila INA, i s kojim se slaže Ministarstvo zaštite okoliša, prva faza modernizacije mora završiti 2009., a druga, završna, faza 2011.

Izvješće su Odboru predstavile državna tajnica za inspekcijske poslove Josipa Blažević-Perušić i sektorska načelnica za atmosferu, more i tlo Jasenka Nećak.

Sjednici su nazočili predstavnici sisačke Udruge oboljelih od karcinoma, Sisačke ekoakcije (SEA-e), Inine Rafinerije nafte, grada Siska i Sisačko-moslavačke županije.

Predsjednica Udruge oboljelih od karcinoma Ankica Katuša upozorila je da je, bez obzira na smanjenje onečišćenosti iz sisačke Rafinerije, velik broj Siščana umro od karcinoma. Navela je da je onečišćenje zraka dugo trajalo te da će se i posljedice onečišćenja dugo osjećati. Zauzela se da se u sisačkoj bolnici osnuje odjel za liječenje karcinoma, a Odbor je podupro njezin zahtjev da INA pomogne u njegovu opremanju.

Odbor je prihvatio i izvješće o humanitarnom razminiranju u Hrvatskoj koje je podnio zamjenik ravnatelja HCR-a Mirko Ivanušić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene