Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivo Žinić

Sisački župan o gašenju rafinerije: "Možda Panenić ima neke informacije koje mi nemamo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić iznenađujućima je ocijenio izjave Mostova saborskog zastupnika i bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Panenića da MOL planira do odluke Arbitražnog suda zatvoriti sisačku rafineriju.

Župan je istaknuo da od Predsjednice Republike i premijera očekuje žurnu reakciju te da će učiniti sve da se to ne dogodi.

Pročitajte i ovo Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Traže sastanak s premijerom Radnici sisačke rafinerije spremni na radikalnije akcije, mogući i masovni prosvjedi Slika nije dostupna Očajni radnici 'Svi smo mi samo brojevi'

"Zajedničko je stajalište i Predsjednice Republike i premijera da zatvaranje Rafinerije nafte Sisak ne dolazi u obzir. Sve ćemo učiniti da se to ne dogodi. O tom pitanju očekujem reagiranje i premijera i Vlade. Možda Panenić, kao bivši ministar gospodarstva, ima neke informacije koje mi nemamo", rekao je Žinić.

Glasnogovornik Stožera za obranu sisačke rafinerije Predrag Sekulić smatra kako je Panenićeva rasprava u Saboru zabrinjavajuća i neprimjerena, iako drži da je Mostov zastupnik vjerojatno imao namjeru aktualizirati problem Ine i sisačke rafinerije.

Panenić je u srijedu ujutro u Saboru tražio stanku, nakon koje je poručio kako mađarski MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda u sporu s Hrvatskom zaustaviti rad u naftnoj rafineriji u Sisku, a potom i u onoj u Rijeci, a hrvatsku politiku i struku pozvao je da postignu konsenzus i donesu odluke o energetskoj sigurnosti i daljnjim odnosima s MOL-om.

"MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda implementirati svoju strategiju prestanka rada rafinerije u Sisku i maksimalno odugovlačiti modernizaciju rafinerije u Rijeci. Bojim se da je to stvaranje pretpostavki da se na kraju zatvore obje. Prema informacijama koje imam, time bi se kontinentalni dio Hrvatske opskrbljivao iz moderniziranih svjetskih rafinerija u Budimpešti i Bratislavi, dok bi se naš jadranski dio opskrbljivao putem terminala u lukama. Jasno je da MOL provodi politiku osiguranja statusa energetskog lidera u regiji", rekao je Panenić. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene