Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić iznenađujućima je ocijenio izjave Mostova saborskog zastupnika i bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Panenića da MOL planira do odluke Arbitražnog suda zatvoriti sisačku rafineriju.


Župan je istaknuo da od Predsjednice Republike i premijera očekuje žurnu reakciju te da će učiniti sve da se to ne dogodi.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Svi smo mi samo brojevi' Slika nije dostupna Oni ne žele otpremnine, žele radna mjesta!

"Zajedničko je stajalište i Predsjednice Republike i premijera da zatvaranje Rafinerije nafte Sisak ne dolazi u obzir. Sve ćemo učiniti da se to ne dogodi. O tom pitanju očekujem reagiranje i premijera i Vlade. Možda Panenić, kao bivši ministar gospodarstva, ima neke informacije koje mi nemamo", rekao je Žinić.

Glasnogovornik Stožera za obranu sisačke rafinerije Predrag Sekulić smatra kako je Panenićeva rasprava u Saboru zabrinjavajuća i neprimjerena, iako drži da je Mostov zastupnik vjerojatno imao namjeru aktualizirati problem Ine i sisačke rafinerije.

Panenić je u srijedu ujutro u Saboru tražio stanku, nakon koje je poručio kako mađarski MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda u sporu s Hrvatskom zaustaviti rad u naftnoj rafineriji u Sisku, a potom i u onoj u Rijeci, a hrvatsku politiku i struku pozvao je da postignu konsenzus i donesu odluke o energetskoj sigurnosti i daljnjim odnosima s MOL-om.

"MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda implementirati svoju strategiju prestanka rada rafinerije u Sisku i maksimalno odugovlačiti modernizaciju rafinerije u Rijeci. Bojim se da je to stvaranje pretpostavki da se na kraju zatvore obje. Prema informacijama koje imam, time bi se kontinentalni dio Hrvatske opskrbljivao iz moderniziranih svjetskih rafinerija u Budimpešti i Bratislavi, dok bi se naš jadranski dio opskrbljivao putem terminala u lukama. Jasno je da MOL provodi politiku osiguranja statusa energetskog lidera u regiji", rekao je Panenić. (Hina)