Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Adventski ugođaj zbližavanja i dobrih djela osjeća se i u Sisku. Sisačka biskupija već drugu godinu s tisuću kuna na mjesec stipendijama pomaže studentima sa svog područja.


Indeksa, udžbenika i dobrih ocjena ne nedostaje u obitelji Grubar, no uz devetero djece i šestero školaraca, novčanik je prazan. 'S obzirom da je biskupijska stipendija 1.000 kuna, s tim bi jedan student mogao preživjeti. Kakva su danas vremena, a i moja je obitelj velika, to će puno pomoći da im manje budem na teret', rekla je studentica Tea Grubar, dobitnica stipendije.

Vezani članci Cesta u mjestu Vurot Rupa do rupe - cesta. I kamion šljunka jednom u četiri godine: "Tko god je na vlasti, ne radi svoj posao! Pojave se samo kad se približe izbori" Srušeni dimnjaci u Sisku Pogledajte snimku rušenja sisačkih dimnjaka, visokih čak 40 metara. Objavljeno i kad počinje rušenje oštećenih kuća

Na stolu male i siromašne biskupije, ove se godine našlo puno više prijava za stipendiju. 50 odabranih svaku će kunu pametno potrošiti. 'Platim troškove stanovanja u Zagrebu, prehranu, troškove putovanja do Zagreba', ispričala je Antonija Šarić, studentica 3. godine na Filozofskom fakultetu. 'Ako bude koju godinu kasnije neka crkva, biskupski dvor uređen, nije bitno, najvažnije je da pomažemo mladima i ulažemo u ljude', rekao je sisački biskup Vlado Košić.

>> Jeftinije: Sjediš doma, studiraš u inozemstvu

A za stipendiju treba uložiti u indeks i prosjek ocjena od najmanje 3,5. Potrebna je i preporuka župnika. Vrata su otvorena i za preporuke duhovnika drugih vjeroispovijesti. Tisuću kuna uvijek završi u rukama studenta kojeg roditelji sami teško mogu školovati. 'U jednoj obitelji 950 kuna ukupna primanja, majka nezaposlena, otac invalid prima mirovinu, školuju dvoje djece. Pitanje je kako uopće preživljavaju?', rekao je biskup.

Pomoć studentima ide iz Zaklade koju je biskupija osnovala. Pomažu banke, ali i pojedinci. 'To je malo teže danas skrpati kraj s krajem, to je velika velika pomoć. Stipendija mi je pomogla da nastavim školovanje, da mogu napredovati u znanosti i poslije pronaći svoje radno mjesto', rekla je Nikolin Milatović. Tome se nadaju svi stipendisti. Zato i studiraju, da naprave sve što mogu za bolju budućnost. Jer Sisak, s 12 i pol tisuća nezaposlenih i tvrtkama koje vise nad stečajem, ne pruža dobru perspektivu.

Primjer je to i drugima - kako uz malo volje i dobrih ljudi mladima dati priliku za uspjeh.