Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele smanjiti dug

Hajdaš Dončić: Monetizacija autocesta ne znači njihovu prodaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić poručio je danas da monetizacija autocesta ne znači njihovu prodaju ponovivši kako se kroz davanje autocesta u koncesiju želi smanjiti javni dug i učiniti državni proračun održivim na dugi rok.

Ministar Hajdaš Dončić danas je kod naplatne postaje Lučko, zajedno s ministrima zdravlja i turizma Rajkom Ostojićem i Darkom Lorencinom dijelio turistima letke Ministarstva zdravlja s preporukama kako se zaštititi od visokih temperatura tijekom ljetnih mjeseci.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko na općem saboru HDZ-a govorio i o svojoj kandidaturi Karamarko savjetuje vodstvu HDZ-a da osnuje Domoljubnu koaliciju broj dva Andrej Plenković i Tomislav Karamarko - 1 zakuhalo pred izbore Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu HDZ-a i novom sloganu

Novinari su ga pitali što će se dogoditi ako ne dođe do monetizacije autocesta i prodaje tvrtki u državnom vlasništvu.

'Bit će vrlo teško kontrolirati javni dug', odgovorio im je Hajdaš Dončić te ponovio da će do toga doći 'ako se ne dogodi brza privatizacija nekih tvrtki koje nisu strateške'.

Pritom, naglašava ministar, 'tu ne govorimo i nikad nećemo govoriti o privatizaciji voda i šuma' već o tvrtkama 'koje su zapravo na tržištu' poput Croatia Airlinesa i HŽ Carga.

"Isto tako, monetizacija autocesta, odnosno koncesija autocesta ne znači njihovu prodaju. Nama je prije svega cilj sačuvati javne financije, ne ići u daljnje restrikcije koje se tiču, recimo, plaća zaposlenika u javnom sektoru, mirovina, nego na ovaj način smanjiti javni dug i učiniti državni proračun održivim na dugi rok", rekao je Hajdaš Dončić.

>> 'Ili odustajete od monetizacije ili referendum!'

Upitan za komentar ocjene čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka da Vlada rasprodaje "obiteljsko srebro", Hajdaš Dončić je odgovorio kako ne razumije što je to obiteljsko srebro.

"Je li to nešto što se i ovako i onako nalazi na tržištu? Je li to poslovna banka koja posluje po tržišnim principima? Što to znači - da će se, pošto je u državnom vlasništvu, kao i prije u prošlosti davati krediti onima koji ne zaslužuju kredite?", protupitanjima je odgovorio Hajdaš Dončić te poručio "ne dolazi u obzir." (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene