Na ulasku u drugi krug - kalkulacije (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Na ulasku u drugi krug - kalkulacije (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Utrka za upražnjeno mjesto predsjednika SDP-a nastavlja se u drugom krugu. Za tjedan dana snage će odmjeriti Davor Bernardić i Ranko Ostojić. Davoru Bernardiću glas je dalo 46 posto članova koji su izašli na izbore, a Ranku Ostojiću njih malo manje od 23 posto.


Dvojac koji je ušao u drugi krug pokušao je odaslati sliku uvažavanja i zajedništva.

'Protukandidatima na ovim izborima... Poruka koju želim poslati je - SDP vas treba i naći ćemo načina da vas uključimo u rad SDP-a', kazao je nakon objave izbornih rezultata Davor Bernardić

'Naše starije snage će odmjeriti u 7 dana borbu. Jer ja nikada ne odustajem', poručio je Ranko Ostojić. 'U SDP-u smo naučili da se borimo. Trebaš izaći i boriti se. Dakle Davore, neće biti lako'.

Parafraziranjem Zorana MIlanovića kroz 'izađi i bori se' Ranko Ostojić računa na veću potporu u drugom krugu. No, teško jer najave podupiratelja Davora Bernardića krenule su još sinoć.

'Nadam se da neću biti u situaciji kao zadnjih 9 godina i da ću s pobjednikom, ako to bude Bernardić, imati dobru suradnju od koje će korist imati samo naša stranka', kazao je Tonino Picula koji je s tek 11 posto potpore, tvrde mnogi u SDP-u, zapravo najveći gubitnik.

A s gubitkom se mora nositi i Orsat Miljenić.

'Naravno da sam razočaran. Išao sam da bih pobijedio', kazao je Miljenić, no nije želio reći koga podržava. 'Svi mi trebamo glasati po savjesti. Sami se orijentirati - hoću li nekoga i koga podržati, o tom potom'.

Dio Miljenićevih podupriratelja okreće se Bernardiću. Vrh zagorskog SDP-a kojim vlada Siniša Hajdaš Dončić donio je odluku.

'Nadam se da će Bernardić, koji sada uživa i našu potporu, iz jednog vječitog talenta politike, da kažem nogometnim žargonom, biti jedan Kramarić a ne netko drugi tko je potratio svoj talent', kazao je Hajdaš Dončić.

Hajdaš Dončić prvi je Miljenićevo ime javno izrekao kao kandidata nakon Milanovićeve najave odlaska. Od novog predsjednika, a već na tom mjestu vidi Bernardića, očekuje promjene u stranci. Ali oprezne.

'Ne bi htio da Bernardić ide u sječu glava jer su SDP-u svi potrebni. Ovi koji sada sjede u Saboru i oni koji su izvan Sabora a važna su sastavnica moderne političke scene'.

Nakon drugog kruga izbora, na konvenciji, SDP će birati stranački vrh. Novi predsjednik s najbližim suradnicima vodit će i usmjeravati saborski klub zastupnika. Pitanje je hoće li mijenjati ljude na čelnim oporbenim funkcijama od potpredsjedničke do mjesta u odborima. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr