Poslodavci nemaju jedinstven stav o radu nedjeljom, ali i oni i sindikati svjesni su da radna nedjelja sektor trgovine čini neprivlačnim, pa su predložili mjere kojima to žele promijeniti.


I jedni i drugi predložili su da se trgovine zatvore nedjeljom, ali ipak uz neke razlike u provođenju novog pravila.

Vezani članci Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Poslodavci o novom modelu dobivanja potpora: "Žilavi smo. Mi ćemo se snaći, ali trebamo potporu Vlade" Arsen Bauk prosvjeduje ne noseći zaštitnu masku na sjednici Sabora - 1 Oporba protiv uvjetovanja potpora cijepljenjem: ''Vrijeme je za ukidanje nepotrebnih ograničenja''

"Da se ograniči broj nedjelja koje bi se radilo ili da se radnicima mora garantirati broj slobodnih nedjelja tijekom mjeseca. Jedan je od prijedloga čak i da bi rad nedjeljom trebalo platiti nekoliko puta više" iznosi svoju ideju Martin Evačić iz Udruge trgovina HUP.

Podršku je dobio od Sindikata trgovine, pa tako Zlatica Štulić iz Sindikata trgovine Hrvatske ističe da su radnici oni koji žele da se nedjeljom ne radi. "Imamo podršku javnosti, 80 posto građana je za to da se nedjeljom ne radi, a imamo sada i podršku velikog broja poslodavaca", dodala je Štulić

Poslodavci i sami priznaju kako sve teže dolaze do radnika, a radna nedjelja u tome im zasigurno ne pomaže. "Oni to percipiraju kao radne uvjete i ako se radi nedjeljom, pogotovo kao i svaki radni dan, oni smatraju da je to loše", tvrdi član upravnog odbora Lonije d.d Drago Munjiza.

Njegov kolega iz Peveca Marin Štenglin objašnjava kako su ljudi često spremni promijeniti posao, čak i kada im to onemogućuje povećanje plaća, jer radije biraju mogućnost da nedjeljom ostanu kod kuće sa svojima.

Sada trgovci o neradnoj nedjelji mogu odlučiti sami, ali ipak žele da to učini država. "Svatko tko bi prestao raditi nedjeljom riskira da mu se promet prelije na ostale trgovce", ističe rizik promjene Evačić.

Upravo taj rizik preuzeo je križevački trgovački lanac KTC, pa će od siječnja nedjeljom 1400 radnika biti slobodno.

Njihova blagajnica Gordana Radošević kaže da, iako svi dolaze na posao radi plaće, neke stvari jednostavno nije moguće kupiti novcem. "Prvenstveno je to rad nedjeljom, a to shvaćaju samo oni koji rade nedjeljom, koliko je taj dan važan u životu jedne obitelji, u životu jedne majke", pojasnila nam je.

Gordani je ovo, kaže i sama, dodatna motivacija kakvu želi i ostalim trgovcima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju