Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povodom 1. svibnja

Sindikati u proglasu traže prijevremene izbore, a Vladu optužuju da je 'marionetska'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu 1. svibnja, Praznika rada, četiri sindikalne središnjice objavile su proglas u kojem traže prijevremene izbore i novu politiku ističući da se 'agoniji milijuna građana u Hrvatskoj ne vidi kraj', jer vlast u dvije i pol godine mandata nije ispunila predizborne najave.

Sadašnju Vladu proglašavaju 'marionetskom' i optužuju je kao isključivog krivca za stanje u Hrvatskoj 'jer vodi politiku koju sama ne oblikuje i ne raspravlja u vlastitoj zemlji', nego onu koja odgovara stranim središtima moći i domaćim bogatašima. Čije interese štiti hrvatska Vlada? Svoga naroda očito ne, poručuju sindikati.

Pročitajte i ovo Praznik rada u svijetu - 2 Žestoki sukobi Neredi na ulicama Francuske, policajca pogodio molotovljev koktel. Stotine uhićenih: "Odlučniji sam nego ikad" Ilustracija Sve na jednom mjestu Radno vrijeme trgovina za Međunarodni praznik rada: Pogledajte kada možete obaviti kupovinu

Tvrde da se Vlada podredila njemačkom diktatu kojim se provodi kroz institucije EU, čime Njemačka štiti svoje financijske krugove i svoje interese, gurajući cijelu Europu u stagnaciju. Stoga su Hrvatskoj potrebni zreli i odgovorni ljudi na čelu države, koji se neće podrediti stranim moćnicima i uskom krugu bogatih na štetu opstanka vlastitog naroda, kaže se u proglasu.

Sindikati drže kako u zemlji ima onih koji mogu i znaju voditi ekonomsku i socijalnu politiku u interesu naroda, ali 'to nisu niti oni prošli niti ovi sadašnji'.

Sindikati stvaraju atmosferu da je nepoželjno raditi s privatnicima!

Hrvatskoj su potrebni oni koji će pokrenuti proizvodnju i iz novostvorenog bogatstva omogućiti lakše vraćanje dugova građana, poduzetnika i same države i tek tako doista smanjiti dug i deficit.
Trebaju nam oni koji su u stanju zemlju preokrenuti za dvije godine, a ne oni koji svoju nemoć opravdavaju tvrdnjom kako im za izlazak iz krize treba 10 godina, naglašavaju sindikati.

Moguće je da će i politika 'marionetske Vlade' dati rezultate u nekom dugom roku, za 10 ili 15 godina, ali to znači izgubiti generaciju mladih ljudi, daljnje desetljetno mrcvarenje građana, smanjivanje standarda radnika i produljeni očaj starijih.

Sindikati za nemogućnost izlaza iz krize i veliku zaduženost optužuju 'one koji su nudili kredite građanima i državama i europsko gospodarstvo doveli u sadašnje stanje'. S tako visokim dugovima građana, poduzetnika i same države nemoguće je pokrenuti gospodarski rast i investicije.

Svjetski kreditori brinu samo o tome da se krediti vraćaju. U njihovoj su službi MMF, Svjetska banka, Europska komisija, rejting agencije, veliki dio medija, kao i Vlade pojedinih zemalja, uključujući i našu, poručuju sindikalci.

Zato je stanje beznadno, jer se sve podređuje vraćanju kredita, pa i ekonomska politika koja traži štednju od običnih ljudi, ali ne i od najbogatijih, tvrde u prvosvibanjskom proglasu Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene