Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Sindikati traže ukidanje povlaštenih saborskih mirovina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikalni čelnici najavili su danas s maksimirske pozornice, na središnjoj proslavi Međunarodnog praznika rada, pokretanje peticije za raspisivanje referenduma za ukidanje povlaštenih saborskih mirovina.

Svih šest sindikalnih središnjica organizirat će krajem svibnja prikupljanje potpisa na peticiju kojom će se tražiti da se saborski zastupnici "vrate u mirovinski sustav i osjete kako on funkcionira", rekla je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Maksimiru Femicid Policija objavila detalje dvaju krvoprolića koja su potresla Zagreb: Otkrili kako je umro muškarac koji je ubio ženu u Maksimiru Krali aute vučnim vozilom Dolijao dvojac Operirali po Novom Zagrebu i Maksimiru: Policija otkrila kako su domišljati mladići krali automobile

Prosječna saborska mirovina iznosi 9.200 kuna, a prosječna radnička mirovina 1.900 kuna, podsjetila je Knežević i pozvala građane da podrže tu akciju jer sindikati u roku dva tjedna moraju prikupiti oko 450.000 potpisa.

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec izjavio je novinarima da je pokretanje peticije demokratsko pravo sindikata, ali povlaštene mirovine nisu nikakva hrvatska posebnost.

"Povlaštene mirovine postoje u mirovinskim sustavima svih zemalja Europske unije", kazao je Polančec.

Ove se godine okupljenima pred velikom pozornicom na maksimirskoj livadi nije obratio nitko od političara, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je novinarima da političari mogu "jedan dan i šutjeti".

Polančec je pak na upit je li mu žao što ove godine nije govorio građanima, rekao kako "nije nesretan što ga nije zapala ta obveza". Naime, prošlih je godina Polančec u Maksimiru uglavnom bio izviždan.

Prvog svibnja trebaju govoriti predstaviti sindikalnih središnjica, danas je njihov dan, a na nama je da slušamo i pokušamo zajedno riješiti probleme, dodao je Polančec.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i zamjenik predsjednice Matice hrvatskih sindikata javnih i državnih službi Vilim Ribić podsjetili su na sindikalne zahtjeve s velikog prosvjeda održanog 12. travnja na Trgu bana Jelačića, kao što su povećanje plaća i mirovina, smanjenje rada na određeno vrijeme, javne ovlasti sindikalnih povjerenika i dr.

Maksimir su od jutros posjetile tisuće građana za koje je Grad Zagreb, kao ovogodišnji organizator proslave, osigurao 20.000 porcija besplatnog graha. Posjetitelje, kojih je manje nego prethodnih godina, zabavljaju limena glazba ZET-a te brojni pjevači i glazbeni sastavi.

Hrvatska udruga sindikata i Novi sindikat umjesto u Maksimiru organiziraju obilježavanje 1. svibnja na Jarunu uz svoje tradicionalne radničke sportske igre.

Jutros su također organizirali kratki prosvjed na Trgu Francuske Republike, tražeći poništenje nezakonitosti iz pretvorbe i privatizacije te oduzimanje nezakonito stečene imovine, kao i paljenje svijeća za "preminulu hrvatsku industriju" pred bivšom Tvornicom duhana Zagreb.

Zahtjevi s prosvjeda 12. travnja bili su uglavnom upućeni izvršnoj vlasti, rekao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković dodajući kako sindikati trebaju upozoriti i na opasnost od krupnog kapitala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene