Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"MANIPULIRAJU JAVNOŠĆU"

Sindikati prozivaju Vladu: "Plaće zaposlenicima iduće godine ne rastu niti jednu jedinu kunu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Matica hrvatskih sindikata (MHS) u petak je neistinitom i manipulativnom nazvala tvrdnju iz Vlade da će plaće u javnim i državnim službama rasti iduće godine, istaknuvši da je povećanje plaće koje će uslijediti iduće godine samo fiskalni efekt povećanja plaća iz ove godine.

"Plaće zaposlenicima iduće godine ne rastu niti jedne jedine kune. Vlada je ove godine povećala osnovicu za izračun plaće u javnim i državnim službama tri puta po dva posto, umjesto jednokratno za šest posto u siječnju kao što je trebala. Možda djeluje puno kada netko dobiva tri puta po dva posto povećanje osnovice unutar jedne godine, no to u prosjeku iznosi 3,2 posto u odnosu na 2016. Iduće godine isplaćuje se tih preostalih tri posto, ali to ne znači da postoji bilo kakvo povećanje plaća. To je samo fiskalni efekt povećanja plaća iz ove godine, stoga reći da iduće godine rastu plaće je manipulacija", istaknuo je na konferenciji za novinare makroekonomist u Sindikatu znanosti Matija Kroflin.

Pročitajte i ovo Sukob oko plaća - 1 Moguć i štrajk Lome se koplja oko plaća: Suci nezadovoljni, a jednom ministru nije se svidio prijedlog da se njegova plaća smanji Sustav plaća - 3 Kritike ne prestaju Magla oko reforme s plaćama: "Premijer bi dobio koeficijent 5, a mi obični učitelji 1,9. Pitam se gdje je pravičnost?"

Vlada u svom proračunu planira rast nominalnog BDP-a otprilike 4,5 posto, a Kroflin naglašava da bez obzira na to povećanje "kolača" i na to što Vlada iduće godine planira inflaciju od 1,5 posto, plaće iduće godine u nominalnom iznosu neće rasti niti jednu jedinu kunu, već padati za iznos inflacije.

"Po brojkama u proračunu ispada da je obrana top-prioritet, važnija od obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite. Meni se čini da su kroz ovaj proračun prioriteti vidljivo krivi i samim time Vlada ne može planirati nekakav rast i imati drugačije projekcije kretanja BDP-a. Dugoročno gledano, ako ne dođe do promjene prioriteta, ne piše se ništa dobro", upozorio je Kroflin.

Predsjednik MHS-a Vilim Ribić kazao je kako svi pokušaji sindikata da u kolektivnim pregovorima uvjeri Vladu u nužnost povećanja plaća nisu urodili plodom. "Imamo pregovarački tim Vlade koji je tehnikantski tim koji je dobio limit, a on iznosi nula kuna i nema razgovora o cijeni rada za iduću godinu", kazao je. Istaknuo je da smisao Vladine politike nisu ljudi, već financijske, poslovne i političke elite. "Naše je mišljenje da je ovo neodgovorno, ovime se uništava državni aparat", dodao je.

Ribić je ocijenio kako je prognoza rasta za iduće tri godine isto nešto što treba zabrinuti i uplašiti jer se, kaže, radi o najmanjem rastu u EU-u, a već smo sada pali na predzadnje mjesto. "S takvim slabim rastom BDP-a niti jedan od naših državnih problema ne možemo riješiti. To je politika koja ovih dana slavi svoju uspješnost jer je svela deficit skoro na nulu, a javni dug smanjuje. To je centar zbivanja i jedini kriteriij. Tko je zadovoljan? Financijska i poslovna elita", ustvrdio je Ribić.

"Uspješan je deficit, ali nema rasta i perspektive. Možemo čestitati Vladi na jednoj politici koja se stabilno i čvrsto nosi sa zahtjevima iz Bruxellessa i to uspješno izvršava, ali nije u stanju zaustaviti iseljavanje, ukloniti siromaštvo, a po brojkama u iduće tri godine to nema niti namjeru", dodao je.

Upitan što sindikati namjeravaju ako se njihovi zahtjevi u kolektivnim pregovorima ne ispune, Ribić je odgovorio da su svi sindikati od svojih tijela dobili zeleno svjetlo za organizaciju štrajka, da je on moguć, ali da je još sve neizvjesno i nesigurno. Spremni su, kaže, pregovarati još sedam do deset dana, a točke koje su sada odlučili pregovarati su osnovica i prijevoz, a još će otvoriti pitanje povlaštenih mirovina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene