Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za 15,2 posto

Javne službe traže veće plaće: ''Nema nikakve dvojbe da država novca ima''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati javnih službi uoči pregovora o novom kolektivnom ugovoru traže povećanje plaća od 15,2 posto za 180 tisuća zaposlenih. Toliko im, kažu, Vlada duguje zbog svih uskraćivanja i smanjivanja proteklih godina. Ministar rad i mirovinskog sustava Marko Pavić šturo poručuje - pregovarat ćemo, ali ne putem medija.

Nakon 33 godine provedene s učenicima, sve što se događa oko struke profesorice Anke Sotojić, podijelilo je njezine emocije.

Pročitajte i ovo Prosvjed sindikata Ususret Prazniku rada Hrvati ocijenili rad sindikata: Pogledajte rezultate ankete Sindikati polozili vijenac za radnike Apelirali na vladajuće Sindikati uoči Praznika rada: "Hrvatska više ne smije biti zemlja jeftine radne snage"

''U jednu ruku ja jako volim svoj poziv, ne bi ostala u njemu tako dugo, a drugo, doista mislim da moramo kao struka imati jedan pravedniji i bolji status'', rekla je profesorica Ostojić.

Za krizu su, kada je trebalo, imali razumijevanja. Sada očekuju da država ima razumijevanja za njih. Sindikati, kažu, samo traže ono što im pripada.

''Ovi sindikati ne traže povećanje plaće, već da se vrati ono čega su se odrekli i ono što nam je oteto uredbama i zakonima o uskrati'', rekla je Jadranka Ivezić sindikat socijalne skrbi.

Dogovor da će im se oduzeto vratiti kad državi krene na bolje Vlada, kažu, već predugo ne poštuje.

''Ima li novaca u državi za takvo što? Kao što vidimo posljednjih dana u raspravi o povećanju već povećanih prava, nema nikakve dvojbe da u državi novca ima'', rekao je Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata.

Ministar: Vlada je već učinila pozitivne pomake

Ministar Pavić kaže da će se o najboljem rješenju za obje strane pregovarati te kako je pozitivne pomake Vlada već učinila.

''Jednostrano smo digli dva puta po dva posto i za javne službenike upravo brinući o našim učiteljima, nastavnicima, liječnicima, medicinskim sestrama, radnicima u kulturi, a za sve ostalo ćemo naravno sjesti i razgovarati'', rekao je Pavić.

Sindikati smatraju da su pregovori trebali već odavno početi. ''Ponovno je to jedno otezanje rada povjerenstva i posumnjat ćemo da je to namjerno po direktivama iz Vlade RH da pregovori počnu zadnji čas'', rekao je Branimir Mihalinec.

Za razliku od njih, ministar je uvjeren kako će se rješenje bez problema pronaći u zadanom roku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene