Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikati javnih službi traže veće plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati javnih službi traže od Vlade otvaranje pregovora o povećanju plaća, na temelju Sporazuma o plaćama iz studenog 2006. godine, rekli su sindikalni čelnici na današnjoj konferenciji za novinare.

S obzirom na rast cijena i makroekonomske poremećaje, od Vlade zahtijevamo povećanje plaća javnih službenika, istaknuo je privremeni sindikalni koordinator Vilim Ribić.

Pročitajte i ovo Fotografija s krizme Tijekom tjedna pregovori, a vikendom... FOTO Tajnik DP-a objavio je fotografije s krizme svoga sina: Na obiteljskom slavlju bio je i Ivan Anušić Prosvjed sindikata - 3 Oglasili se Fuchs i Piletić Prosvjetari nisu zadovoljni Vladinim prijedlogom, najavljuju prosvjed: "Markov trg bit će nam premalen"

Rast inflacije ove je godine 7,4 posto, a rast nominalnog BDP-a prešao je 10 posto, čime su prekoračene granice utvrđene člankom 2. Sporazuma, koji predviđa da ako inflacija poraste više od 4,5 posto, a rast BDP-a više od šest posto, sindikati imaju pravo otvoriti pregovore o plaćama.

Ribić rekao je kako je zahtjev za otvaranje pregovora poslan Vladi prošlog tjedna, a sindikalci su dobili usmenu informaciju da će pregovori početi krajem listopada.

Sporazum vrijedi tri godine, a omogućuje da zaposlenima u svim javnim službama plaće početkom svake kalendarske godine porastu šest posto. Dosad su plaće povećane dva puta, a u siječnju iduće godine trebale bi porasti i treći put.

Ribić nije htio reći koliko će povećanje plaća zatražiti sindikati, no osobno misli kako rast ne bi trebao biti ispod pet ili šest posto.

Kriterij po kojem će se sindikalci voditi tijekom pregovora bit će inflacija, rast BDP-a i kretanje drugih plaća u zemlji.

Plaće u sektoru javnih službi rasle su šest posto godišnje, dok su plaće u privredi koja je u vlasništvu države porasle osam posto, rekao je Ribić.

Vlada koja govori o potrebi racionalne politike i 'stezanju remena" istovremeno troši na sportske dvorane, čime pokazuje da država ima novaca', ustvrdio je Ribić dodajući kako upravo zato sindikati traže pravedniju politiku plaća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene