Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici sindikata javnih službi zatražili su danas ostavku potpredsjednika Vlade i ministra financija Ivana Šukera jer zaposlenima u javnim službama umjesto božićnice od 1250 kuna, kako je utvrđeno Temeljnim kolektivnim ugovorom (TKU), želi isplatiti 500 kuna.


Šuker više ne bi smio obavljati tu dužnost jer 'ide đonom u lice socijalnim partnerima' te je svojom 'bahatošću, lažima i manipulacijama' razorio bilo kakvo povjerenje i mogućnost dogovora, jednoglasni su bili sindikalci na konferenciji za novinare na kojoj su komentirali sastanak održan u petak koji je završio naprasnim odlaskom sindikalnih predstavnika. Naime, nakon što im je Šuker rekao da 'neće nikada dobiti' ono što im je zajamčeno TKU-om i sporazumom o plaćama koji su potpisali s Vladom, 'jer je kriza i nema novaca', sindikalni čelnici su se digli i napustili dvoranu za sastanke. 'Tražimo sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor, koja je u ime Vlade potpisala taj sporazum, a ako nas ne primi uputit ćemo joj otvoreno pismo sa zahtjevom da smijeni Šukera', rekao je dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. 'Ona to vjerojatno neće prihvatiti zbog odnosa snaga u HDZ-u, no možda naš zahtjev postane katalizatorom za neke promjene u budućnosti jer je valjda i premijerki jasno da neke planove ne može realizirati s ljudima kojima je okružena', dodao je Ribić.

Vezani članci Zdravko Marić, Marko Primorac Novi ministar Primorac ima koronu, Marić otišao iz Banskih dvora: "Pričat ćemo" Zdravko Marić Ministar Marić odlazi iz Vlade: Očekuje se obraćanje premijera

'Ostavku bi terbao podnijeti i Milinović'

Također je optužio Šukera da pokušava idućem ministru financija 'ostaviti u dug sudske tužbe' koje će zaposleni u javnim službama sigurno podići ako Vlada ne ispuni svoju obvezu o isplati božićnice od 1250 kuna. 'Oko 180.000 zaposlenih u javnim službama ugovorenu će božićnicu dobiti milom ili sudskom prisilom', kazala je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek, 'jer će sindikati tužiti Vladu i dobiti spor, kao što su ga dobili i kada bivša Račanova Vlada nije poštivala obveze o isplati božićnice i regresa.' Dodala je kako bi uz Šukera ostavku trebao podnijeti i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović jer se još prije 10 dana hvalio kako je osigurao sredstva za božićnice zdravstvenih djelatnika. 'Zašto nas je prevario, zašto se isplata sada blokira', pitala je Avberšek ustvrdivši da je za isplatu božićnica potrebno 70 milijuna kuna, a Milinović je u prvih devet mjeseci povećao troškove zdravstva za 225 milijuna kuna. Osim toga, u nekim bolnicama, poput Opće bolnice u Čakovcu ili Zarazne bolnice u Zagrebu, već su isplaćene božićnice od 1250 kuna, pa se više ni ne bi smjelo pregovarati o promjeni iznosa božićnice, tvrdi ona.

Vlada nije predvidjela sredstva za vraćanje 6 posto povišice

Šuker je sindikalcima također najavio da iduće godine zbog besparice uopće neće biti regresa ni božićnica, a Vlada u svojim smjernicama za fiskalnu politiku od 2010. do 2012. nije predvidjela sredstva za vraćanje šest posto povišice koja je javnim službama ukinuta, kao niti za povećanje plaća u slučaju rasta BDP-a, što im je zajamčeno sporazumom koji je postignut u svibnju. Sporazum je također predvidio izradu registra zaposlenih u javnim službama, utvrđivanje jedinstvenog sustava plaća javnih službenika i pregovore o nacionalnoj politici plaća, no ništa od toga nije realizirano, što dodatno pokazuje neozbiljnost i neodgovornost onih koji vode državu, rečeno je na konferenciji. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju