Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O premijerovu govoru

'Umjesto pogleda u budućnost, dobili smo inventuru prošlosti!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz New Yorka premijerov govor komentirao je predsjednik Ivo Josipović. Smatra da su u njemu dobro detektirani svi problemi hrvatskog gospodarstva. Milanović ipak nije impresionirao interesne grupe u Hrvatskoj.

Poslodavci, sindikati i poljoprivrednici slažu se u jednom - Zoran Milanović je previše gledao u prošlost u trenutku kada je trebao ponuditi plan za svjetliju budućnost.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem"

Poslodavci pozdravljaju prvi povijesni govor premijera o stanju nacije, ali sadržaj rečenog nije ih zadovoljio. 'Umjesto pogleda u budućnost, umjesto govora o reformama koje su pred nama mi smo zapravo dobili inventuru jedne države o tome kako je bilo u prošlosti. Mislim da se moramo sve više fokusirati na budućnost, zajedničku budućnost, kako ćemo živjeti bolje, kako ćemo otvoriti nova radna mjesta, kako ćemo potaknuti investicije', kazao je Ivica Mudrinić, predsjednik HUP-a.

>> VIDEO Zoran Milanović podnio izvješće o radu Vlade Hrvatskom saboru

S poslodavcima se ovaj put slažu i sindikati. U premijerovu govoru, kažu, nisu čuli ništa od onoga na čemu je njegova Vlada osvojila povjerenje birača na izborima. 'S obzirom da nije najavio ništa novo, da se bavio prošlošću, da se bavio brojkama, da je na tome pokušao potkrijepiti nešto što su radili zapravo najbolje pokazuje besperspektivnost ovoga puta kojim nas vodi', kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Put Milanovićeve vlade izgleda ovako. Nakon preuzimanja vlasti nelikvidnost je bila veća od 40 milijardi kuna. Još uvijek je oko 35 i pol milijardi kuna neplaćenih računa. Nezaposlenost je bila na 18 cijelih 7 posto. Prema posljednjim podacima bez posla je i dalje njih 313 tisuća, odnosno 18 cijelih 4 posto. Investicije u 2011. bile su oko 46 milijardi kuna. Sada rastu, a plan Vlade je podignuti javne i privatne investicije u ovoj godini na iznos od oko 63 milijarde kuna.

U govoru je premijer spominjao i napore koje Vlada ulaže u poljoprivredu. Slušali su ga i seljaci koje očekuje berba kukuruza. 'Nikako nama da pomognu, pripomognu da prorade te agencije koje će zbližiti ta sredstva s investicijama. Ustvari, da seljacima pričam za ovaj naš dio poljoprivredni, mi imamo projekata, mi imamo i za navodnjavanje međutim mrtvo slovo na papiru', kazao je Petar Pranjić iz Udruge Baranjska brazda.

Okretanje u prošlost bez plana za budućnost, interesne skupine, ali i građane očito više ne može zadovoljiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene