Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROSVJED UPOZORENJA

Sindikati: 'Robovi su imali veća prava od današnjih radnika!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petstotinjak sindikalaca okupilo se jutros ispred Ministarstva rada i mirovinskog sustava na prosvjedu protiv izmjena Zakona o radu u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisnih hrvatskih sindikata.

U devet sati započeo je prosvjed Nezavisnih hrvatskih sindikata i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske zbog izmjena Zakona o radu.  Pod parolom 'Zar opet robovi? Ne!' čelnici SSSH Mladen Novosel i NHS Krešimir Sever doveli su prosvjednu povorku sastavljenu od sindikalnih povjerenika pred zgradu Ministarstva gdje su glasnim zviždanjem izrazili nezadovoljstvo predloženim izmjenama ZOR-a kojima se, po njihovu mišljenju, uvodi daljnja fleksibilizacija radnih odnosa i smanjuju radnička prava.

Novosel je izjavio da su nakon prekida tripartitnih pregovora u petak očekivali da će ministru rada Mirandu Mrsiću 'proraditi razum' pa će shvatiti da zahtjevi koje su mu u petak postavili sindikati nisu ultimativni već 'minimalni i razumni'. No, nakon toga s ministrom više nisu imali nikakvih kontakata.

Prosvjednicima se obratio i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. 'Izdali ste narod! Izdali ste ga i nećemo vam to dopustiti. Robovi su imali veća prava nego što se danas daje radnicima, slobodne nedjelje i tri obroka, a nama žele nametnuti rad od 56 sati tjedno. Obećali su puno, a mi smo se usudili povjerovati, kazao je Kršimir Sever i dodao da su sindikati previše vremena potrošili na međusobne sukobe te pozvao na ujedinjenje.

Novsel i Sever su zahtjeve sindikata u pet točaka predali u Ministarstvo i HUP-u. Naime, sindikati ne prihvaćaju uvođenje financijski uvjetovanog otkaza niti izmjene u reguliranju otpremnina, te traže pojednostavljenje odredbi o rasporedu radnog vremena i zadržavanje dosadašnjih odredbi o sudskom raskidu radnog odnosa.

'Na današnjem prosvjedu upozorenja Mrsiću ćemo još jednom uručiti naše zahtjeve, a to mu je zadnja prilika da shvati da njegov prijedlog izmjena ZOR-a nije u korist radnika i građana, već isključivo u korist pojedinih interesnih skupina. To su, prije svega, poslodavci koji ne poštuju zakone i financijske institucije koje konstantno pritišću našu Vladu i Vlade cijele Europe da snižavaju radnička prava', rekao je Novosel.

>> 'To je zakonski tsunami'

Podsjetimo, sindikati su pregovarački stol napustili prošli tjedan nakon što je ministar Mrsić odbio njihove prijedloge na određene odredbe. Konkretno, dvije su se strane razišle u pitanjima sudskog raskida radnog odnosa i rasporeda radnog vremena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spor oko ZOR-a Poslodavci sindikalcima: Zapravo prosvjedujete protiv socijalnog dijaloga Slika nije dostupna Mrsić razočaran Sindikalci napustili pregovore o izmjenama ZOR-a, najavili prosvjed

Sindikatima je neprihvatljivo da se odšeta radniku u slučaju dobivanja spora ograničava na do 6 plaća, umjesto dosadašnjih 18. Žestoko se protive i preraspodjeli radnog vremena koja, kažu, otvara mogućnost da se radni tjedan produži na 56 sati.

'To znači da ona naša tekovina koju su radnici izborili još 1886. godine, dakle tri osmice, 8 sati rada 8 sati odmora i relaksacije, 8 sati sna dolazi u pitanje, doslovno nas žele vratiti u 19. stoljeće', naglasio je Novosel poručivši da se ZOR kroji prema željama poslodavaca.

'Vlada nije pristala na ultimatum sindikata. Od četiri zahtjeva, Vlada se usuglasila za dva, a za druga dva mi smo predložili da nastavimo dalje pregovore. Nadam se da će se sindikati vratiti za stol', istaknuo je jučer ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Inače, nakon završetka prosvjeda upozorenja ispred Ministarstva, prosvjednici će se uputiti i ispred sjedišta Hrvatske udruge poslodavaca. (Media servis/Hina/S.V./J.R.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene