Obavijesti Video Pretražite Navigacija
drugačija dinamika

Sindikat učitelja odbio Vladinu ponudu: "Povećanje božićnice i dara za djecu nije rast osnovice plaće"

Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja odbilo je ponudu Vlade, priopćeno je u četvrtak ujutro, uz ocjenu sindikata da je im je ta ponuda neprihvatljiva jer nije usmjerena na veći rast osnovice plaće.

Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja jednoglasno je odbilo novu ponudu Vlade uz obrazloženje da je neprihvatljiva jer nije usmjerena na veći rast osnovice u odnosu na prethodnu ponudu, već samo na drugačiju dinamiku isplate ranije predloženog povećanja osnovice, ističe Sindikat hrvatskih učitelja.

"Povećanje iznosa božićnice, regresa i dara za djecu ne može kompenzirati rast osnovice i riješiti pitanje zaostajanja plaća u ovoj i idućoj godini", navodi se u priopćenju i ističe kako je stoga nova ponuda Vlade odbijena već na Velikom vijeću Sindikata hrvatskih učitelja.

Pročitajte i ovo Krešimir Sever Dobra odluka? Krešimir Sever o neradnoj nedjelji: "Zemlja koja želi graditi i razvijati turizam sigurno neće nedjeljom otvarati trgovine"

Pročitajte i ovo Stjepan Topolnjak - 2 najavili prosvjede Sindikati nakon sastanka s Vladom: "Nismo zadovoljni. Ponuda je bolja, ali daleko je od očekivanog"

Inače, Vlada je predstavnicima sindikata državnih i javnih službi prije dva danas iznijela korigiranu ponudu rasta osnovice plaća, a oni su najavili kako će je izložiti sindikalnim tijelima i članstvu te se očitovati idući tjedan, uz ocjenu da je nešto bolja od prethodne, ali još im nedovoljna.

Ministar rada Marin Piletić izvijestio je nakon sastanka pregovaračkih skupina u utorak kako je Vladina ponuda značajno povećana na način da je dodatno povećanje od dva posto pomaknuto na 1. siječanj 2023. te nudi i dodatno povećanje od četiri posto s 1. listopadom.

"Ukupno s ovogodišnjim svibanjskim povećanjem radi se o 10,32 posto većoj osnovici plaće u manje od 9 mjeseci i to je iskorak koji ni jedna dosadašnja Vlada nije učinila", ocijenio je Piletić. Istaknuo je kako je to Vladin odgovor na stanje u gospodarstvu i inflatorne pritiske i socijalno partnerstvo sa sindikatima.

Pročitajte i ovo Željko Stipić - 1 u Dnevniku Nove TV Predsjednik sindikata Preporod o pregovorima s Vladom: "Vrijeđa nas kada ministri aludiraju da nismo dovoljno osjetljivi"

Pročitajte i ovo Renata Čulinović-Čaić Nisu prihvatili ponudu Nema dogovora sindikata i Vlade, hoće li liječnici u štrajk? "Mi nećemo biti roboti i nećemo raditi na takav način"

Vlada je ponudila i povećanje božićnice za 2022. sa sadašnjih 1.500 na 1.750 kuna te povećanje božićnice i regresa za 2023. za dodatnih 250 kuna. S 3.000 kuna neoporeziva primanja na ime božićnice i regresa podižu se na 3.500 kuna.

S obzirom na uvođenje eura, s 1. siječnjem iduće godine, Vlada je povećala i iznos dara za dijete sa 600 kuna na 100 eura, odnosno 753,45 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene