Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat policije Hrvatske traži od Vlade povećanje najniže policijske plaće jer su policajci s najnižim koeficijentom na rubu egzistencije, kaže se u priopćenju SPH-a.


SPH je Vladi predložio da Uredbom o plaćama policijskih službenika koeficijent složenosti poslova za policijske službenike poveća sa 0,80 na 0,85, kaže se u priopćenju. Vlada, naprotiv, tvrdi SPH, planira ukinuti radno mjesto 'vođa ophodnje koji je do sada imao koeficijent 0,90 i policijske službenike koji su do sada obavljali te poslove spustiti na koeficijent 0,80, na radno mjesto policajac, a radi se o 2.800 policijskih službenika.

Sindikat upozorava da policijski službenici imaju najniži početni koeficijent među svim državnim službenicima koji imaju dodatke na posebne uvjete rada pa recimo carinici i pravosudni policajci imaju i do 20 posto veću plaću od policajaca.Pritom napominje da koeficijente pravosudnih policajaca i carinika ne smatra previsokim, nego koeficijent policajaca neprimjereno niskim.

Vezani članci Splitska policija Udarila ga bocom po glavi, zalila pivom i uzela novac, a njezin pomoćnik iskoristio situaciju i ukrao mu bankovnu karticu Građani pale svijeće na mjestu stradavanja motorista i biciklista - 1 VIDEO Građani se okupili na mjestu nesreće u Zagrebu i palili svijeće: "Neki plaču, emotivno je"

'Sramotno je da rade za 3 300 kuna'

Stoga je SPH tražio da se u uredbi o plaćama kao početni koeficijent za policajce utvrdi 0,90 s tim da je spreman zbog trenutnih gospodarskih prilika razmotriti povećanje na 0,85, ali Vlada je to odbila. Štoviše, kažu u SPH-u, dok se policajcima priječi minimalno povećanje koeficijenta Vlada za 610 carinika povećava dodatke za posebne uvjeta rada odnosno njihovu plaću za pet posto.

'Sramotno je da policajac na cesti radi za 3.300 kuna, a Vlada mu neće odobriti povećanje od oko 150 kuna', zaključuje SPH. (Hina)