Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikat najavljuje "bijeli štrajk" u T-HT-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sindikat telekomunikacija najavio je danas da će zbog T-HT-ova odbijanja zahtjeva za povećanjem plaća nakon Uskrsa organizirati tzv. "bijeli štrajk" koji će pogoditi sve T-HT-ove korisnike usluga.

Budući da Uprava ne želi pristati na zahtjev za 15-postotnim povećanjem plaća, donijeli smo odluku o "bijelom štrajku" koji će početi oko 1. travnja, rekao je novinarima predsjednik sindikata Josip Pupić.

Pročitajte i ovo Željko Stipić Predstavili peticiju Dio nastavničkih sindikata Fuchsu nezadovoljno poručio: "Sada mu je prilika pokazati da je naš ministar" Prosvjed sindikata - 3 Oglasili se Fuchs i Piletić Prosvjetari nisu zadovoljni Vladinim prijedlogom, najavljuju prosvjed: "Markov trg bit će nam premalen"

"Bijeli štrajk" znači da će radnici dolaziti na posao, ali će znatno usporiti svoj rad, pa će korisnici teže i sporije dolaziti do potrebnih usluga, pojasnio je Pupić.

"Apeliramo na kolege da se ne 'trgaju' na poslu kako bi zaradili bonus koji je ionako premali", rekao je.

Sindikat neće organizirati normalan štrajk jer je predsjednik konkurentskog sindikata u T-HT-u Jadranko Vehar potpisao sudsku odluku o opsegu nužnog posla za vrijeme štrajka, kojom je određeno da tijekom štrajka treba raditi čak 2400 zaposlenih, što je polovica od ukupnog broja, pa štrajk ne bi postigao nikakav učinak.

Prosjek neto plaća u T-HT-u iznosi gotovo 7000 kuna, ali on je tako visok zbog menadžerskih plaća, tvrdi Pupić, jer se za plaće 4600 radnika izdvaja 60 posto od sredstava za plaće, a 500 zaposlenih dijeli ostalih 40 posto sredstava.

Pupić je novinarima također predstavio prosvjedno pismo koje sindikat upućuje premijeru Ivi Sanaderu, potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu i ministru financija Ivanu Šukeru zbog odugovlačenja s prodajom sedam posto dionica HT-a radnicima i prije zaposlenima.

Uskoro će se navršiti tri mjeseca kako Vlada nije ništa učinila na provedbi sporazuma o prodaji dionica, što sindikat smatra smišljenim činom kako bi radnici ostali bez dividendi za 2007. u ukupnom iznosu od 170 milijuna kuna.

Stoga sindikat traži od Vladinih čelnika da odgode skupštinu dioničara, zakazanu za 21. travnja, do završetka procesa prodaje dionica radnicima ili da taj dio dividende stave na poseban račun i kasnije isplate radnicima budućim dioničarima.


T-HT reagirao na najavu "bijelog štrajka" 

Korporativni sektor za komunikacije T-HT-a reagirao je danas na najavu Hrvatskog sindikata telekomunikacija o održavanju "bijelog štrajka" nakon Uskrsa - zbog T-HT-ova odbijanja zahtjeva za povećanjem plaća - ističući da to treba promatrati u kontekstu predizbornih sindikalnih aktivnosti s obzirom na predstojeće izbore u ožujku za Radničko vijeće i Povjereništvo za zaštitu na radu.

"S visokim radničkim pravima i Kolektivnim ugovorom na snazi, u T-HT-u vlada socijalni mir, odnosno socijalni dijalog", navodi se u priopćenju T-HT-a.

Vjeruju da sindikalna kampanja ne bi smjela štetiti dugoročnom socijalnom dijalogu i podsjećaju da poslodavac kontinuirano poziva socijalne partnere otvoreno razmatrajući sve teme vezane uz prava radnika, uključujući i visinu plaća.

U T-HT-u ističu da je visina prosječne isplaćene plaće u HT d.d., odnosno dijelu T-HT grupe vezanom uz poslove nepokretne telefonije i broadbanda, u 2007. iznosila više od 10.000 kuna bruto, što je više od 40 posto iznad hrvatskog prosjeka. Prema pravima iz Kolektivnog ugovora, uz to na razini godine radnik dobije u prosjeku više od 14.000 kuna bruto (što uključuje regres za korištenje godišnjeg odmora u iznosu od 7000 kuna bruto, prigodnu isplatu za Božić i Uskrs, te ostale isplate). 

Uz materijalna prava iz Kolektivnog ugovora, svi radnici T-HT-a imaju besplatan godišnji sistematski zdravstveni pregled, mogućnost dobivanja subvencije za sudjelovanje u Zatvorenom dobrovoljnom mirovinskom fondu, a na raspolaganju su im i različite kulturne i sportske aktivnosti koje kompanija financira kako bi poboljšala životni standard svojih zaposlenika, navodi se u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene