Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikat Lenca nezadovoljan prijedlogom stečajnog plana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podružnica Sindikata metalaca Hrvatske u brodogradilištu Viktoru Lencu zatražila je u današnjem priopćenju da se predloženi stečajni plan brodogradilišta ispravi i dopuni, jer novi prijedlog stečajnog plana ne jamči radnicima sigurnu budućnost.

Visoki trgovački sud ukinuo je u lipnju odluku riječkoga Trgovačkog suda o prihvaćanju stečajnog plana V. Lenca, na temelju žalba vjerovnika kooperanata Lenca, pa je izrađen novi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Agonija duga pet godina 'Viktor Lenac' ponovno na nogama Slika nije dostupna Viktor Lenac Potonuli dok 7 iz mora se vadi u dijelovima

U priopćenju se navodi da su u novom prijedlogu stečajnog plana napravljeni ustupci svim ostalim vjerovnicima koji su u većini namirili veći dio svojih tražbina, a radnici, koji su u gotovo četiri godine stečaja radili za male plaće, sada su s njima izjednačeni i tako oštećeni.

U projekciji za razdoblje od 2008. do 2010. predviđa se da bi u
brodogradilištu radilo 40 posto vlastitih, a 60 posto radnika
kooperanata.

To radnicima ne daje ni minimalnu sigurnost, pa se sindikat pita znači li to da će radnici V. Lenca i sva sredstva rada u budućnosti biti u funkciji kooperantskog servisa, stoji u priopćenju.

Sindikat traži da se stečajni plan dopuni tako da se projekcija
budućnosti brodogradilišta temelji na radnicima u stalnom radnom odnosu, a samo iznimno se planira korištenje usluga kooperanata.

Također zahtijeva da se radnicima odmah nakon završetka stečaja, kao vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda, isplate tražbine od 13 milijuna kuna, te da im se kao vjerovnicima općeg isplatnog reda isplate tražbine od oko 3,5 milijuna kuna, osim onima koji bi tražbine pretvorili u vlasničke udjele.

Tražbine ostalih vjerovnika, primjerice kooperanata, treba isplatiti u roku 12 mjeseci od završetka stečaja.

Sindikat, s obzirom na nove zakonske odredbe i stanje u
brodogradilištu, traži da se radničke tražbine iz bivšeg općeg
isplatnog reda (po novim odredbama iz sadašnjeg višeg isplatnog reda) pretvore u vlasničke udjele te da država zadrži kontrolni paket od 25 posto plus jedne dionice.

Također traži da novi suvlasnici brodogradilišta - pulski Uljanik i zadarska Tankerska plovidba, hitno ulože u tehnološki razvoj V. Lenca, kao i da se Vlada aktivno uključi u izradu i provedbu stečajnog plana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene