Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat kriminalističke policije uputio je u nedjelju prosvjedno pismo ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću, u kojemu neozbiljnim, ugrožavajućim te profesionalno nedopustivim propustom rukovodstva MUP-a smatra to što je u petak u vlaku s migrantima u Mađarsku upućeno i 36 hrvatskih policajaca, te traže da se slučaj istraži i utvrdi udgovornost.


"Uz uvažavanje izvanrednosti i iznimnosti aktualnih događanja vezanih i proizašlih iz eskalirajuće migrantske krize u Republici Hrvatskoj, Sindikat kriminalističke policije drži neozbiljnim, ugrožavajućim i profesionalno nedopustivim propust protuzakonitog upućivanja 36 hrvatskih policajaca na teritorij Republike Mađarske, suprotno međunarodnom pravu i ugovorima i uz nepostojanje bilateralnih dogovora primjerenih aktualnoj situaciji", navodi sindikat u pismu.

Vezani članci Slika nije dostupna 'To je najkraći zaključak ikad napisan, otkad pratim Europsku uniju, dakle zadnjih 12 godina' Slika nije dostupna PUSIĆ UPOZORILA EUROPSKU KOMISIJU 'Žilet žica' krši europske propise

Napominju kako, sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, policija surađuje s inozemnom policijom i drugim tijelima na način predviđen međunarodnim ugovorom ili posebnim zakonom. Po spomenutom zakonu, ističu, policajac može sudjelovati u obavljanju policijskih poslova u inozemstvu pod uvjetima određenim međunarodnim ugovorom, ali ga se ne može uputiti u inozemstvo radi obavljanja tih poslova bez njegove pisane suglasnosti.

"Stoga smo čvrstog stava kako su u ovom događaju u zakonski dvojbenu i profesionalno i osobno izuzetno neugodnu situaciju dovedeni i izloženi prije svega naši kolegice i kolege policajci kojima je naloženo sporno postupanje, čime se uvelike naštetilo međunarodnom ugledu hrvatske policije", tvrde u sindikatu.

Zato najoštrije prosvjeduju i osuđuju "ovakvo neodgovorno i nezbiljno ponašanje rukovodstva MUP-a" te od ministra Ostojića i čelne osobe ustrojenog kriznog stožera zahtijevaju da od Službe za unutarnju kontrolu MUP-a zatraže temeljitu istragu te utvrđivanje subjektivne i objektivne odgovornosti nadležnih u zapovjednoj vertikali. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook