Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi na nogama

Šibenski župan o odluci o pripravnosti Civilne zaštite: ''Doslovno opečeni nastojali smo zaštiti sami sebe''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šibenski župan Goran Pauk u srijedu je donio odluku o pripravnosti u sustavu Civilne zaštite u njegovoj županiji.

Odlukom o pripravnosti u sustavu Civilne zaštite pokušava se napraviti jedan zapovjedni sustav u ovakvim situacijama. U razgovoru s Andrijom Jarkom detaljnije je o ovome govorio Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije.

Pročitajte i ovo Požar u Donjem Miholjcu Otkriven uzrok požara VIDEO/FOTO Vatra progutala obiteljsku kuću, svjedokinja o trenucima užasa: "Vidim šiklja vatra kroz prozore, budila sam ih..." Požar u Rusiji: Jesu li odgovorni ukrajinski dronovi? Jugozapad zemlje Rusku regiju napali dronovima, buknuo požar u velikoj termoelektrani

Zbog čega ste donijeli ovakvu odluku?

Opečeni, doslovno, svim ovim požarima i događanjima od početka ovog mjeseca, nastojali smo zaštiti sami sebe i učiniti maksimalno što trebamo da bi unutar Šibensko-kninske županije bili što efikasniji u poslovima gašenja požara i svemu što iz toga proizlazi. Digli smo stupanj pripravnosti Civilne zaštite na višu razinu. To se odnosi na situaciju stožera civilne zaštite po općinama i gradovima koji bi morali odgovoriti tom zadatku na način da oni budu dostupni, da budu aktivni na svakom događaju, daju pomoć i na taj način osiguraju vatrogascima da se bave svojim poslom, a da kod situacije evakuacije ili nekih drugih stvari to preuzme dio Civilne zaštite ili da budu u organizaciji. Isto tako, da vode računa o nekim materijalnim stvarima, recimo civilnim cisternama ili određenim strojevima koji bi bili bitni za napraviti nekakav prokop na terenu u slučaju požara itd. U svakom slučaju, jedan stupanj svijesti i obveze dižemo na veću razinu.

Dugo ste u politici, je li ovakav sustava održiv?

On je održiv, mi funkcioniramo uz ovakav sustav i gasimo te požare. Međutim, naravno treba učiniti maksimum da to vatrogastvo bude još opremljenije i efikasnije. Kao dio bivšeg MUP-ovog sustava, možda sam subjektivno više vezan za takav oblik organizacije i zapovjedne odgovornosti. Mislim da je lakše riješiti u takvom sustavu, koji ne zaboravimo, se bavi zaštitom i života i imovine. Kao lokalna i regionalna samouprava zastupamo decentralizaciju, ali osobno bih bio sretniji da je vatrogastvo ostalo u sustavu MUP-a.

Što je s uključivanjem građana? Bi li bio sustav učinkovitiji da se građani uključuju?

Građani se uključuju, javljaju se i mi ih u ovim našim situacijama primamo, ali kanaliziramo na način da se obrate zapovjedniku na terenu, odredimo određenu osobu koja je za to nadležna i onda ona u dogovoru s glavnim vatrogasnim zapovjednikom u toj požarnoj situaciji upućuje ljude na teren, tako da je sve pod jednom kapom, da nema anarhije. U dijelu pitanja dizanja pripravnosti Civilne zaštite, jedan od bitnih naših želja i ciljeva, dizanje te pripravnosti je upravo da se stožer Civilne zaštite po mjesnim odborima organiziraju na način da kritične ili potencijalno interesantne prostore zaštite fizičkim ophodnjama, jer u konačnici riječ je tome da se vrši fizički nadzor nad prostorom.

Velika se euforija stvorila pričama oko podmetanja požara. Žestoko ste odgovorili na društvenim mrežama. Govorili ste o tome da ovi požari nemaju nacionalni predznak.

Na žalost krenula je euforija vjerojatno potencirana određenim policijskim obradama koje su detektirale neke palitelje kao Srbe ili pripadnike srpske nacionalne manjine. Međutim, to je jedna operativna stvar koja ide u jednom slučaju u jednom smjeru, ali to ne znači da dio građana ove države trebamo optužiti za nešto što niti je tako niti je opravdano niti ima smisla.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene