Prije obnove tvrđave svetog Ivana prošle je godine otvorena tvrđava Barone. Prije tri godine i tvrđava svetog Mihovila. Šibenčani su za sve tri povukli novac iz fondova.


Šibenik obnavlja i treću tvrđavu europskim novcem. Nakon dva uspješna projekta, Europska unija je osigurala 41 milijun kuna za obnovu tvrđave svetog Ivana. Arheološki radovi već su počeli, a za dvije godine to bi trebala biti nova turistička atrakcija.

Vezani članci Nina Obuljen Koržinek Obuljen Koržinek: "Ne strahujemo od gubitka bespovratnih sredstava za obnovu" Sabornica Ništa od osnivanja povjerenstva za istragu europskog novca: "Priznajete krivnju jer se bojite što bi se moglo pronaći"

Zveckanje arheološke opreme i zvuk bagera zamijenili su tišinu koja je na šibenskoj tvrđavi svetog Ivana vladala godinama. Uspavana ljepotica sada se trgnula iz sna. "U biti, to su prvi arheološki radovi ikad na ovoj tvrđavi. Sada istražujemo grudobran i vidjet ćemo na koji način ćemo taj grudobran prezentirati, hoće li se dizati zid, koliko će biti debeo", kaže Josip Pavić iz JU Tvrđava kulture Šibenik.

A kad arheolozi završe sa svojim poslom, kreće obnova i novi život. Projekt stoji 50 milijuna kuna, od čega je 41 milijun osiguran iz europskih fondova. Na dijelu tvrđave bit će dječji i ugostiteljski sadržaji.

"Ono što je možda i najveća atrakcija cijeli je jedan show koji je predviđen, s 3D video mappingom. Dakle, na samim zidovima tvrđave će se odvijati neke interesantne scene, bitke i slični povijesni prikazi", kaže Matija Bumbak, pročelnik UO za gospodarstvo Grada Šibenika.

Obnovu treće tvrđave Šibenčani su dočekali s odobravanjem. "To je najbolja stvar što se dogodila u Šibeniku zato što je došlo do izražaja ono što je prije bilo zapušteno", kaže Šibenčanin Zoran.

A prije obnove tvrđave svetog Ivana prošle je godine otvorena tvrđava Barone. Prije tri godine i tvrđava svetog Mihovila. Šibenčani su za sve tri povukli novac iz fondova. "Sve skupa otprilike nekih 55 milijuna europskih. To pokazuje da se može puno napraviti kad ima volje, dobre ekipe i dobrog projekta", kaže Bumbak. Još jedan šibenski povijesni adut u posve novom ruhu trebao bi zablistati do 2019.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju