Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Senat Sveučilišta u Zagrebu predlaže Vladi da iz daljnje procedure povuče nacrte prijedloga 'paketa" triju zakona - o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti te da osnuje radnu skupinu koja će pokrenuti izradu nacionalne strategije razvoja znanosti i visokog obrazovanja te da tu strategiju uputi Hrvatskome saboru, kao i da pristupi izradi novih zakonskih rješenja'.


Prijedlozi su to što ih je senat jednoglasno podržao na jučerašnjoj sjednici, a o njima su na konferenciji za novinare danas izvijestili rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš i prorektorica za pravna pitanja i međunarodnu suradnju Ksenija Turković.Senat tako predlaže vladi da radnu skupinu čine kompetentni službeni predstavnici vodećih nacionalnih institucija u području visokog obrazovanja i istraživanja uz druge predstavnike političkih i društvenih struktura, a izražava i punu spremnost da djelatno sudjeluje u svim etapama rada na nacionalnoj strategiji i novom zakonodavstvu.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o osudi ustaškog režima: ''Povijest, nažalost, ne možemo promijeniti, ali...'' Slika nije dostupna Mislite li da je u Hrvatskoj visoko obrazovanje preskupo?

>> Mislite li da je u Hrvatskoj visoko obrazovanje preskupo?

Kako je objasnila prorektorica Turković spomenuti prijedlozi rezultat su zaključaka donesenih nakon višesatne rasprave o trima nacrtima prijedloga zakona i u njima stoji da ti zakonski prijedlozi nisu prikladni za upućivanje u daljnju proceduru, da je prije donošenja novih zakona potrebno izraditi nacionalnu strategiju o razvoju visokog obrazovanja i znanstvene djelatnosti, kao i da se pojedini dijelovi predloženih nacrta zakona mogu uključiti u polazišta za izradu nacionalne strategije i budućega zakonodavstva.

Rektor Bjeliš je na novinarsko pitanje što će zagrebačko Sveučilište učiniti ako vlada ne prihvati njihove primjedbe i prijedloge kratko odgovorio da će to onda biti politička odluka vlade te da to sveučilište radi sve ono što ovaj čas može a kako bi, smatra, u najboljoj namjeri trebali svi postupiti. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju