Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A sve košta...

Seljaci zatrpani papirologijom: Posebna dozvola za vožnju, posebna za oranje traktorom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada ove godine očekuje realizaciju 2 milijarde kuna vrijednih EU projekata. No, da bi se došlo do europskog novca, potrebno je nešto i uložiti.

Da bi dobili europski novac, poljoprivredni proizvođači, prije svega, moraju imati legalizirane objekte. No, potrebna im je i hrpa novih dozvola. Primjerice da znaju upravljati traktorom, kombajnom, raznim priključcima.

Pročitajte i ovo Pušači marihuane pozdravili legalizaciju kanabisa u Njemačkoj - 1 Veliko slavlje FOTO Njemačka legalizirala kanabis: "Konačno se možemo pokazati. Ne trebamo se više skrivati" Vožnja u suprotnom smjeru Što mu je bilo? VIDEO Snimka koja ledi krv u žilama: "Pogledajte kako je kamikaza zamalo izazvao sudar!"

Tu im ne vrijedi niti vozačka dozvola, niti diploma poljoprivredne škole. Uz ta dva papira potreban je i treći. Apsurdno, ako se zna da ti ljudi čitav život rade s poljoprivrednim strojevima. I naravno, to sve nije jeftino.

Baka Ljuba mirovinu je zaradila u traktoru. Njime  je 35 godina obrađivala zemlju. 'Četrnaest i pol jutara zemlje sam radila. To zna cijelo selo i okolica. Brala kukuruz s beračem. Koliko sam ja kukuruza obrala, da mi je sad to', kazala je.

Za sve to baki Ljubi dovoljna je bila obična vozačka dozvola. No, traktoristima koji žele u Europu treba puno više. 'Rukovatelj kombajnom, motornom pilom, priključnim strojevima, traktorom. Nakon 25 godina aktivnog rada sa strojevima sad sam položio da mogu raditi', kazao je Željko Fabrić, poljoprivredni proizvođač.

>>
Virovitica: Seljaci otkazali prosvjede

Žele li koristiti sredstva iz EU fondova poljoprivrednici moraju imati dozvolu za rad s traktorom, kombajnom, prskalicom, motornom pilom, za rad sa zaštitim sredstvima, položen ispit zaštite na radu, ispit prve pomoći. Sve to stoji više od 20 tisuća kuna. 'To mi je sve potrebno kad prva kontrola za IPARD dođe, da će mi to sve tražiti i zato sam bio prisiljen sve to napraviti', dodao je Fabrić.

Željko ima položen vozački i diplomu poljoprivredne škole. Nije mu jasno zašto su mu za upravljanje traktorom potrebne nove diplome. 'U malo uređenijoj državi to bi Poljopirvredna komora odradila svojim članovima sigurno besplatno', kazao je.

Baka Ljuba ne opterećuje se novim pravilima. ' Više ne radim s traktorom, nego se samo vozam. Idem u groblje, u crkvu', kazala je. Do groblja i crkve još uvijek je dovoljna obična vozačka dozvola. Tko s traktorom želi u njivu, mora po novu dozvolu. Da bi s traktorom mogli orati njivu potrebna vam je posebna dozvola, a to sve košta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene