Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poljoprivrednici koji su posljednjih 13 dana blokirali prometnice u kontinentalnom dijelu Hrvatske, povukli su se sa svojim traktorima i promet se odvija normalno. Vladu će zbog diskriminacije pri isplati poticaja tužiti Ustavnom sudu.


Slavonski poljoprivrednici prekinuli su blokadu ulaza i izlaza na autocesti A3 kod čvorišta Nova Gradiška, Lužani i Velika Kopanica, a neslužbeno se doznaje da će udruge poljoprivrednika na današnjem sastanku u Novoj Gradiški odlučiti o prekidu dvotjednoga prosvjeda, te borbu nastaviti pravnim putem.

Vezani članci Slika nije dostupna Seljaci predali zahtjeve: 'Izgubili smo bitke, ali ćemo rat ipak dobiti' Slika nije dostupna Zbog OVOGA je policija ZAUSTAVILA seljake...

"Danas oko 11 sati sa svih prometnica na području Policijske uprave brodsko-posavske povukli poljoprivredni traktori koji su sudjelovali u prosvjedima poljoprivrednika, te se na cijelom području promet odvija normalno", priopćila je brodsko-posavska policija.

'Bitka seljaka na cesti nije uspjela i sada idemo u pravnu bitku, poručio je Zvonko Pipić, predsjednik Poljoprivredne komore Virovitičko-podravske županije nakon današnjeg sastanka koordinacije udruga poljoprivrednika, koje su sudjelovale u organizaciji dvotjednih prosvjeda hrvatskih seljaka u više hrvatskih županija.

Uz odluku o prekidu prosvjeda koordinacija je na sastanku u Novoj Gradiški donijela odluku da će Vladu tužiti Ustavnom sudu RH zbog diskriminacije pri isplati poticaja.

"Bitka za spašavanje hrvatskog sela sada tek počinje. Diskriminacija pri isplati potpora iznosi od 90 do 20 posto. Tražimo da odgovornost snosi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina osobno. Tražimo njegovu ostavku, jer on nema više što tražiti na čelu Ministarstva poljoprivrede", izjavio je Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS).

 

>>Još nema odgovora premijera na zahtjeve seljaka

Predstavnici seljačkih udruga traže, uz ostalo, traže sastanak s presdjednikom Republike Ivom Josipovićem, objavu kompletne financijske omotnice za poljoprivredu, objavu svih korisnika poticaja s primljenim iznosima, te da se proglasi elementarna nepogoda zbog suše.

Na novinarski upit zašto je izostala šira podrška poljoprivrednika prosvjednicima, član koordinacije i predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo kaže kako je glavni krivac za to informacija da će policija kažnjavati prosvjednike s 30 do 50 tisuća kuna. Ističe da je tako veliki iznos kazne uplašio mnoge.

"Prosvjede smo na cesti trebali i ranije prekinuti. Za sada nitko ovako veliku kaznu nije dobio, a vjerujem da i neće", kaže Laslo.

Smatra da je do manjka novca za isplatu potpora poljoprivrednicima došlo je zbog prenamjene novca unutar Ministarstva poljoprivrede.

"Ministarstvo skriva podatke ne samo poljoprivrednicima, nego i prema uredima u županijama. Očito je da su ti novci usmjereni na plaće. Administracija u Ministarstvu poljoprivrede dolaskom ove vlasti znatno je povećana. Ustavnom sudu ćemo dati argumente ovih dana o čemu ćemo izvijestiti i javnost. Ukoliko ne naiđemo na razumijevanje na Ustavnom sudu Republike Hrvatske pravnim putem idemo do Strasbourga", zaključio je predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju