Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je kako, ukoliko DORH smatra da ima osnovane sumnje da se protiv njega provede istraga i kazneni postupak, on to respektira, uvažava i štoviše želi, ali tvrdi kako za to nema osnove.


'Ako DORH smatra da ima osnovane sumnje da se protiv mene provede istraga i kazneni postupak, ja to respektiram, uvažavam, čak štoviše i želim. Ja samo tvrdim da nema osnove za to i dokazujem zašto je motivacija tih koji to traže na staklenim nogama - jer se oslanja na golemu neistinu i svjesnu laž', kazao je Šeks u razgovoru za 'Vjesnik'.

Vezani članci Slika nije dostupna Amnesty kritizira Sloveniju zbog 'izbrisanih' i Roma Slika nije dostupna Amnesty: 'Snažna pobjeda' za hrvatske ratne žrtve

Šeks u opširnom intervjuu odgovara na ocjene Amnesty Internationala (AI) koji smatra da ima dovoljno dokaza da se protiv njega pokrene istraga vezano uz ratni zločin u Osijeku 1991., kada je Šeks bio predsjednik Kriznog štaba za istočnu Slavoniju Ističe kako bi, da protiv njega ima ima ikakvih dokaza, već davno bio pokrenut postupak jer je još 2005. ili 2006. Đurđa Adlešič napisala otvoreno pismo Mladenu Bajiću i tražila da se očituje ima li osnove i sumnje za pokretanje kaznenog postupka protiv njega. Dodaje kako je Bajić pismeno odgovorio da nema nikakvih dokaza ni razloga.

Šeks smatra kako je stvarni cilj aktualnih zahtjeva za provođenjem istraga protiv njega zaustaviti Hrvatsku u pregovorima o ulasku u EU, pri čemu je njegova politička eliminacija kolateralni cilj. Podsjeća kako je na obilježavanju 20. obljetnice osnutka HDZ-a na Jarunu u lipnju 2009. rekao da se odvija jedan scenarij u kojem je na djelu udruženi zlotvorni pothvat medijske klike i pseudoljevičara, 'a jedan od ciljeva tog pothvata je HDZ prokazati kako je odgovoran i kriv što je došlo do krvavog građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji te da je odgovoran za sve zločine i žrtve'.

>> 'Oprost od Beograda ne tražim, niti bih ga dao'

'Sada se te moje riječi i te kako potkrepljuju. Na djelu je specijalni udruženi zlotvorni pothvat jer su na istim valnim dužinama vojna tužiteljstva i sudovi bivše JNA, špijunska agenturna mreža Save Štrpca, bivšeg ministra u 'Krajini', agenta jugoslavenskih i još nekih drugih stranih službi te dijela medijske klike iz Hrvatske', naglašava Šeks. Ističe da svi oni servisiraju AI i u tom udruženom zlotvornom pothvatu nastoje nauditi Hrvatskoj u onom dijelu koji se odnosi na završetak poglavlja Pravosuđe i temeljna prava te ugroziti ulazak Hrvatske u EU.

Šeks je u isti kontekst stavio i napade na njega i srbijanske optužbe protiv hrvatskih branitelja rekavši da je 'ono što traži Savo Štrbac, a što prihvaća i AI i dio domaće medijske klike, isto što je u optužnici iz 1992. tražilo vojno tužilaštvo JNA'. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju