Zastupnici SDSS-a (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)
Zastupnici SDSS-a (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj nacionalne manjine biraju osam zastupnika, najviše glasova srpske nacionalne manjine dobili su predsjednik i članovi SDSS-a Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milošević.


Mađarsku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru zastupat će Robert Jankovics (52,95 posto) koji je pobijedio dosadašnjeg zastupnika Šandora Juhasa (47,08 posto).

Za zastupnika talijanske nacionalne manjine ponovno je izabran Furio Radin (72,84 posto). Maurizio Zennaro osvojio je 27,16 posto glasova.

Najviše glasova češke i slovačke nacionalne manjine ponovno je, kao i lani, osvojio Vladimir Bilek (84,30 posto), dok je njegov protukandidat Ivan Komak dobio 15,70 posto.

Veljko Kajtazi ponovno će biti saborski zastupnik pripadnika austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjinu. On je dobio 52,13 posto glasova, više od Roberta Bosaka koji je osvojio 30,39 posto.

Zastupnica za albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku manjinu ponovno će biti Ermina Lekaj Prljaskaj koja je pobijedila s 25,57 posto, dok je drugi Idris Sulejmani dobio 21,57 posto glasova. (Hina)