Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rebalans proračuna

SDP: Vlada nije proračun donijela u skladu s okolnostima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojedinačnu saborsku raspravu o rebalansu državnog proračuna, koja će, očekuje se, trajati do kasnih noćnih sati, već na početku je obilježilo međusobno prozivanje SDP-ovih i HDZ-ovih zastupnika čije su antirecesijske mjere, SDP-ove ili Vladine, nerealne i neodržive.

SDP-ovci su prozivali Vladu da je već kod donošenja proračuna za ovu godinu, iako je kriza bila pred vratima, propustila taj glavni financijski dokument države planirati sukladno okolnostima, da nisu slušali vapaje gospodarstvenika za pomoći države. 'Nažalost, niste ih poslušali, niste tada napravili proračun koji je realan, koji je u skladu s gospodarskim mogućnostima', poručila je HDZ-ovcima Milanka Opačić (SDP), podsjetivši na izjave iz Vlade s početka godine kako za rebalans nema nikakvog razloga.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

Vladu je prozvala i da u rebalansu ni lipe nije predvidjela za gospodarstvo, za nužnu decentralizaciju, reformu javne uprave, uvođenje reda u poreznu i socijalnu politiku. 'Da bi Hrvatska izašla iz krize bit će potrebno puno više od rebalansa. Nažalost, mi od svega toga nismo vidjeli ništa, a ono što je puno gore to je da ni gospodarstvenici nisu osjetili ništa iz vašeg antirecesijskog paketa', kazala je Opačić.

Vi platite krizu, kroz smanjenje plaća, standarda, vi platite jer mi nemamo novca, sve smo potrošili u proteklih pet godina neodgovornim vođenjem države. Na izlaganje SDP-ove zastupnice ispravcima je reagiralo i više HDZ-ovaca, a Borislav Matković rekao je kako su SDP-ove antirecesijske mjere, a ne Vladine, populističke i neodržive te zakonski neutemeljene. Njezine je prozivke odbacio ministar financija Ivan Šuker, ističući da nitko iz Vlade nikada nije govorio kako se svjetska financijska kriza ne odražava na Hrvatsku.

Pametan potez

Pametnim potezom smatra to što se Vlada na rebalans proračuna odlučila u ožujku, a ne na početku godine, budući da je sada, naglasio je, poznato puno više ekonomskih i drugih pokazatelja bitnih za zahvate u proračun. Na SDP-ove kritike da u javnim financijama vlada nered te da Vlada nanosi štetu gospodarstvu Šuker je uzvratio podatkom o devet milijardi kuna prihoda od poreza na dobit, dok su oni 2004., kaže, iznosili 2,5 milijarde.

'Ili ćete nam priznati da smo digli gospodarstvo ili da smo imali ispravnu poreznu politiku. Jedno ćete morati priznati jer porez nije pao s neba', poručio je ministar SDP-ovcima. Zoran Vinković (SDP) podsjetio ga je, međutim, da se u međuvremenu promijenio zakon i da je država od lokalnih jedinica preuzela sav porez na dobit.

'Nije to proračun za očuvanje radnih mjesta'

Neutemeljenima je ocijenio Vladine tvrdnje kako je rebalans proračuna za očuvanje radnih mjesta. 'Nije to proračun za očuvanje radnih mjesta, nego za očuvanje vaših fotelja. I ovaj proračun ćete mijenjati već u petak kada vam nacionalne manjine ne budu htjele dići ruku za rebalans', poručio je Šukeru. Gordan Maras (SDP) Vladu je prozvao da ovim proračunom građane ostavlja na cjedilu.

'Građanima govori - vi platite krizu, kroz smanjenje plaća, standarda, vi platite jer mi nemamo novca, sve smo potrošili u proteklih pet godina neodgovornim vođenjem države', rekao je Maras. 'U svih pet godina HDZ-ove vlade mi smo iz godine u godinu smanjivali proračunski deficit, to govori o nečemu suprotnom od onoga što govorite', uzvratio mu je Berislav Rončević (HDZ).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene