Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

DJEDOVINU PRODAO AGROKORU

Sporna im Sessina imovinska kartica: SDP odgodio sjednicu Odbora o novom predsjedniku Vrhovnog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odgođena sjednica saborskog Odbora za pravosuđe koji je trebao potvrditi Đuru Sessu za predsjednika Vrhovnog suda jer je SDP tražio da se razjasni pitanje Sessine imovinske kartice. Sessa i njegovi rođaci prodali su Agrokoru svoje potraživanje za povrat zemljišta u Dubrovniku, a SDP-ovci žele razjasniti je li on taj prihod uredno prijavio u imovinskoj kartici.

Sjednica saborskog Odbora za pravosuđe, na kojoj se saslušavao Đuro Sessa, kandidat Predsjednice Republike za predsjednika Vrhovnog suda, prekinuta je na zahtjev SDP-ovih članova, koji traže da se utvrde sve činjenice o Sessinoj imovinskoj kartici. 

Pročitajte i ovo Andrija Jarak Izabran Radovan Dobronić Andrija Jarak o prvim potezima novog predsjednika Vrhovnog suda: "Nemoguće je nabrojiti sve velike slučajeve koji ga očekuju" Slika nije dostupna NASLJEDNIK BRANKA HRVATINA Predsjednica predložila Đuru Sessu za predsjednika Vrhovnog suda, Turudić kaže da mu je to OK

Peđa Grbin, SDP-ov član Odbora, upitao je Sessu zbog čega nije u imovinsku karticu upisao pola milijuna kuna koje je dobio od Agrokora nakon što im je prodao zemljište čija je tržišna vrijednost znatno niža. 

"Prihod od te prodaje niste prijavili u imovinskoj kartici. Zbog čega niste prijavili primitak iznosa od pola milijuna kuna", upitao ga je Grbin.

Sessa je objasnio da se ne radi o prodaji zemljišta, već o prodaji prava na povrat zemljišta. "Moj brat, sestra, bratić i ja smo kao nasljednici od djeda imali postupak povrata zemljišta u Lozici i bivše tvornice Radeljević, na samom ulazu u Gruž. Taj postupak još uvijek traje. Agrokor nam je ponudio da otkupi naša prava na povrat i mi smo zaključili taj ugovor", rekao je Sessa, dodajući da je vrijednost toga zemljišta neprocjenjiva.

Sessa je rekao da nije bilo obveze podnošenaj imovinske kartice u vrijeme kad je izvršena isplata. "Taj sam iznos uplatio za jedan stan u Zagrebu. Tada nisam imao ni novac ni stan koji je tada još bio "ledina". Kada je stan predan ja sam ga odmah prijavio u imovinsku karticu i objavio odakle su izvori tog novca. Ta se priča ponavlja u medijima iz dana u dan", rekao je Sessa, dodajući da u imovinskoj kartici nema rubrike u koju bi se mogla prijaviti potraživanja, te smatra da nije povrijedio dužnost prijave imovinske kartice.

Grbin je na to rekao da mu se Sessino obrazloženje čini smislenim, no dodao je da ipak ne mogu stati samo na riječima.

"Kako bismo otklonili svaku sumnju predlažem da Odbor u ovom trenutku zastane s postupanjem i da od Državnog sudbenog vijeća zatražimo dostavu imovinskih kartica kako bismo ovo mogli potvrditi", rekao je Grbin.

Odbor bi sjednicu trebao nastaviti u četvrtak. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene