Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči glasanja

SDP u "5 do 12" opet pozvao vladajuće da odustanu od lex LNG-ja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici SDP-a u četvrtak su u 11:55 u Saboru, uoči glasanja o lex LNG-ju, koje se očekuje u poslijepodnevnim satima, vladajuće ponovno pozvali da odustanu od tog zakona.

Posebno su apelirali na trojicu zastupnika koji dolaze iz Primorsko-goranske županije da glasaju po svojoj savjesti, kao što se neki od njih glasali protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, a ne da glasaju protiv volje birača koje predstavljaju te ih pozvali da dignu ruku protiv plutajućeg LNG terminala u Omišlju.

Pročitajte i ovo Malda Šale, Direktorica TZ otoka Krka (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Neće se predati Nakon izglasavanja lex LNG-ja stanovnici najavljuju nastavak borbe, ali i blokadu Krčkog mosta LNG terminal i život na Krku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Ne vjeruju obećanjima vlasti Kako će izgledati život na Krku s LNG terminalom? Za budućnost strahuju ribari, pčelari, ugostitelji, ekolozi...

Naglasili su da su primijenili taktiku kojom su uspjeli od zakona koji je Vlada poslala u hitnu proceduru napraviti dva čitanja.

"To ćemo raditi i ubuduće kada vladajući po hitnoj proceduri budu donosili zakone kojima se umanjuju slobode pojedinaca, no, tada će broj amandmana biti puno veći. Ovo je naš žuti karton vladajućima i poruka da ubuduće ne izlaze s ovakvim rješenjima", poručio je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

Naime, lex LNG u saborsku je proceduru ušao u hitnom postupku, a kada su se vladajući oglušili o njihovo traženje da se pošalje i u drugo čitanje, SDP-ovci su podnijeli 360 amandmana, što je odgodilo glasanje o zakonu na nekoliko tjedana.

Željko Jovanović ocijenio je da lex LNG predstavlja najgore kršenje ljudskih prava te ističe da je nedopustivo da vladajući u potpunosti ignoriraju mišljenje lokalnog stanovništva.

"Pet do 12 je da vladajući razmisle prije glasanja i prestanu kršiti ljudska prava. Ako to ne naprave i donesu zakonu, iskoristit ćemo sva naša prava i tražiti ocjenu ustavnosti zakona, ali i obratiti se Europskom sudu za ljudska prava", najavljuje. "Jučer smo bili svjedoci marša desnice koja želi smanjiti prava manjina, a danas će vladajući učiniti isto s ljudskim pravima u Primorsko-goranskoj županiji", izjavio je Jovanović.

Sađa Đujić istaknuo je da su svi građani i sve političke opcije u Primorsko-goranskoj županiji protiv plutajućeg terminala i da u županiji postoji konsenzus protiv plutajućeg terminala, ali da im stranačke središnjice nameću suprotno mišljenje.

Naglasio je da deset posto prihoda od turizma u Hrvatskoj čini turizam Primorsko-goranske županije, pa podsjetio da je prije tjedan dana pitao ministra turizma Garija Cappellija, koji i sam dolazi iz te županije, što misli o tom projektu, ali odgovor nije dobio. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene