Zastupnici HDZ-a u Saboru (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Zastupnici HDZ-a u Saboru (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zakon o terminalu za ukapljeni plin, tzv. lex LNG izglasan je u Saboru sa 77 glasova za i 25 protiv. Prije glasanja o zakonu, vladajući su neuobičajenom brzinom odbili 380 oporbenih amandmana


U Saboru se prvo glasovalo o čak 380 podnesenih amandmana od čega ih je 360 SDP-ovih.

Vezani članci Sabor, ilustracija Raspad Kluba SDP-a? Posvađani i grupirani po taborima članovi dogovaraju taktiku rasprave Arsen Bauk prosvjeduje ne noseći zaštitnu masku na sjednici Sabora - 3 Oporba dogovara tko će zamijeniti Škoru na mjestu potpredsjednika Sabora: "Jedna vrsta statusa quo"

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković za vrijeme glasanja stalno je provjeravao kvorum koji je održavan uglavnom na 77 zastupnika vladajuće većine. Dobar dio oporbenjaka napustio je sabornicu iako su amandmani bili njihovi.

"Utvrđujem da imamo kvorum. Pa onda nastavimo s ovim pametnim poslom", šalio se predsjednik Sabora.

Prijedlog kolokvijalno nazvan lex LNG izazvao je u javnosti i struci brojne kontroverze te osudu lokalne zajednice, a nezadovoljni što se zakon donosi po hitnoj umjesto po redovnoj proceduri. Iz SDP-a su na njega uložili čak 360 od ukupno 380 amandmana.

Izjašnjavanje o tim amandmanima u petak je trajalo gotovo šest sati, a danas bi se o njima konačno trebalo glasati, kao i o samom zakonu kojim se uređuje rješavanje imovinskopravnih odnosa na lokaciji terminala, izdavanje koncesije na pomorskom dobru za realizaciju terminala i koncesijske naknade, definira naknada za sigurnost opskrbe, itd.

Nositelj investicije u projekt LNG terminala jest tvrtka LNG Hrvatska, koja bi projekt realizirala u dvije faze: izgradnju plutajućeg terminala u prvoj fazi te izgradnju kopnenog terminala za ukapljeni prirodni plin u drugoj fazi.

Zastupnici će raspravljati i o društveno poticajnoj stanogradnji

Očekuje se da Sabor u četvrtak glasa i o izmjenama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS), koje trebaju ubrzati pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar ranije je tumačio kako će te zakonske izmjene omogućiti da se, osim državnim službenicima, osiguraju stanovi i javnim službenicima i namještenicima javnih službi u okviru posebnih programa POS-a, prema kojem će se graditi stanovi u svrhu davanja u najam.

"Ovim zakonom pokrećemo rješavanje stambenog pitanja izgradnjom 'POS stanova' za deficitarna zanimanja za znanstvenike, profesore, učitelje, liječnike i sva zanimanja za kojima postoji potreba u gradovima, općinama i županijama. Znamo kako je teško privući i zadržati takve ljude u manjim sredinama. Najam bi plaćale općine, gradovi, županije i institucije u vlasništvu države", rekao je Štromar.

Sabor bi u četvrtak trebao završiti dan prije započetu raspravu o Izvješću pučke pravobraniteljice za 2017. godinu, raspraviti izvješća o radu četiriju obveznihg mirovinskih fondova u prošloj godini te izvješće o poslovanju HRT-a za 2016. godinu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju