Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP traži saborsko povjerenstvo za Kirina i slučaj 'YouTube'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP je predložio osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi istražilo navodne izjave ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina prema kojima je on praćenjem toga servera došao do saznanja na koji su način video sadržaji s njegovim izjavama na internetskoj stranici YouTube.

SDP-ovac Nenad Stazić je podsjetio da je 'Kirin nedavno javno optužio SDP da stoji iza objavljivanja video uradaka na YouTubeu koji ga ismijavaju, te da se do takvih saznanja može doći prateći tragove računalnih servera'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministar Bačić o novom zakonu 'Država će PDV pokloniti kupcima stanova' Slika nije dostupna Zbogom velikanu glumišta 'Otišao je Don Kihot našeg glumišta'

Iako je Kirin naknadno demantirao tu izjaviu, Stazić tvrdi kako su novinari pred kojima je Kirin davao izjave potvrdili da je upravo to rekao.

SDP, zbog opravdanog straha javnosti od zlouporaba
represivnog aparata protiv slobode medija, ali i protiv političkih
suparnika, traži da istražno povjerenstvo utvrdi postoji li ovlašteno sudsko odobrenje koje bi omogućilo praćenje traga računalnih servera, postoji li zahtjev istražnog suca za takvo praćenje i, ako postoji, zbog kojeg kaznenog djela.

Povjerenstvo bi, kaže Stazić, trebalo ispitati i je li Kirin ili neka
druga osoba uputila internetskom pretraživaču Googleu, vlasniku YouTubea, zahtjev za dostavu podataka o adresi računala s kojeg je video zapis postavljen, je li upućen takav službeni zahtjev nekom od hrvatskih internet providera, te postoji li odluka Vlade ili nekog drugog tijela da se o članovima SDP-a iznose saznanja prikupljena od represivnog aparata na nezakonit način.

Stazić ističe i da je veliki javni interes da se istraži je li Kirin
zlouporabio svoje ovlasti i represivni aparat upotrijebio za političke obračune, a da takav interes postoji svjedoči, kaže, preko tisuću komentara na raznim internetskim portalima vezano uz Kirina i njegove izjave.

'Navodno su u Vladi zabranili Kirinu javne nastupe. Šteta, jer je bio izvor opće radosti i veselja građana. No, ministar nije poslušao naputke pa neka sada izađe pred povjerenstvo i kaže što je sve činio', rekao je.

SDP-ovac Josip Leko drži da je za demokratsku javnost bitno da se utvrdi je li Kirin kao ministar i koordinator sigurnosnih službi na nezakonit i neovlašten način došao do informacija iz medija.

'Kada bi netko imao vremena i strpljenja da sakupi sve u javnosti dostupne Kirinove izjave u zadnje dvije godine, bila bi to enciklopedija nebuloznih prostodušnosti teško odredivog žanra i naslova, koja bi pokazala da građani pod takvih koordinatorom tajnih službi ne mogu biti sigurni. Mogu samo pjevati 'Bože čuvaj Hrvatsku', rekao je Leko.

Stazić se osvrnuo i na 'Kirinovu poruku SDP-u da njihova objava na YouTubeu nije ništa što će sve HDZ u kampanji iznijeti na vidjelo', kao i na izjavu glasnogovornika HDZ-ovog saborskog kluba Gordana Jandrokovića kako od jučer 'prestaje lovostaj na SDP'.

'Ne samo da je time uvrijedio članove i birače SDP-a, koje naziva životinjama, nego je i pokazao da je to politika HDZ-a i da se Kirin nije zaletio u prijetnjama. To pokazuje zle namjere HDZ-a u izbornoj godini', rekao je Stazić, još jednom odlučno odbacivši optužbe da iza objave video zapisa na YouTubeu stoji SDP.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene