Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar Bačić o novom zakonu

'Država će PDV pokloniti kupcima stanova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Branko Bačić opovrgnuo je tvrdnje oporbenih zastupnika da prijedlog zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita praktički ide u prilog bankama i državi, a najmanje u korist građana.

Država će, kaže Bačić, praktički cijeli PDV pokloniti kupcu jer će primjerice na kredit od 100 tisuća eura, subvencije biti 14 tisuća. 'Država će cjelokupni iznos od PDV-a kojeg će ubrati i naplatiti prilikom prodaje stana vratiti i pokloniti građaninu koji se po ovom modelu odluči na kupnju stana', naveo je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dome, slatki dome Htjeli biste kupiti novi stan? Sjednite i pogledajte ove podatke Sandra Benčić Priuštivi najam Hrvati odgađaju zasnivanje obitelji jer nemaju gdje živjeti: Evo kako će to riješiti oporbenjaci ako dođu na vlast

>> Lakše do tisuća praznih stanova

>> Stanovi neće pojeftiniti - zbog državnih nameta!

Kad je riječ o bankama, one će kamatnu stopu spustiti dva posto. 'Prosječna kamatna stopa na stambeni kredit lani je bila 6,5 posto, a efektivna, dakle ono što što banka zaračunava pored kamatne stope i ostale naknade, 6,95 posto. A mi smo ovim modelom došli na 4,95 posto. Dakle, banke su smanjile dva posto', kazao je Bačić i naglasio da će banke za 1900 stanova dobiti ukupno 12 milijuna eura manje novca nego što bi dobili da nema tog zakona.

Bačić je izrazio uvjerenje da će se prva kvota od 950 stanova brzo utrošiti i da će građanima, posebice mladim obiteljima, biti veliki poticaj za kupnju stana jer će po tom modelu moći opremiti stan na račun države.

S takvom se ministrovom računicom nije složio SDP-ov zastupnik Nenad Stazić koji smatra da bi građani dobili više da su ostale porezne olakšice koje su ukinute.

'Prema modelu koji ste ukinuli građanin je dobijao 12.000 kuna godišnje, što je, za kredit od 100.000 eura na 20 godina, 35.000 eura. Uzeli ste mu 35.000 eura, a sad mu eventualno dajete 20. Ukidanjem povlastice i uvođenjem novog zakona vi ste svakog građanina, koji ovako kupuje stan, oštetili za 15.000 eura. To je čista matematika', kazao je Stazić.

Ministar Bačić je izvijestio da će se za rješavanje stambene problematike ove godine iz proračuna izdvojiti 400 milijuna kuna od čega će 28 milijuna biti osigurano samo za provedbu zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene