Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SDP-ovi saborski zastupnici danas su u Umagu nastavili s radom na savjetovanju saborskog Kluba zastupnika te stranke.


Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u izjavi novinarima rekao je da je to jedan u nizu okupljanja SDP-vih zastupnika, na kojemu se raspravlja o djelovanju saborskog Kluba zastupnika SDP-a te utvrđuju prioritetne zakonske inicijative i metode rada.

Vezani članci Tko čita ugovore? (Foto: Dnevnik.hr) Treba li raskinuti ugovore sa Svetom Stolicom? Stranke se očitovale uoči izbora Roditeljstvo Roditeljstvo nije za one slabog srca, u galeriji provjerite jeste li spremni

"U ovom slučaju prilika je da utvrdimo kako ćemo odgovoriti na izazove pred kojima se Hrvatska nalazi već od prvog dana mandata ove Vlade", rekao je Milanović, ustvrdivši da je Hrvatska u problemima iz kojih je Vlada nije u stanju sama izvući.

Odgovarajući na hipotetičko pitanje novinara što bi učinio SDP da je "kojim slučajem uspio sastaviti novu Vladu", Milanović je naglasio kako bi ova vanjsko-političku situacija vjerojatno zatekla i njegovu stranku.

"Prije svega bih okupio sve one koji u ovoj zemlji mogu pomoći, i ne bi se sakrio od javnosti kao što to čini aktualna Vlada. Ponajprije bih učinio ono što sada predlažem, i pozvao predsjednika države da okupi sve one koji žele dobro Hrvatskoj i koji mogu nešto za nju napraviti, vlast i oporbu", izjavio je Milanović.

Osvrčući se na stanje u hrvatskom gospodarstvu rekao je kako je SDP već dugo upozoravao na gospodarske probleme te da je Hrvatska narodna banka (HNB) na to upozoravala prije pola godine.

"Nažalost, sve se guralo pod tepih. S tim bi se problemima suočio bilo tko na vlasti, a način da se ti problemi saniraju sadržajno se nalazi u našoj ekonomskoj politici", kazao je Milanović.

Po njegovu mišljenju to je strukturni problem Hrvatske. "Kada se dogodi nevolja mora postojati mehanizam zaštite", rekao je Milanović, ustvrdivši da "Hrvatska nema dovoljno jak mehanizam" te da je to "odgovornost premijera Sanadera i Vlade koja je vodila Hrvatsku u protekle četiri godine".

"Sve to sada dolazi na naplatu i smatram da je tu potreban jedan širi konsenzus", rekao je Milanović.

Na pitanje novinara hoće li SDP osnovati "Vladu u sjeni", odgovorio je kako se u stranci razgovara i o tome te o svim modalitetima rada.

"Bit priče o Vladi u sjeni nije formirati 'Vladu u sjeni' i imenovati ministre. To nećemo raditi već želimo dokazati da na svaku temu iz područja bilo kojeg resora imamo po dvoje-troje ljudi od kojih je svatko duplo kompetentniji od HDZ-ovih", ustvrdio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.