Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Oprostite što smetam, ne mogu disati''

HND uručio zahtjeve Vladi: ''Smrt Vladimira Matijanića je na duši čovjeka kojega odnedavno zovemo AP''

Aktualno Galerija Vladimir Matijanić Vladimir Matijanić Foto: Goran Mehkek / CROPIX HND-ov prosvjed zbog smrti Vladimira Matijanića - 4 HND-ov prosvjed zbog smrti Vladimira Matijanića - 4 Foto: DNEVNIK.hr HND-ov prosvjed zbog smrti Vladimira Matijanića - 3 HND-ov prosvjed zbog smrti Vladimira Matijanića - 3 Foto: DNEVNIK.hr HND-ov prosvjed zbog smrti Vladimira Matijanića - 2 HND-ov prosvjed zbog smrti Vladimira Matijanića - 2 Foto: DNEVNIK.hr +30 HND-ov prosvjed zbog smrti Vladimira Matijanića - 1 Galerija 1/35 >>
Točno šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića održan je prosvjed pod nazivom ''Oprostite što smetam, ne mogu disati'' u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), uz poruku da ne kane odustati od istrage o propustima u Matijanićevu liječenju, kao ni od smjene ministra zdravstva Vilija Beroša.

Okupljanje za prosvjed ''Oprostite što smetam, ne mogu disati'' počelo je nešto prije 12 sati ispred zagrebačkog Novinarskog doma od kojeg je oko 13 sati krenula prosvjedna šetnja prema Markovu trgu.

Prosvjedna povorka krenula je praćena zvukom Zlih bubnjara od Novinarskog doma preko Trga Republike Hrvatske, Frankopanske do Ilice, Ilicom do Trga bana J. Jelačića te Zakmardijevim stubama do Gornjega grada na Markov trg, a i vozači su trubeći davali podršku prosvjednicima kojih se okupilo nekoliko stotina.

Po dolasku na i dalje za građane zatvoren Trg, ispred zgrade Vlade puštene su potresne snimke poziva Hitnoj pomoći i bolnici Vladimira Matijanića u kojima je tražio hitnu pomoć, a nije je dobio.

Nakon toga uslijedili su govori u kojima je, između ostalog, upozoreno na probleme koji vladaju u hrvatskom zdravstvu te je zatražena neovisna istraga o Matijanićevoj smrti i ostavka ministra zdravstva Vilija Beroša, a na kraju prosvjeda HND je uručio zahtjeve iz peticije koju je potpisalo gotovo 5000 ljudi, a kojom se traži neovisna istraga Matijanićeve smrti.

''AP mora znati da je ovo tema!''

14:13 ''AP i bešćutni VB, od ove teme nikada nećemo odustati. To je taj bahati sustav. Dobili smo pouzdanu informaciju da neki liječnici nisu mogli doći jer su dobili inspekciju. Može ministar govoriti da je ovo što mi govorimo zlonamjerno, ali dokle god je živ, neće pobjeći od odgovornosti. AP mora znati da je ovo tema'', poručio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, a potom su on i Andrea Topić, novinarka i Matijanićeva životna partnerica, ušli u Banske dvore i uručili Vladi zahtjev za neovisnom istragom nakon čega je prosvjed završio.

14:07 Potpredsjednica Ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Gabrijela Radanović obratila se ministru zdravstva Viliju Berošu i prozvala ga zbog, kako je upozorila, laži u ovom slučaju i propusta u istrazi, a zbog odgovornosti je prozvala i premijera Andreja Plenkovića.

''Vladina smrt je na duši čovjeka kojega odnedavno zovemo AP'', poručila je.

14:04 Matijanićev kolega Ilko Ćimić s portala Index podsjetio je na cijeli tijek događaja koji su se odvijali u zadnjim danima i satima Matijanićeve teške agonije koja je završila smrću, kao i sve što je uslijedilo nakon toga, a što je nazvao zataškavanjem i poručio: ''Zdravstveni sustavu Hrvatskoj ne funkcionira''.

13:55 ''Prošlo je šest mjeseci od medicinski potpomognutog ubojstva Vladimira Matijanića. Guše nas bijes i srdžba, ali mi za razliku od Vlade još uvijek dišemo. Njegov primjer nije usamljen, to se moglo dogoditi svakome od vas, kao što se to dogodilo malom Gabrijelu, Mireli Čavajdi, gospođi Ruži, maloljetniku iz Gline ili mladiću u Zaprešiću. Danas smo ovdje i za njih jer bi i Vlado danas bio tu da se nekome drugome dogodilo ono što se njemu dogdoilo'', poručio je potpredsjednik HND-a Branko Mijić i upozorio da odgovorne veže stranačka iskaznica.

''Ovo je prosvjed i zbog svih drugih koji su doživjeli sudbinu poput Vladine''

13:50 Andrea Topić, novinarka i Matijanićeva životna partnerica, zahvalila je svima koji su došli na prosvjed i pročitala nekoliko Matijanićevih komentara s Facebooka u kojima je kao u crticama živo i humoristično te oštro i precizno opisivao pojedine životne situacije vezane i uz stanje u zdravstvu, a posebno bolnicama.

''Vlado je posthumno objavio svoj najvažniji tekst, to su snimke koje smo čuli. Vlado je i posthumno doktorirao'', kazala je Topić podsjetivši na njegovo razotkrivanje doktorata HDZ-ova Vice Mihanovića.

13:45 ''Ovo je prosvjed i zbog svih drugih koji su doživjeli sudbinu poput Vladine. Da stvari ne funkcioniraju, govore stotine mejlova i poziva koje su HND-u uputili građani iz cijele Hrvatske, kojima su opisivali dramatične okolnosti u kojima su izgubili najmilije. Želimo bolji zdravstveni sustav, sustav čiji radnici neće biti žrtve. Ovo nije prosvjed protiv zdravstvenih radnika čiji rad poštujemo. I oni su žrtve sustava koji ne funkcionira. Ovo je odgovornost i premijera Andreja Plenkovića - AP, ovo je tema, tema koju nikada nećemo zaboraviti da se više nikada ne ponovi'', poručio je, između ostalog, Zovko.

HND na Markovu trgu Prosvjed HND-a - 4 Foto: DNEVNIK.HR

''Država je ubila Vladu Matijanića prije šest mjeseci, zataškavanjem istine želi ga ubiti drugi put'

13:42 ''Povjerenstvo je djelovalo kao da sanira štetu, svoj fantomski nalaz uručilo je pet minuta prije objave obitelji. Nikada nećemo odustati. AP mora znati da je ovo tema'', poručio je Zovko, a okupljeni su zviždali i pozivali na ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša.

''Država je ubila Vladu Matijanića prije šest mjeseci, zataškavanjem istine želi ga ubiti drugi put'', kazao je predsjednik HND-a.

13:37 Prije govora ispred zgrade Vlade još jednom su puštene potresne snimke poziva Hitnoj pomoći i bolnici Vladimira Matijanića u kojima je tražio hitnu pomoć, a nije je dobio.

''Šest mjeseci nas uvjeravaju da je sve u redu, lažu, manipuliraju'', kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. 

HND na Markovu trgu Prosvjed za Vladimira Matijanića - 2 Foto: CROPIX

13:35 Na Markovu trgu će govoriti Andrea Topić, novinarka i životna partnerica Vladimira Matijanića, potpredsjednica Ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Gabrijela Radanović, novinar Indexa Ilko Ćimić, potpredsjednik HND-a Branko Mijić i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko

 

13:33 Nekoliko stotina prosvjednika stiglo je na Markov trg.

 

13:18 Glavni transparent koji vodi povorku ujedno je i naziv prosvjeda - ''Oprostite što smetam, ne mogu disati'', a prosvjednici su u ovom trenutku prešli preko Trga bana Jelačića i sve su bliže Markovu trgu.

HND na Markovu trgu Prosvjed za Vladimira Matijanića - 12 Foto: CROPIX

13:12 Pri prolasku ulicama prosvjednicima u znak podrške trube vozači u automobilima.

13:09 Prosvjedna povorka krenula od Novinarskog doma preko Trga Republike Hrvatske, Frankopanske do Ilice, Ilicom do Trga bana J. Jelačića te Zakmardijevim stubama do Gornjega grada na Markov trg.

12:55 Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko pozdravio je okupljene prosvjednike nakon čega je krenula prosvjedna šetnja prema Markovu trgu praćena zvukom Zlih bubnjara.

12:50  Iz HND-a su u nekoliko navrata poručili da prosvjed nikako nije usmjeren protiv zdravstvenih djelatnika.



Prosvjed je organiziran nakon što je HND šest mjeseci upozoravao na to da u slučaju smrti novinara Vladimira Matijanića nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen niti je itko odgovarao.

Na Markovu trgu će govoriti Andrea Topić, novinarka i Matijanićeva životna partnerica, potpredsjednica Ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Gabrijela Radanović, novinar Indexa Ilko Ćimić, potpredsjednik HND-a Branko Mijić i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

HND na Markovu trgu HND-ov prosvjed zbog smrti Vladimira Matijanića - 2 Foto: DNEVNIK.hr

12:43 HND ustraje na zahtjevima postavljenima u peticiji koju je potpisalo gotovo 5000 građana, u kojoj se traži da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju kolege Matijanića te da ministar zdravstva Vili Beroš odstupi s funkcije.

12:27 Prosvjednici nose transparente, a među njima je i onaj: ''Mijenjamo Vladu za Matijanića''. Također, spreman je i transparent koji nosi naziv prosvjeda "Oprostite što smetam, ne mogu disati".

12:00 Okupljaju se prvi prosvjednici. Ima ih nekoliko desetaka, a novi pristižu.

11:45 Uoči prosvjeda oglasio se ministar zdravstva Vili Beroš i optužio HND i Matijanićeve kolege da ponovno koriste Matijanićevu smrt za ostvarivanje političkih ciljeva.

11:30 ''Navikli smo da hitna pomoć ne dođe, da se na pregled čeka godinu dana'', upozorila je novinarka Andrea Topić, Matijanićeva životna partnerica, gostujući na N1 uoči prosvjeda te između ostalog, upozorila: ''Beroš se toliko grčevito drži za taj stolac, ne čini nikome dobro''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROSVJED U PODNE Beroš uoči prosvjeda zbog smrti Vladimira Matijanića: ''HND i ostali ponovno koriste smrt svog kolege za ostvarivanje političkih ciljeva''

Matijanić je umro u Splitu 6. kolovoza prošle godine od posljedica bolesti vezanih uz teške posljedice COVID-19. Nakon brojnih prigovora za nesavjesno liječenje i moguće uskraćivanje odgovarajuće medicinske pomoći zaključak stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva bio je da u pružanju medicinske skrbi Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta.

Prosvjed nije usmjeren protiv zdravstvenih radnika

Iz HND-a ističu da prosvjed nikako nije usmjeren protiv zdravstvenih djelatnika. Problem je negdje drugdje, naime kako je kazao Zovko: ''Vili Beroš mora otići, tu nema nikakve dvojbe i nikakve rasprave. Mi već šest mjeseci svjedočimo jednom bešćutnom zataškavanju u slučaju Matijanić. Vili Beroš i sustav koji on predstavlja učinili su sve da se istina nikada ne sazna.''

Ocijenio je i da su rezultati povjerenstva Ministarstva zdravstva da u pružanju medicinske skrbi Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta jedna od ''najogavnijih stvari koja se dogodila u povijesti ovog društva'' jer je krivcem proglašen Matijanić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRAVDA ZA NOVINARA Pučka pravobraniteljica o smrti Vladimira Matijanića: "Potrebno je uključiti dodatne izvore i okolnosti"

Beroš, međutim, ne vidi većih propusta u tom slučaju, a u nedjelju je HND i druge Matijanićeve kolege optužio da njegovu smrt koriste za ostvarivanje političkih ciljeva.

Matijanićeva životna partnerica – novinarka Andrea Topić pozvala je sve građane da se priključe prosvjedu, naglasivši ''neka na prosvjed ne dođu ljudi koji misle da je zdravstvo savršeno''.

Pročitajte i ovo Najava prosvjeda: "Oprostite što smetam, ne mogu disati" HND najavio prosvjed zbog smrti Vladimira Matijanića, oglasio se Beroš: "Ta priča nije gotova, pronađeni su manji propusti"

ZET upozorava na izmjene u prometu

ZET je povodom prosvjeda odlučio obustaviti tramvajski promet Ilicom od Ulice Republike Austrije do Trga bana Josipa Jelačića, Jurišićevom i Ulicom Franje Račkog, zatim Zrinjevcem, Frankopanskom i Savskom do Vodnikove ulice. Te će tramvajske linije prometovati izmijenjenim trasama u oba smjera od 12:45 do 14:30:

  • Linija 6: Črnomerec - Ulica Republike Austrije - Vodnikova - Glavni kolodvor - Autobusni kolodvor - Sopot
  • Linija 11: Črnomerec - Ulica Republike Austrije - Vodnikova - Glavni kolodvor - Draškovićeva - Vlaška - Dubec
  • Linija 12: Ljubljanica - Savska cesta - Ulica grada Vukovara - Držićeva - Šubićeva - Kvaternikov trg - Dubrava
  • Ulica 13: Žitnjak - Ulica grada Vukovara - Savska - Vodnikova - Glavni kolodvor - Draškovićeva - Ulica kneza Mislava - Trg žrtava fašizma - Kvaternikov trg
  • Linija 14: Savski most - Savska cesta - Vodnikova - Glavni kolodvor - Branimirova - Draškovićeva - Mihaljevac
  • Linija 17: Prečko - Savska - Vodnikova - Glavni kolodvor - Draškovićeva - Ulica kneza Mislava - Trg žrtava fašizma - Borongaj


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene