Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP predlaže zakonske izmjene za zaustavljanje pada životnog standarda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP će u saborsku proceduru uputiti izmjene triju zakona kojima nudi rješenja za zaustavljanje pada životnog standarda, među kojima i ono o rastu neto plaća za 5,75 posto ili, prosječno, 301 kunu.

SDP-ovci su predstavili izmjene zakona o zdravstvenom osiguranju, o doprinosima za obvezna osiguranja, te o porezu na dohodak.

Pročitajte i ovo Rad trgovina i šoping-centara Podaci DZS-a Otkrivene prehrambene navike Hrvata: Pogledajte koliko trošimo na hranu, ali i koje meso najviše jedemo Novčanik s eurima Anketa Dnevnika Nove TV Hrvati otkrili na što troše najviše novca: Pogledajte rezultate ankete

Saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić kazao je da se izmjenama Zakona o doprinosima za obvezna osiguranja predlaže smanjenje doprinosa za mirovinsko osiguranje radnika na temelju generacijske solidarnosti, te s tog naslova povećanje iznosa neto plaće građana koji žive od svoga rada za 5,75 posto.

Predlaže se i smanjenje doprinosa za osnovno zdravstveno osiguranje za četiri indeksna poena, a istodobno i povećanje doprinosa za mirovinsko osiguranje radnika kao obveze poslodavca.

Linić je istaknuo da bi bruto plaće i davanje poslodavaca ostali u istoj visini, dakle ne bi bilo rasta troškova rada za gospodarstvenike, a smanjenje doprinosa za zdravstvo želi se, kaže, nadomjestiti oporezivanjem zarade građana koji zarađuju od kapitala.

"Neophodne su porezne promjene kojima se osigurava participacija bogatijih građana za potrebe zdravstva", ocijenio je, dodavši da se predloženim izmjenama Zakona o porezu na dohodak želi prekinuti s praksom da građani koji žive od kapitala ne plaćaju ni kune poreza i doprinosa.

Linić je rekao da se puni efekt smanjenja doprinosa za mirovinsko osiguranje, s ciljem rasta neto plaća, kani postići povećanjem neoporezivog dijela (osobnog odbitka) s 1600 na 1900 kuna mjesečno.

Rajko Ostojić, koji je prije izbora bio SDP-ov kandidat za ministra zdravstva, kazao je kako je osnovni cilj izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju hitno ukidanje administrativne pristojbe, uz poštivanje načela solidarnosti zdravih prema bolesnima po kojemu bolesni ne mogu financirati zdravstveni sustav.

"Sretan sam što je ministar (zdravstva) Milinović jučer priznao pogrešku i priznao sintagmu da je administrativna pristojba namet na bolest", rekao je Ostojić.

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić ocijenila je da je za pad životnog standarda građana odgovorna HDZ-ova Vlada "koja nema ni viziju niti stručnosti kako osigurati viši standard, plaće i mirovine".

Vladu i premijera Ivu Sanadera prozvala je da nakon posljednjeg vala poskupljenja nisu ponudili ni jednu učinkovitu mjeru kako zaustaviti pad standarda, ocijenivši da takva mjera sigurno nije osnivanje Povjerenstva za praćenje rasta cijena, budući da smanjenje cijena kruha, mlijeka i ulja, kaže, na mjesečnoj razini predstavlja uštedu za kućanstvo od samo 44 kune.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene