Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REINER UMJESTO BAČIĆA

Plenković odgovorio Milanoviću: "Čude se i pitaju - helou, koji je to naš interes?"

Premijer Plenković izjavio je nakon sastanka vrha HDZ-a da će umjesto Branka Bačića novi predsjednik Kluba HDZ-a u Saboru biti Željko Reiner.

Vrh HDZ-a raspravljao je o dvojici novih ministara koji su danas predstavljeni nadležnim saborskim odborima. Riječ je o Branku Bačiću, novom ministru koji bi trebao ubrzati obnovu, i o Šimi Erliću, predloženom ministru za EU fondoveTakođer su raspravljali i o Bačićevoj zamjeni u Saboru. 

"Željko Reiner bit će novi predsjednik Kluba HDZ-a u Saboru, kao čovjek od povjerenja. Govorili smo i o zamjenama u Saboru. Umjesto Bačića dolazi Danica Baričević. Ministrica Tramišak vraća se u Sabor. Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić prepustit će svoje mjesto u Saboru Goranu Ivanoviću", kazao je premijer Plenković nakon sjednice vrha HDZ-a. 

Govorio je i o ubrzanju obnove i zadacima koje će imati Bačić. 

Na pitanje koliko su realni planovi o ubrzanju obnove i oni koje je predstavio Bačić, Plenković odgovara: "Napravit ćemo velike iskorake u godinu dana jer imamo sve preduvjete za to. Obnova je ipak dobila neki zamah. Država je dosad u Banovinu uložila dvije milijarde kuna, to je ogroman logistički napor. Dajemo preduvjete, a s Bačićem vjerujem da ćemo napraviti napredak", kazao je. 

"Svjedočimo ubrzanoj dinamici, svi imaju zadaću. Sada radimo resetiranje mehanizma", kazao je premijer o obnovi. Hvalio je potom Bačića. 

Govorio je i o smjeni Tramišak i odnosu s Anušićem. "Razgovarali smo otvoreno. Prvo, cijeli slavonski HDZ lojalna je organizacija. Na izborima su napravili veliki uspjeh", rekao je. 

"O imenima odlučuje onaj tko je na vrhu stranke, ne želim da se misli da ne vodimo računa o Slavoniji...", rekao je premijer i nabrojio ministre koji su došli iz Slavonije. 

Na pitanje o Tramišak i eventualnim njezinim greškama, kratko kaže: "Ne mislim se više vraćati na to."

Komentirao je i svoj intervju za francusku televiziju i glasanje u Saboru o obuci Ukrajinaca. Rekao je da ga novinari o tome pitaju i da im mora objasniti o čemu je riječ. 

"To nije nikakvo prokazivanje, čuo sam Milanovića što je rekao o tome. Zamislite primjerenog trenutka i obljetnicu reintegracije... da mi imamo tezu da su Hrvati nekakvi američki robovi. To su ozbiljne teze, kakva je to antiamerička politika, anti NATO politika, a danas pak ispraćamo vojsku koja odlazi u misiju NATO-a u Poljsku. Apsurdima nikad kraja. To su ozbiljne političke greške za koje se svi ozbiljni akteri u političkoj zajednici čude.

Pitaju se: 'Helou, što to Hrvatska govori? Koji je to naš interes da mi u tome ne bismo participirali? Ali znaju oni koji nas promatraju tko je tko. Nema tu dilema da oni ne znaju, da je Vlada bila za. A ovi nek' se peru", rekao je premijer o glasanju u Saboru. 

"Ja govorim o tome jer me novinari o tome pitaju", ponovio je. 

Ponovo je sasuo paljbu po Milanoviću: "To je jedna apsurdna politika, protiv hrvatskih interesa..."

Na pitanje o odlasku Tramišak, kaže: "Tim mora funkcionirati kao tim, a ja kao predsjednik Vlade biram suradnike."

"U igri je bilo nekoliko imena..."

"Novi šef kluba HDZ-a u Saboru bit će Željko Reiner", javila je ranije reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac u Vijestima u 17 sati.

"U igri je bilo nekoliko imena, a to je odluka o kojoj se pomno promišljalo. Ta je uloga, pogotovo u ovom sazivu Sabora jako važna jer je saborska većina tanka. Jedna od najvažnijih uloga novog šefa Kluba bit će svakako da osigura da na svakom glasanju budu svi zastupnici kako se ne bi dovodio u pitanje kvorum. To mora biti osoba od potpunog povjerenja premijera i to će biti Željko Reiner.

Ostala je nepoznanica tko će zamijeniti Baćića u 10. izbornoj jedinici. Doznajemo da će ga zamijeniti Danica Baričević. Ona je bila oko godinu dana u Saboru kao zamjena za Andru Krstulovića Oparu, a sada će se vratiti", izvijestila je Barbara Štrbac. 

Ujedinjena oporba, od krajnje ljevice do krajnje desnice, najavila je u ponedjeljak da će se već idući tjedan raspravljati o interpelaciji o obnovi, upućenoj u proceduru još 2021. te ponovno o interpelaciji na istu temu na trogodišnjicu potresa u Zagrebu. I to bi mogla biti jedna od tema o kojoj će razgovarati vrh HDZ-a. 

Izjave nakon sjednice pratite na DNEVNIK.hr-u. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene