Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici otkupljivača i proizvođača mlijeka na današnjem sastanku s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem nisu postigli nikakav konkretan dogovor, a novi sastanak na kojem će se pregovarati o otkupnoj cijeni mlijeka zakazan je za idući tjedan.


Ako se do sajma u Gudovcu (11. rujna) ne ispune zahtjevi proizvođača, organizirat ćemo prosvjede i blokadu tog sajma, najavili su proizvođači na sastanku o aktualnom stanju u proizvodnji i na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda. Proizvođači mlijeka traže ukidanje promemorije o cijeni mlijeka od 0,25 centi i hitno vraćanje uredbe o cijeni mlijeka iz 2008., traže zaštitu domaćih proizvođača od nekontroliranog uvoza te provođenje zakona o prodaji državnog poljoprivrednog zemljišta.

Vezani članci Informer: Stanje s poljoprivredom - 1 Poljoprivrednici na sastanku s ministricom strahuju od zime: "Većina već sad ne može pokriti niti 70 posto troškova" Štala, ilustracija - 1 Zbog visokih troškova i niskog otkupa mljekari dižu ruke od proizvodnje: "Stanje je alarmantno"

Naši su zahtjevi jasni, krajnje je vrijeme da se nešto riješi, a ako se zahtjevi ne ispune blokirat ćemo sajam u Gudovcu, poručio je predsjednik koordinacija udruga Bjelovarsko-bilogorske županije Mladen Šolčić. Čobanković je najavio da će u petak mljekarima biti isplaćeni poticaji za mlijeko za lipanj (ukupno oko 50 milijuna kuna) plus 14 milijuna kuna za intervenciju kojom se štiti ciljna cijena od 2,20 kuna po litri (intervencija za razliku od otkupne do ciljne cijene).

Najavio je i da će Ministarstvo ubrzati aktivnosti vezane za reprogram kredita. To je veliki posao, treba analizirati situaciju i vidjeti koliko sredstava je potrebno za to, objašnjava Čobanković. Šolčić pak podsjeća kako su predstavnici Vlade (Kosor i Polančec) u lipnju obećali da će s bankama hitno razgovarati o reprogramu kredita. Ta obećanja treba ispuniti, poručuje. Što se otkupne cijene mlijeka tiče mišljenja je kako je došlo vrijeme da se o tome ozbiljno razgovara te da se u razumnom roku postigne dogovor, jer je upitan opstanak proizvođača mlijeka.

Konzumacija mlijeka u padu

'Treba dogovoriti otkupnu cijenu mlijeka s kojom možemo konkurirati i opstati', kazao je Šolčić. Otkupna cijena mlijeka, ističu proizvođači, pala je sa 3,20 kuna po litri na 1,60 kuna po litri i oni to više ne mogu izdržati. Predstavnici prerađivačke industrije ocjenjuju da je situacija na tržištu danas takva da su i jedna i druga strana nezadovoljne. Željko Ljubić iz Vindije slaže se da treba razgovarati s proizvođačima oko cijene, no, poručuje i kako želi da to budu razgovori bez prijetnji prosvjedima, jer u takvim razgovorima neće sudjelovati.

>> Mljekari su na rubu bankrota, prijete izlaskom na ulice

Alen Fontana iz Dukata napominje kako je konzumacija mlijeka u padu, prerađivači imaju problema sa zalihama te kako će potrošači određivati kako će se situacija dalje odvijati. Po podacima Ministarstva, 21.710 proizvođača mlijeka u prvih je sedam mjeseci ove godine proizvelo 410,5 milijuna kilograma, što je povećanje prema istom lanjskom razdoblju za 4,6 posto. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju