Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poljoprivrednici prijete izlaskom na ulice

Mljekari su na rubu bankrota, prijete izlaskom na ulice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski seljaci će na ulice. Nakon studenata, radnika, srednjoškolaca, masovnim prosvjedima prijete i hrvatski poljoprivrednici.

Jedini razlog je novac kojeg na selu nema ni za lijek i gdje se radikalno osjeća opća nelikvidnost u državi. Seljaci tvrde da im nisu isplaćeni ni poticaji za prošlu godinu, a ove godine će im smanjiti potpore za trećinu.  Drugi je problem u tvornicama koje drastično smanjuju otkupe cijena, a ni banke nemaju milosti pa se krediti moraju vraćati. Seljacima je voda došla do grla, a javnost će na to upozoriti blokadom graničnih prijelaza. Tako će poljoprivrednici okupljeni u jedanaest  udruga kontinentalne Hrvatske ovoga ljeta strane turiste dočekati na graničnim prijelazima.

Pročitajte i ovo Prosvjed njemačkih seljaka u Berlinu - 5 Veliki prosvjed VIDEO Tisuće traktora stigle u Berlin, sprema se kaos: Zatvoren centar grada Slika nije dostupna Razdoblje 'mršavih krava' Alarmantno: Ove godine propalo 2.800 farmera!

Prijetnje blokadom graničnih prijelaza

'Desetog ovog mjeseca izlazimo i blokiramo granične prijelaze, a ako ne bude pomaka, krećemo traktorima na Markov trg', rekao je Ivica Miketek, predsjednik Udruge mljekara.

Mljekari su pred bankrotom. Država ne isplaćuje poticaje, tvornice su snizile otkupnu cijenu mlijeka i kasne s plaćanjem. Zaduženi su do grla, banke im pušu za vratom,a na obećane reprograme kredita država je zaboravila. 'Onaj trenutak kada me banka blokira i kada ne budem mogao plaćati, ja ću zapaliti farmu, stoku ću rasprodati, a farmu ću zapaliti', rekao je Mladen Šolčić, proizvođač mlijeka.

Država seljacima nije isplatila u cijelosti ni poticaje za prošlu godinu.Traže ostavku ministra poljoprivrede. 'S ovakvim ministrom nemamo više što razgovarati, jer znamo na koju on stranu vuče, on vuče tajkunima', dodao je Ivica Miketek.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene