Tomislav Tolušić (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Tomislav Tolušić (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Predsjedništvo HDZ-a okupilo se u ponedjeljak poslijepodne kako bi utvrdilo detalje izbora novog predsjednika stranke po načelu "jedan član jedan glas". Za sada je poznat samo jedan potencijalni kandidat, Andrej Plenković. Jedan od potencijalnih kandidata, čije se ime često spominjalo u javnosti, Tomislav Tolušić, odbacio je tu mogućnost gostujući u Dnevniku Nove TV.


19:37 - Kao jedan od potencijalnih kandidata za predsjednika HDZ-a u javnosti se spominjao Tomislav Tolušić, tehnički ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koji je svoju potencijalnu kandidaturu odlučno odbacio u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Na pitanje Ivane Brkić Tomljenović, 'hoće li se kandidirati za predsjednika HDZ-a', Tolušić je odgovorio kratko i jasno 'neću se kandidirat', dodavši kako vjeruje da kao podpredsjednik stranke, te tehnički ministar može stranci doprinjeti puno više u iduća dva mjeseca do izbora, kako bi pomogao da HDZ pobijedi na izborima'.

Na pitanje 'znači li to da je zaključio da za njega nije vrijeme', dodao je kako ' je vrijeme svih nas', te napomeno da 'stranka ima puno kandidata, kvalitetnih, koji mogu biti dobri predsjednici'.

Na pitanje ima li Andrej Plenković njegovu podršku, istaknuo je kako smatra da je 'Plenković odličan kandidat, ali će potpise dobiti svi koji se budu željeli kandidirati. Svi o kojima se govori u javnosti bili bi odlični kandidati, i Plenković, i Milinović, i Hasanbegović, i Ivana Maletić i Kovač, svi oni imaju kvalitete koje bi od njih napravile dobrog predsjednika HDZ-a'.

19:35 - Iako se u javnosti barata s nekoliko imena za potencijalne kandidate za predsjednika HDZ-a, jedini je svoju kandidaturu javno obznanio Andrej Plenković. Tako je ostalo i danas nakon sjednice Predsjedništva stranke. Još uvijek nije poznato hoće li dobiti protukandidata i tko će to biti.

19:17 - Stav je Predsjedništva stranke da treba biti više kandidata na izborima, a za sada je, čini se poznat samo jedan potencijalni kandidat, europarlamentarac Andrej Plenković.

18:49 - 'Do kraja tjedna ću reći hoću li se kandidirati za predsjednika HDZ-a', rekao je Milijan Brkić nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a dodavši kako je nekim kandidatima već dao svoj potpis. Rekao je da 'predsjednik stranke neće biti one man show, već će on biti prvi među jednakima', a 'više ovlasti dobit će druga tijela u stranci'.

Brkić je istaknuo kako do sada ' nema niti jednog kandidata za predsjednika HDZ-a već da su samo neki izrazili želju da to postanu'.

17:17 - U HDZ-u je trenutno u tijeku koordinacija s ministrima.

17:05 - Sastanak predsjedništva HDZ-a prati Ivana Brkić Tomljenović, reporterka Nove TV. Kako kaže za sada se čini, kao da će Andrej Plenković biti jedini kandidat za predsjednika HDZ-a na predstojećim unutarstranačkim izborima.

'Andrej Plenković ima sve više saveznika. Uz podršku, kako se vjerovalo jednog od mogućih kandidata Tomislava Tolušića, dobio je podršku i od jednog od najuglednijih članova HDZ-a Tomislava Čuljka, a čini se da će dobiti podršku i Ivane Maletić', istaknula je Ivana Brkić Tomljenović.

'Kako je od ranije poznato Darko Milinović zagovornik je više od jednog kandidata na unutarstranačkim izborima, a Zlatko Hasanbegović omiljeni je kandidat desnog krila HDZ-a.'

Tema: Unutarstranački i parlamentarni izbori

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić je prije sjednice rekao kako će biti riječi i o predstojećim parlamentarnim izborima.

Na sjednicu je došao i prvi lički HDZ-ovac Darko Milinović, no nije želio otkriti hoće li se kandidirati za predsjednika stranke. Ocijenio je, međutim, kako u izboru budućeg predsjednika ulogu ne bi trebala igrati njegova usporedba s čelnikom SDP-a Zoranom Milanovićem.

Milinović: HDZ-u treba i ratnik i fakin

"Odluku o kandidaturi donijet ću kad za to dođe vrijeme, ali pozivam sve one koji novog predsjednika HDZ-a hoće uspoređivati s najgorim premijerom u povijesti Hrvatske Zoranom Milanovićem pa mi moramo tražiti pandan Milanoviću, na taj način vrijeđamo sve predsjednike općinskih, gradskih i županijskih odbora, jer siguran sam da se svi oni mogu suprotstaviti najgorem premijeru u povijesti Hrvatske", rekao je Milinović i ocijenio kako će novi predsjednik HDZ-a, tko god to bio, na parlamentarnim izborima pobijediti Milanovića.

"S druge strane, priznajmo Zoranu Milanoviću da je i fakin u SDP-u kad treba. Trebamo imati fakina i u HDZ-u, ako to bude trebalo. Zoran Milanović je i ratnik za svoj SDP, ako treba, mi moramo imati i ratnika za HDZ, ako treba. Milanović, kažu, ima nekakva velika iskustva u diplomaciji. Naravno, 90-ih ih je stekao, kad se ovdje ginulo i tu diplomaciju upotrijebio da blati, zajedno s Vesnom Pusić, svoju državu da je agresor, a nova paradigma je da je to slučajna država. I na kraju, vele da on ima veliku širinu pa, evo, ja mogu razgovarati korektnije, poštenije, otvorenije s nacionalnim manjinama, svojim prijateljima u IDS-u i HDSSB-u", uvjeren je Milinović.

Ponovio je da će odluku o kandidaturi donijeti kad za to bude vrijeme, ali i ocijenio kako bi "možda dobro da HDZ ima dva kandidata i da ljudi mogu birati između dva kandidata".

Mikulić: Najizglednija mi je kandidatura Plenkovića

Predsjednik zagrebačke organizacije HDZ-a Andrija Mikulić već je javno podržao kandidaturu europarlamentarca Andreja Plenkovića, a novinarima je kazao kako je riječ o njegovu stavu te kako će o tome još raspravljati tijela u gradskoj organizaciji.

"Rekao sam da će podršku dobiti onaj kandidat ili kandidatkinja koji će nas odvesti do pobjede na parlamentarnim izborima, koji će se znati nositi sa zahtjevnom aktualnom političkom situacijom i rekao sam da je realno najizgledniji kandidat gospodin Plenković i da je on opcija koja se može očito nositi na patrlamentarnim izborima, ali to je moj stav. Kao predsjednik Gradske organizacije imam pravo izreći svoj stav svaki puta do sada, tako će biti i ubuduće, sazvat ću sva tijela gradske organizacije i donijet ćemo odluku na osnovu kriterija koje sam vam sada rekao", poručio je Mikulić.

Hasanbegović o svojoj kandidaturi: 'Bit će kako grah padne'

Prije same sjednice novinari su upitali Zlatka Hasanbegović hoće li se i on kandidirati na što je on rekao da 'to zna samo vidoviti Milan.' Upitan što je presuditi hoće li se kandidirati ili ne rekao je - bit će kako grah padne.

Miijan Brkić rekao je kako će na Predsjedništvu biti govora o unutarstranačkim izborima.

Podsjetimo, nakon ostavke Tomislava Karamarka na mjesto predsjednika HDZ-a, stranka mora izabrati novog lidera.

Za sada svoju kandidaturu javno ističe samo europarlamentarac Andrej Plenković, dok se Tomislav Tolušić koji je izrazio želju da kao kandidat sudjeluje u izborima za predsjednika povukao.

Među mogućim kandidatima pretendentima za predsjedničku poziciju je i europarlamentarka Ivana Maletić. (I.D./I.B.T./Hina)